Dette er Norges verste mobbeskoler

Store forskjeller fra skole til skole.

HØYE TALL: Ved enkelte skoler sier over 30 prosent av elevene at de blir mobbet. 
Foto: Berit Roald / SCANPIX
HØYE TALL: Ved enkelte skoler sier over 30 prosent av elevene at de blir mobbet. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet kan i dag presentere en oversikt over skolene som hadde flest tilfeller av mobbing det siste året. IT-selskapet Conexus har på vegne av Dagbladet tatt utgangspunkt i mobbetallene fra årets Elevundersøkelse og rangert nærmere 2000 skoler på 7. og 10. trinn, samt første trinn på videregående skole.

Oversikten viser store forskjeller i Skole-Norge. Mens en rekke skoler har ingen eller svært liten forekomst av mobbing, er det ved enkelte skoler over 30 prosent av elevene som blir mobbet.

Sjekk hvor mange som mobbes på din skole - her finner du oversikten over skolene med minst og mest mobbing.

Mangler rutiner
- Tallene viser at barn og unge i dag er veldig avhengig av å gå på «riktig» skole» for å slippe å oppleve ulike former for mobbing, sier skoleforsker Thomas Nordahl ved Høgskolen i Hedmark. Han er overrasket over de store ulikhetene.

I forbindelse med årets skolestart setter Dagbladet et særskilt søkelys på mobbing blant barn og unge.

Kampanjen «Stå sammen - stopp mobbingen» er et samarbeid mellom Dagbladet og UNICEF Norge.

På Facebooksiden Facebook/stasammen kan du vise at du tar ansvar for å forebygge og stanse mobbing.

- Noen skoler er åpenbart dyktige til å se elevene sine og skape et godt og inkluderende læringsmiljø. Andre lykkes ikke like godt, kanskje fordi de ikke prioriterer arbeidet mot mobbing høyt nok, mangler gode rutiner eller ikke har kompetente lærere, sier Nordahl.

Små skoler på toppen
For å unngå at enkeltindivider blir identifisert har vi fjernet skoler med færre enn 30 elever per klassetrinn. Det betyr at mange av de minste skolene i Norge er utelatt i statistikken. En god del av skolene som har størst forekomst av mobbing, er skoler med lave elevtall.

- Vi ser at det er store variasjoner blant skolene. Noe av det skyldes at mobbetilfeller ved små skoler får store utslag på statistikken. Men vi ser også stor variasjon mellom store skoler, sier avdelingsdirektør Anne-Berit Kavli i Utdanningsdirektoratet.

Øverst på lista over verstingene på 7. trinn ligger Bjølsen skole i Oslo. Her svarer flere enn hver tredje elev at de er blitt mobbet på skolen de siste månedene.

Besøk oss på Facebook

- Vi kan ikke akseptere at noen elever opplever at de blir mobbet. Samtidig mener vi at tallet Dagbladet trekker fram ikke er representativt for Bjølsen skole. Det er 35 elever på 7. trinn, og det betyr at vi får en høy prosentandel, sier rektor Arild Lillehagen. Totalt sier 7,9 prosent av elevene fra 5.-10. klasse at de har vært utsatt for mobbing.

- Vi har et godt samarbeid både med politiet og bydelen når dette problemet avdekkes, sier Lillehagen.

Skoleforsker Thomas Nordahl tror ikke størrelsen på elevkullene er hele forklaringen på forskjellene mellom skolene.

- Tilfeldigheter

Mobbeforsker Erling Roland ved Senter for atferdsforskning, Universitetet i Stavanger, tror det er tilfeldig hvilke skoler som havner på topp og bunn i mobbestatistikken. —Spør du hvilken som helst skole, vil de svare at årskullene varierer. Slike tilfeldigheter slår sterkest ut på små skoler, sier han.

- Enkelte skoler kan nok noen år oppleve at elevsammensetningen og veldig utfordrende elever bidrar til å trekke opp mobbetallene. Men i skoler med en viss størrelse er det vanskelig å forklare forskjellene med elevbakgrunnen. Mobbeforekomsten har stor sammenheng med hvordan skolene styres, mener han.

Årskullene varierer
Blakstad videregående skole i Froland i Aust-Agder, med 103 elever på første trinn, ligger øverst på lista over de verste mobbeskolene på VG1. Hver fjerde elev oppgir at de er blitt mobbet de siste månedene.

- Mye skyldes nok at elevkullet her til tider er spesielt sammensatt. Av nærmere 250 elever er 100 tatt inn på spesielle vilkår. Dermed får vi inn en gruppe elever som antakelig drar med seg en del problemer, sier rektor Nils Inge Øyna.

Boikottaksjon

Nedenes skole i Arendal kommer dårligst ut på 10.trinn. Her oppgir 33,3 prosent — flere enn én av tre elever — at de er blitt utsatt for mobbing.

—Dette dreier seg rett og slett om en boikottaksjon blant elevene. I ettertid har alle lagt seg helt flate og innrømmet at de krysset av feil med vilje. Den høye prosentandelen gir ikke et riktig bilde av hvordan situasjonen er på skolen vår, sier rektor Svein Line.

Må ikke slappe av

Skolene som opplever mobbing må gå grundig til verks for å finne årsaker, mener avdelingsdirektør Anne-Berit Kavli i Utdanningsdirektoratet.

—Skoler som over tid jobber godt og systematisk med læringsmiljøet, skole-hjem-forholdet og relasjonen mellom lærer og elev og elevene seg imellom, klarer å holde mobbetallene nede. Men det krever at man jobber hele tida og ikke slapper av, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer