Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette er Norges mest solgte bil

Selger som bare det, mens stadig flere konkurrenter sliter.

e-GOLF: Volkswagen trekker det lengste strået på topp-ti listen hittil i år, og selger rett og slett veldig bra. Foto: RUNE M. NESHEIM
e-GOLF: Volkswagen trekker det lengste strået på topp-ti listen hittil i år, og selger rett og slett veldig bra. Foto: RUNE M. NESHEIM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dinside I februar ble det registrert 10.685 nye personbiler. Det er en nedgang på 5,0 prosent fra februar 2014, og det ble dermed et fall i markedet for annen måned på rad.

Bruktimporten falt tilsvarende, med 1.639 personbiler i februar er nedgangen på 5,2 prosent.

Men det skal sies at nivået fortsatt er ganske høyt. Sammenlignet med gjennomsnittet for februar måned de ti foregående årene, er årets februartall 11,9 prosent høyere.

2015 åpner derfor en del forsiktigere enn fjoråret, som riktignok var det beste siden jappetiden.

VW gir full gass, nei - watt Det er Volkswagen som hittil i år trekker det lengste strået på topp-ti listen der de ligger suverent først med en fremgang på hele 44 prosent og en markedsandel på 18,6 prosent. Over halvparten av disse er elbiler og blant modellene selger Golf - særlig e-Golf - mer enn alle de andre VW-modellene til sammen. Nye Passat gjør seg ikke bemerket ennå.

Det betyr for øvrig at, hvis vi anser e-Golf som en annen modell enn de fossile versjonene, er e-Golf Norges mest solgte modell uansett drivstoff.

Et godt stykke bak, men på en fortsatt solid andreplass, ligger Toyota med 13,2 prosent (og har ingen elbiler). Det er bedre enn i fjor takket være en nedgang på 1,6 prosent som er mindre enn nedgangen i totalmarkedet og det er folkesuven RAV4 som drar lasset med en kraftig økning i år og er nest mest solgte modell bak Golf så langt i år.

I SIGET: Ladbare hybrider er i skuddet og øker merkbart. I februar var denne bestselgeren - Audi A3 e-tron. Foto: KNUT MOBERG
I SIGET: Ladbare hybrider er i skuddet og øker merkbart. I februar var denne bestselgeren - Audi A3 e-tron. Foto: KNUT MOBERG Vis mer

Nissan (7,6 prosent) har bronseplassen foran BMW. I februar falt sistnevnte for øvrig ned igjen på plassen bak Ford.

Tabellen viser rangeringen i februar.

Stadig renere Med det høye elbilvolumet kommer på starten av året en klar nedgang i gjennomsnittlig CO2-utslipp fra nye personbiler. I februar ble dette kun 102 gram per kilometer — hele 10 gram lavere enn i februar 2014. Men i januar var det enda lavere — 100 gram. Etter to måneder er snittet 101 gram per kilometer.

CO2-utslipp for nye personbiler i februar 2015 (endring i forhold til februar 2014):
•  Alle personbiler 102 g/km (-10 g/km)
•  Bensinbiler 119 g/km (-3 g/km)
•  Dieselbiler 134 g/km (-1 g/km)

Diesel ned - hybrid opp I februar hadde 43,4 prosent av alle nyregistrerte personbiler dieselmotor, i februar 2014 var andelen 49,2 prosent.

Det ble registrert 982 nye personbiler med hybriddrift i februar. Det 30,0 prosent flere enn i februar 2014. Hybridbilene hadde 9,2 prosent markedsandel i februar i år, mot 6,7 prosent i februar 2014.

Blant disse var 211 ladbare hybrider. I februar 2014 var tallet 143. Frem til nylig var Mitsubishi ledende på ladbare hybrider med sin ladbare SUV, Outlander PHEV. Men i februar gikk Audi forbi med sin mer kompakte A3 Sportback e-tron.

Hydrogen kommer... litt I februar ble det registrert 1.916 nye elbiler. I tillegg kom 3 hydrogenbiler av denne modellen, (som i praksis også er elbiler, men med brenselceller som får drivstoff fra en hydrogentank for å generere strøm til elmotoren). Totalt betyr det 38,6 prosent flere såkalte nullutslippsbiler enn i februar 2014. Det gir en markedsandel på 18,0 prosent mot 12,3 prosent i februar 2014.

Det ble dessuten bruktimportert 277 personbiler med nullutslipp i februar - en fremgang på 30 prosent, med Nissan Leaf på topp.

Men som nevnt innledningsvis fortsetter totalmarkedet å falle. Hadde det ikke vært for elbilene, ville fallet vært dramatisk. Men vi vil se det an enda en måned før vi avgjør om det kan være en endring i trend som er på vei...

Hele Norges coronakart