DRATT: Det er mye pulled som kan has på grillen i år, men de tyngre svine- og storfevariantene har nå fått selskap av fisk. FOTO: PRODUSENTENE
DRATT: Det er mye pulled som kan has på grillen i år, men de tyngre svine- og storfevariantene har nå fått selskap av fisk. FOTO: PRODUSENTENEVis mer

Dette er nytt til grillen i år

Nordmenns nye livrett pulled pork, plukksvin, får selskap av laks.

Dinside De neste ukene slippes hundrevis av matnyheter i dagligvarebutikkene, og ikke overraskende setter årstiden sitt preg på produktene.

Det er langt fra alle nyhetene som er lansert ennå, men det vi har sett kler den siste ukens sommervær: Nå skal det grilles, og her er en liten smakebit på hva du kan vente deg.

Mer sulten på kald mat på varme dager? Dinside har testet sommerens isnyheter

Barbeque, ikke grill Den amerikanske barbeque-bølgen ser ikke ut som om den har tenkt å forlate oss med det første.

«I BBQ, therefore I am», er slagordet fra Santa Maria, som i flere år har hatt et grillsortiment med sauser, glaseringer og marinader - både flytende og tørre. I år lanserer de både en ny barbeque sauce og en allround dry rub, en tørr marinade, for deg som vil gjøre litt mer av grillingen selv.

Også i år har Rema 1000 fått med seg Craig Whitson for å utvikle sesongens grillsortiment. I fjor bød de på sliders, små hamburgere, med ulike smaksprofiler, og det har de fortsatt med.

I tillegg får du nå små burgerbrød som passer til, eller slider buns, som Rema 1000 har valgt å kalle dem, i både en fin og en grov variant.

SIDESALATER: Potetsalaten får selskap av ulike bønne- og kornsalater, blant annet fra Delikat og Rema 1000. Foto: REMA 1000
SIDESALATER: Potetsalaten får selskap av ulike bønne- og kornsalater, blant annet fra Delikat og Rema 1000. Foto: REMA 1000 Vis mer

Det vil selvsagt også komme både burgere og pølser i ulike versjoner.

I fjor testet vi burgere og på Burger Bar i Oslo, med hjelp av Hans Erik Dyvik Husby. Se hvilken burger som var best og hva vi synes om de ulike spesialburgerne, og tips til hvordan du lager den perfekte burgeren selv.

Se også hvilken grillpølse som smakte best i vår test

Fisk Er du blant dem som synes de amerikanskinspirerte grillmiddagene blir litt tunge, er det mange alternativer. Også for dem som ikke spiser kjøtt.

Findus kommer blant annet med ørretfileter som skal egne seg godt for grilling.

Det er forøvrig verdt å merke seg at all fisk kan grilles, du må ikke se etter grillsymboler, de aller fleste fisketyper egner seg fint for grillen.

Også Rema 1000 har flere fiskevarianter på lur: marinerte fileter, burgere, sliders - og en maritim variant av fjorårets store slager, pulled pork: Marinerte laksestykker, som varmes på grillen, og kan spises i burgerbrød.

SMÅ BRØD: Som passer til grillpølser og små hamburgere, sliders. Foto: REMA 1000
SMÅ BRØD: Som passer til grillpølser og små hamburgere, sliders. Foto: REMA 1000 Vis mer

Vi tipper også laksevarianten vil gjøre seg godt med cole slaw, en variant av det vi kaller italiensk salat, som også er populært tilbehør til fisketaco.

Slik lager du nordmenns nye yndlingsrett, pulled pork.

Nytt tilbehør: Alt kan grilles, og i år kommer også tilbehør som egner seg for grillen: Findus byr på frosne grønnsaker og rotfrukter som kan legges rett på grillen. Kanskje litt råflott i hverdagen, men praktisk om været er så fint at man ikke orker å stå inne og lage mat.

Potetsalat er perfekt tilbehør til grillmat, og i år lanserer Delikat en potetsalat med bearnaisesmak. Perfekt tilbehør til grillbiffen, eller en total flopp? Vi har ennå ikke smakt, men reaksjonene i redaksjonen var mildt sagt delte. Dette er vi spent på!

Grillkokkens beste tips. Slik lykkes du med grillbiffen, hver gang

I tillegg lanserer Delikat en ferdigsalsa. Bedre enn Toros forsøk på ferdigtaco, som for lengst er borte fra ferdigmathyllene? Det er nemlig ikke alle nylanseringene som får lang levetid. Når noe nytt kommer inn, må noe ut.

Både byggrynsalaten og couscoussalaten fra Delikat gjorde det godt da Dinside testet de nye ferdigrettene som kom i februar i år, og vil også gjøre seg som tilbehør til grillet kjøtt eller fisk.

GRØNT PÅ GRILLEN: Grønnsaker og ulike varianter av poteter og rotfrukter kommer i ferdig form som kan settes på grillen. Foto: FINDUS
GRØNT PÅ GRILLEN: Grønnsaker og ulike varianter av poteter og rotfrukter kommer i ferdig form som kan settes på grillen. Foto: FINDUS Vis mer

Også Rema byr på et mettende alternativ til potetsalat, en bønnesalat.

Når det er sagt: Grillmat i seg selv kan gjerne bli litt tungt, og de fleste ferdigrettene inneholder gode mengder olje av ulikt slag. Skal grillmiddagen lages i parken, eller med minimalt med kjøkkenutstyr, kan vi anbefale salatblandinger i pose, som en litt friskere tilnærming.

Vi har ennå ikke sett hva Bama byr på i år, om det kommer nye salatblandinger, men flere av dem du kan finne i frukt- og grøntdisken egner seg perfekt som fyll i burgere eller som tilbehør til grillet fisk.

Prisen er ikke inkludert her, siden de fleste varene ennå ikke er i butikk. Følg med på Dinside over helgen for flere dagligvarenyheter og tester.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

HIT ELLER MISS? Potetsalat med bearnaise. Foto: DELIKAT
HIT ELLER MISS? Potetsalat med bearnaise. Foto: DELIKAT Vis mer