FORNUFTSVINNER: Denne bilen er etter en rekke målestokker Norges mest fornuftige bil per i dag. Ser du ikke hvilken bil det er? Rull deg ned til bunnen av artikkelen. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
FORNUFTSVINNER: Denne bilen er etter en rekke målestokker Norges mest fornuftige bil per i dag. Ser du ikke hvilken bil det er? Rull deg ned til bunnen av artikkelen. FOTO: Egil Nordlien, HM FotoVis mer

Dette er Norges mest fornuftige bil

Vi har saumfart tester, rapporter og statistikker for å finne vinneren.

Hver eneste uke tester vi nye biler. Inntrykket er at nivået er jevnere enn noen gang innenfor de ulike klassene. Modeller som ikke passer godt i Norge, blir luket ut av importøren. En skal lete for å finne virkelig dårlige biler.

Like fullt er det forskjeller. Kanskje er det ikke lett å legge merke til dem med en gang, på en splitter ny bil, men de kommer til syne i store kvalitetskontroller, statistikk over prisfall og kundetilfredshetsundersøkelser. Over tid gjenspeiler dette seg, i alle fall delvis, i salgstall.

ELEKTRIFISERT: Med elmotor og batterier som lades under kjøring er Toyota Auris Hybrid en forbruksvinner i byen. En klar ulempe er liten bagasjeplass. FOTO: Petter Handeland
ELEKTRIFISERT: Med elmotor og batterier som lades under kjøring er Toyota Auris Hybrid en forbruksvinner i byen. En klar ulempe er liten bagasjeplass. FOTO: Petter Handeland Vis mer

Klarer du ikke vente? Se vinneren av kåringen i bunnen av artikkelen!

Toyota Auris Hybrid: Sikkerstikket

Kvalitetsry, det er Toyota, det. Smarte er de også i Toyota, eller innovative, som det heter nå. Ingen andre kan tilby et så avansert hybridsystem i det som ellers er en helt vanlig kompaktklassebil. Den er ikke engang dyr.

At Auris Hybrid holder, er det liten grunn til å tvile på. Teknologien er den samme som i Prius, en bil som gjør det skarpt i kvalitetskåringer.

Fjorårets oppstandelse om biler som ga gass av seg selv, er forklart med gulvmatter med uheldig form.

Men Norges mest fornuftige bil er den likevel ikke. Auris er relativt trang i utgangspunktet, og med hybridens ekstra batterier blir den enda trangere i bagasjerommet.

Forbruksgevinst har du bare i byen - i vår testløype er forbruket på et helt gjennomsnittlig nivå for klassen. I flere ferske kundetilfredshetsmålinger synker Toyota litt fra tidligere topplasseringer.

Toyota Auris Hybrid

Pris: Fra 249 800 kroner før leveringomkostn.
Karakter i vår biltest: Terningkast 4
Forbruk i vår testrunde: 0,52 l/mil
Dekras feilstatistikk (gjelder alle modellversjoner):
50 000-100 000 km: Totalkarakter "++" (beste karakter)
Hovedkarakter EuroNCAPs kollisjonstest: 5 av 5 stjerner
Verdifall ifølge Leaseplan over fem år: 50-55 prosent (som gjennomsnittet for mest populære utgave fra hver av de 20 mest solgte bilene i dag)
Kundetilfredshet ifølge AutoIndex: 4. plass
Garanti: 5 år/160 000 km

Les vår test av Toyota Auris Hybrid

Før vi la ut på jakten på Norges mest fornuftige bil, måtte vi nødvendigvis finne fram til noen kriterier. Fornuftskandidatene er valgt fra de tre viktigste bilklassene - kompaktbiler, mellomklassebiler (i praksis familiestasjonsvogner) og kompakte SUV-er.

POPULÆR SUV: VW Tiguan gir høyden mange liker og firehjulsdrift til norske vinterveier, men har litt for mange av SUV-enes typiske ulemper til å være Norges mest fornuftige bil. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
POPULÆR SUV: VW Tiguan gir høyden mange liker og firehjulsdrift til norske vinterveier, men har litt for mange av SUV-enes typiske ulemper til å være Norges mest fornuftige bil. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto Vis mer

Det neste kriteriet i utvelgelsen er våre egne biltester. De blir utført med hypernøyaktig GPS-utstyr, nitid måling av drivstofforbruk, målebånd for å finne innvendige mål, kjegler til testing av kjøredynamikk og kjøretrygghet samt en god dose tålmodighet.

VW Tiguan 2,0 TDI 4Motion: Høy Golf

Nordmenn elsker firehjulsdrift, mer enn hver fjerde nybil i Norge har det. Blant dem som selger godt, er Tiguan.

I popularitet utklasser den biler som Kia Sportage og Hyundai ix35, som etter vår mening gir mye av det samme til lavere pris. Den ligger også foran Toyota RAV4, både i salgstall og i våre testvurderinger.

Tiguan utstråler trygghet og gir den høye sitteposisjonen mange liker. Dessuten vil de som har kjørt Golf eller Passat før, kjenne seg igjen i Tiguan.

Ifølge Leaseplans verdifallsstatistikk vil en Tiguan med firehjulsdrift og dieselmotor holde seg bedre enn gjennomsnittet i pris. Andre fornuftsmål sliter den mer med.

Tiguan 2,0 TDI 4Motion er relativt dyr, uten at den har spesielt god plass. I våre tester har den gjennomgående vært relativt tørst, men VW har allerede tatt grep ved å bytte automatgirkasse. En kommende facelift skal også redusere forbruket.

Uansett har Tiguan 2,0 TDI 4Motion for mange av SUV-ens tradisjonelle ulemper til i framstå som gjennomført fornuftig.

VW Tiguan 2,0 TDI 4Motion

Pris: Fra 387 610 kroner før leveringomkostn.
Karakter i vår biltest: Terningkast 4
Forbruk i vår testrunde: 0,92 l/mil (utgått versjon)
Dekras feilstatistikk (gjelder alle modellversjoner):
Ingen tilgjengelige data
Hovedkarakter EuroNCAPs kollisjonstest: 5 av 5 stjerner
Verdifall ifølge Leaseplan: Ned mot 45 prosent (inntil 10 prosentpoeng mindre enn gjennomsnittet for mest solgte utgave fra hver av de 20 mest solgte bilene i dag)
Kundetilfredshet ifølge AutoIndex: 11
Garanti: 5 år/100 000 km

Les vår test av VW Tiguan 2,0 TDI 4Motion

Ikke minst tør vi påberope oss erfaring. Ingen i Norge tester biler slik vi gjør. Med fornuftsbrillene på har vi plukket kandidater fra vår testbase med nesten 600 biler.

FOLKHEMMET: Volvo V70 er en stødig svenske og en norsk favoritt. Med liten diselmotor har mange råd til den. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
FOLKHEMMET: Volvo V70 er en stødig svenske og en norsk favoritt. Med liten diselmotor har mange råd til den. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto Vis mer

Et tjuetall bilmodeller ble plukket ut, og disse ble så kontrollert mot registreringsstatistikken til Opplysningsrådet for Veitrafikken. En fornuftig bil er nemlig også en populær bil. Grunnen til det er at nordmenn er flokkdyr når det kommer til bilkjøp, og at modeller det finnes mye av som brukt, også er de mest etterspurte.

Volvo V70 Drivé: Billig stas-stasjonsvogn

Volvo V70 var Norges nest mest solgte bil i mars, og det er versjonen med 1,6-liters dieselmotor som drar lasset. I denne utgaven er V70 såpass rimelig at den konkurrerer med de typiske folkestasjonsvognene, som Toyota Avensis, VW Passat og Ford Mondeo.

Alle disse tre var med i finalerunden for store, fornuftige stasjonsvogner. Når vi velger Volvoen, er det blant annet fordi den er et eksempel på et par fenomener:

Det ene er at 1,6 diesel er den nye folkemotoren, også i store biler. Det andre er at nordmenn liker å snobbe oppover. En V70 er i manges øyne mer enn en Avensis.

Visst er V70 Drivé knakende fornuftig. Den er stor, rommelig og stødig som Dovrefjell. Den er den første V70 med pene forbrukstall - 0,55 l/mil i vår testløype. Kundetilfredsheten er godt over middels.

Men V70 er ikke mer enn gjennomsnittlig på Dekras feilstatistikk. Ikke minst må du nøye deg med en slapp motor, mens folkestasjonsvognene har sterke tolitere til omtrent samme pris.

Volvo V70 Drivé 1,6D

Pris: Fra 338 900 kroner før leveringomkostn.
Karakter i vår biltest: Terningkast 4
Forbruk i vår testrunde: 0,55 l/mil
Dekras feilstatistikk (gjelder alle modellversjoner):
50 000-10 000 km: Totalkarakter "0" (som gjennomsnittet for klassen)
Hovedkarakter EuroNCAPs kollisjonstest: 5 av 5 stjerner
Verdifall ifølge Leaseplan: 50-55 prosent (som gjennomsnittet for mest populære utgave fra hver av de 20 mest solgte bilene i dag)
Kundetilfredshet ifølge AutoIndex: 7
Garanti: 5 år/100 000 km

Les vår test av Volvo V70 Drivé (halvannet år gammel test, dagens modell er oppgradert)

«Det koster å velge annerledes» heter det enkelt og greit i verdifallsstatistikken fra Leaseplan, som har 37.000 biler som statistisk grunnlag.

EVIG BESTSELGER: Prøvekjører du en VW Golf 1,6 TDI, skjønner du trolig hvorfor. FOTO: Terje Bjørnsen
EVIG BESTSELGER: Prøvekjører du en VW Golf 1,6 TDI, skjønner du trolig hvorfor. FOTO: Terje Bjørnsen Vis mer

Ifølge denne statistikken kan det skille 10 prosent i framtidig verdifall selv mellom de mest populære bilmodellene i Norge. For en bil til 300.000 kroner, betyr det 30.000 mer som brukt etter fem år. Velger du «ukurant», som en sedan med stor bensinmotor, vil du tape langt mer.

VW Golf 1,6 TDI: Den evige bestselger

Fra stor og slapp Volvo går vi til en kompakt og ganske kjapp Volkswagen: Man kommer aldri utenom Golf i slike kåringer.

Selv om nyheter som Ford Focus og Citroën C4 fullt ut kan konkurrere på egenskaper, så er Golf mest populær og holder seg historisk sett bedre i pris. Den kompakte folkevogna låner kvalitetsfølelse fra dyrere konsernbrødre, er lettkjørt og trygg, men kan også underholde.

Bilen er kort, men plassen er svært godt utnyttet. I Dekras feilstatistikk er resultatene gode.

Folket venter seg imidlertid mye av en Volkswagen. På AutoIndex? kundebarometer ligger merket under gjennomsnittet. Om den holder seg bedre i pris enn nære konkurrenter, er Golf likevel ikke blant de aller beste. Flere konkurrenter byr på mer plass og/eller sterkere motorer til samme pris.

Heller ikke storselgeren VW Golf 1,6 TDI er Norges mest fornuftige bil.

VW Golf 1,6 TDI 105 hk

Pris: Fra 231 990 kroner før leveringomkostn.
Karakter i vår biltest:
Terningkast 5
Forbruk i vår testrunde: 0,48 l/mil
Dekras feilstatistikk (gjelder alle modellversjoner):
50 000-100 000 km: Totalkarakter "+" (nest beste karakter) Hovedkarakter EuroNCAPs kollisjonstest: 5 av 5 stjerner
Verdifall ifølge Leaseplan: 50-55 prosent (som gjennomsnittet for mest populære utgave fra hver av de 20 mest solgte bilene i dag)
Kundetilfredshet ifølge AutoIndex: 11
Garanti: 5 år/100 000 km

Les vår test av VW Golf 1,6 TDI

På dette nivået forsvant en rekke biler vi har gitt gode karakterer i våre tester - rett og slett fordi de ikke selger godt nok, og fordi det kan bety at det blir vanskeligere å få solgt den til god pris.

SELGER GODT: Mitsubishi ASX har på kort tid klatret høyt på salgslistene. En viktig årsak er at du kan få firehjulsdrift uten at det blir altfor dyrt. FOTO: Petter Handeland
SELGER GODT: Mitsubishi ASX har på kort tid klatret høyt på salgslistene. En viktig årsak er at du kan få firehjulsdrift uten at det blir altfor dyrt. FOTO: Petter Handeland Vis mer

Deretter har vi steg for steg sjekket de gjenværende bilene mot EuroNCAPs kollisjonstester, statistikk over verdifall fra Leaseplan og mot tyske Dekras store feilstatistikk. Dekra-statistikken bygger på kjøretøykontroller av 15 millioner biler, og selv om det er forskjeller i hvordan biler blir brukt i Norge og Tyskland, er mange funn i undersøkelsen gyldige også i Norge.

Mitsubishi ASX 1,8 DI-D 4WD: Ekte folkelighet

Vi har forkastet en Toyota-hybrid, en stor, men slapp Volvo stasjonsvogn, salgsmaskinen Golf og en litt for dyr Tiguan hittil i jakten på optimal fornuft. Da er kanskje en rimelig og folkelig kompakt-SUV med firehjulsdrift tingen.

Den fremste blant disse er Mitsubishi ASX i versjonen med 1,8-liters dieselmotor og firehjulsdrift. Visst selger Nissan Qashqai enda bedre, men ifølge våre tester er ASX i denne utgaven en bedre bil og et bedre kjøp.

Leaseplan mener at ASX med firehjulsdrift er blant bilene som vil falle minst i pris, og kombinasjonen firehjulsdrift og dieselmotor er en viktig årsak (merk at vi snakker om 115-hestersversjonen av motoren, 150-hesteren er for dyr).

Det er trivelig å kjøre en ASX, og plassforholdene er for bilklassen greie. Merket har et godt kvalitetsry, og vi lar det veie opp for mangelen på statistikk fra Dekra.

Men som mange andre SUV-er er den for tørst og for trang sammenlignet med en "vanlig" bil. Det er nesten for ASX, men nesten er ikke nok.

Mitsubishi ASX 1,8 DI-D 4WD 115 hk

Pris: Fra 309 900 kroner før leveringomkostn.
Karakter i vår biltest:
Terningkast 5
Forbruk i vår testrunde:
0,72 l/mil
Dekras feilstatistikk (gjelder alle modellversjoner):
Ny modell, ingen feilstatistikk
Hovedkarakter EuroNCAPs kollisjonstest: 5 av 5 stjerner
Verdifall ifølge Leaseplan: Ned mot 45 prosent (inntil 10 prosentpoeng mindre enn gjennomsnittet for mest populære utgave fra hver av de 20 mest solgte bilene i dag)
Kundetilfredshet ifølge AutoIndex: 9
Garanti: 5 år/100 000 km

Les vår test av Mitsubishi ASX

Med i vurderingen er også bladet Motors AutoIndex, som viser hvor fornøyd bileierne er med bilen sin totalt sett, og garantien som følger med de ulike bilene.

KNAKENDE FORNUFTIG: Skoda Octavia 1,6 TDI 4x4 er ikke den morsomste bilen. På fornuftskriterier scorer den derimot nesten full pott, og med firehjulsdrift er den vår fornuftsfavoritt. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
KNAKENDE FORNUFTIG: Skoda Octavia 1,6 TDI 4x4 er ikke den morsomste bilen. På fornuftskriterier scorer den derimot nesten full pott, og med firehjulsdrift er den vår fornuftsfavoritt. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto Vis mer

Her er vinneren: Skoda Octavia 1,6 TDI 4x4 stv

Jakten på Norges mest fornuftige bil er over: Skoda Octavia 1,6 TDI 4x4 stv. scorer høyt på så godt som alle målestokker.

Den er velkjørende og har firehjulsdrift til våre lange vintre. Med en pris som starter under 300 000 kroner, er den rimelig. Som stasjonsvogn har den mer plass enn de til dels langt dyrere SUV-ene, og med relativt lav vekt er 1,6-litersdieselen tilstrekkelig.

Det historiske prisfallet er ifølge Leaseplan lavt - faktisk må en kunne kalle prisforlangende på bruktbilnettsteder for oppsiktsvekkende høyt. Octavia er bedre enn gjennomsnittet for bilklassen i Dekras feilstatistikk, og her blir resultatet bare bedre jo lenger bilen er kjørt.

Femteplass på AutoIndex? kundebarometer forteller at kundene stort sett er godt fornøyd med Skoda.

Octavias største svakhet er at den kun fikk fire av fem stjerner i EuroNCAPs kollisjonstest. En viktig årsak til det er imidlertid at bilen i andre land er blitt solgt med færre kollisjonsputer enn det som er standard i Norge.

Skoda Octavia 1,6 TDI 4x4 stv.
Pris: Fra 289 700 kroner før leveringomkostn.
Karakter i vår biltest: Terningkast 5
Forbruk i vår testrunde: 0,58 l/mil
Dekras feilstatistikk (gjelder alle modellversjoner):
50 000-100 000 km: Totalkarakter "+" (nest beste karakter)
Hovedkarakter EuroNCAPs kollisjonstest: 4 av 5 stjerner
Verdifall ifølge Leaseplan: Ned mot 45 prosent (inntil 10 prosentpoeng mindre enn gjennomsnittet for mest solgte utgave fra hver av de 20 mest solgte bilene i dag)
Kundetilfredshet ifølge AutoIndex: 5
Garanti: 5 år/100 000 km
Les vår test av Skoda Octavia 1,6 TDI 4x4 stv.
Les også: Vi har testet 570 biler


Saken ble opprinnelig skrevet av Vi Menn for Klikk.no. Les her.