STRÅLENDE: Barolo San Pietro 2006 fra vinmakerne Nicola Argamante og Loredana Addari i Piemonte. Herlig blanding av kirsebær, moreller, sjokolade, nøtter og kastanjer, mener vår vinekspert. Se vurderingen av denne og 29 andre viner nederst.
STRÅLENDE: Barolo San Pietro 2006 fra vinmakerne Nicola Argamante og Loredana Addari i Piemonte. Herlig blanding av kirsebær, moreller, sjokolade, nøtter og kastanjer, mener vår vinekspert. Se vurderingen av denne og 29 andre viner nederst.Vis mer

Dette er Polets beste nye vin

30 viner fra januarslippet.

• Flere vinanmeldelser finner du her.

(Dagbladet): Januarnyhetene til Vinmonopolet er preget av tanninrike røde viner.

Den aller beste av dem, Barolo San Pietro, får 92 poeng av Dagbladets vinekspert.

Det plasserer Barolo San Pietro 2006 i gruppen viner som er «fremragende med eksepsjonell kompleksitet og karakter, eller fantastiske viner».

Vinmakerne Nicola Argamante, kona Loredana Addari og hennes bror Lorenzo kjøpte i 1995 eiendommen i Monforte d'Alba i Piemonte.

Med landbruksutdannelse og spesialisering i vinproduksjon, etologi, byttet de ut bylivet med drømmen om å lage god vin fra egne marker.

Gården de kjøpte produserte bare druer for salg, og lagde ikke egen vin.

VINMAKER: Loredana Addari og mannen Nicola Argamante startet Podere Ruggeri Corsini Winery i 1995. Begge er jordbruksutdannede enologer. Vis mer

Deres Barolo fra 2006 har tannin i masser og får konklusjonen «en strålende Barolo i den tradisjonelle stilen».

Tanniner Tanniner, eller garvestoff, er naturlige stoffer som finnes i drueskallet, druesteinene og stilken.

De er vinens skjelett, eller ryggrad, som bærer vinen inn i lagringens verden.

«Om vinen var en kropp, er tannin sammen med konsentrasjon og alkohol skjelettet.»

Jon Lindahl og Anders Stueland i Vinmonopolets varefaglige team forklarer det hele på en pedagogisk og grei måte i siste nummer av Vinbladet.

Fagfolkene i vinverden er opptatt av tanniner av flere grunner.

Tannin er en antioksidant som hemmer tilveksten av bakterier og mikroorganismer og en nødvendig kjemisk hjelper i planteriket.

De fleste har merket at en del tesorter snerper og trenger melk for å være runde i smaken. Te som står for lenge og trekker snerper og blir bitter.

ITALIENSK: Druer som får henge og modne lenger, gir vinen et rundere preg og mindre harde tanniner Foto: KIRSTEN M. BUZZI Vis mer

Tannin gjør at munnen kjennes tørrere.

Modne druer har mykere tannin, mens druekart er trå med umodent, hardt tannin.

Den biologiske forklaringen er at fuglene ikke skal spise druene før de er helt modne. Plantenes utvikling har vært slik at de som får fuglenes hjelp til å spre modne frø, ja de spres også vidt omkring.

Garvestoff og spytt Tanner er det franske verbet for å garve, det å behandle dyrehud ved hjelp av avkok fra bjørkenever.

Nevra inneholder de samme snerpende stoffene som rødvin gjør. Garvestoffet eller tanninet trekker ut proteinene i skinnet så det blir mykt.

Spyttet inneholder protein, som smører munnen og hindrer tørrhet.

Når vi drikker vin med mye tannin får vi en «garving», det skjer en kjemisk reaksjon inne i munnen.

Spyttmengden og sammensetningen er svært individuell, noe som er avgjørende for hvordan en vin oppleves.

Til proteinrik mat som får tennene til å løpe i vann passer det godt med tanninrike viner, fordi proteinet og spyttet demper snurpingen i munnen.

Derfor er lammeskank, kalveskank, oksebiff og vilt sammen med sauser på kjøttkraft, linser og bønner, eksempler på god mat til tanninrike viner.

De som reagerer på for mye tannin bør velge andre viner.

Mange opplever også at tanninrike viner kan gi hodepine og til og med provosere fram migreneanfall.

Krever lagring Druene med mest tannin er nebbiolo, cabernet sauvignon, cabernet franc og malbec.

Lagring av vin på eikefat gir i tillegg litt ekstra tilførsel av tannin.

De klassiske store vinene fra Bordeaux er kjent for sin lagringsevne og normalt høye tannininnhold.

Enkelte årganger har hatt så mye, markant og grovt tannin, at ekspertisen har lurt på om vinene har hatt potensial til «å runde av».
De største og mest tanninrike vinene fra enkelte årganger har trengt 30 - 40 år for ta ut sitt fulle potensial.

EN FRANSK SEKSER: Chapoutier Les Meysonniers 2009, Crozes-Hermitage er en god fransk vin fra Rhônedalen. Vis mer

1975 i Bordeaux var en slik årgang.

Test av Polets januarslipp • RØDVIN
  Barolo San Pietro 2006, Piemonte, Italia
Varenr.: 80616 Poeng: 92 Pris: 309,00 (75 cl) Tannin: 7
Aroma: Jordlig kraftig stil med tett frukt. Herlig blanding av kirsebær, moreller, sjokolade, nøtter og kastanjer.
Smak: Rik og meget tett inngang med herlig frisk og ren avslutning, fullt trøkk hele veien.
Konklusjon: En strålende Barolo i den tradisjonelle stilen.
Passer til: En bedre middag med godt kjøtt. Vilt, kalv eller okse.

  Ch. Ponzac Patiemment 2008, Cahors, Frankrike
Varenr.: 10852 Poeng: 89 Pris: 162,00 (75 cl) Tannin: 7
Aroma: Skog, lakris og sort sjokolade med kirsebærkompott og frisk sopp.
Smak: Sort og mørk med rent fint preg av mektig frukt bakket opp av tanniner og syrlig, moden tannisk bakside.
Konklusjon: Det er ikke bare Argentina som kan lage flott vin av malbec. Denne i fransk opprinnelig drakt er ett fattig poeng unna fremragende.
Passer til: En saftig pepperbiff.

  Chapoutier Les Meysonniers 2009, Crozes-Hermitage, Frankrike
Varenr.: 80611 Poeng: 88 Pris: 178,50 (75 cl). Tannin: 5
Aroma: Bjørnebær, solbær og urter med moreller og mineraler.
Smak: Flott balansert, noe stram inngang med fruktig og rik avslutning hvor tanniner lager fin ryggrad.
Konklusjon: Crozes lages av syrah. Deres største utfordring er at det er så enorme forskjeller på de ulike produsenters stil på vin i Rhônedalen, fra det spinkle til det rike, fra det eikede til de uten, fra kjøttfulle til magre, fra søtladne til syrlige. Du vet aldri før du har smakt. Denne har en stil jeg liker.
Passer til: Viltmiddager, gjerne etter noen år i kjelleren.

  Castro Ventosa 2007, Bierzo, Spania
Varenr.: 10849 Poeng: 87 Pris: 189,90 (75 cl) Tannin: 5
Aroma: Blåbær og syrlig kirsebær med solbær, moreller og blyantspiss.
Smak: Superelegant og stilren. Perfekt balanse mellom, syre, tannin, frukt og karakter.
Konklusjon: Strålende eksempel på hva Spania bør satse mer på. Liker du Crozes-Hermitage, liker du dette.
Passer til: Viltmiddager, 4 år i kjeller, vinklubben.

  Pardi Sagrantino di Montefalco 2005, Umbria, Italia
Varenr.: 80686 Poeng: 88 Pris: 213,50 (75 cl) Tannin: 8
Aroma: Sopp, trøffel, sjokolade, søte moreller og hasselnøtter.
Smak: Meget stilren, med fullt trøkk i hele kurven. Dagens klart mest tanniske vin.
Konklusjon: Klassisk og god Montefalco, som det endelig begynner å komme flere gode viner fra.
Passer til: Søtlig vilt.

  Torus 2009, Madiran, Frankrike
Varenr.: 59053 Poeng: 85 Pris: 127,00 (75 cl) Tannin: 6
Aroma: Mørke bitre kirsebær med søte moreller, bitter sjokolade og syrlig plomme.
Smak: Herlig fylde og god balanse med lett moden tannin og god fruktighet.
Konklusjon: Brumont er jaggu en bra produsent og kan vel sies å ha reddet Madiran fra den sikre død.
Passer til: Perfekt til reinsdyr.

  Fontanabianca Langhe Nebbiolo 2009, Piemonte, Italia
Varenr.: 10850 Poeng: 86 Pris: 163,60 (75 cl) Tannin: 5
Aroma: Syrlige kirsebær med snev av jordbær og rosevann. Røde epler og god fyldig Nebbe-karakter.
Smak: Syrlig ren med frisk god gjennomgang.
Konklusjon: En strålende Nebbiolo på enkleste nivå. For dem som synes at Barolo er krevende, er dette inngangsporten.
Passer til: Viltgryter.

EN ITALIENSK SEKSER: Fontanabianca Langhe Nebbiolo 2009 er en strålende Nebbiolo på enkleste nivå, ifølge Dagbladets vinekspert. Vis mer

  Hamilton Block Cabernet Sauvignon 2009, Coonawarra, Australia
Varenr.: 80606 Poeng: 85 Pris: 139,90 (75 cl) Tannin: 4
Aroma: Plomme blandet med ekstremt syrlige og modne bringebær samt meget gode solbær.
Smak: Kjøttfull og rik med nok struktur og egenart til å gi lett gåsehud på ryggen.
Konklusjon: Klassisk Coonawarra Cabernet med solbærdrops og stein, eik og herlig varm jord. Et prisgunstig og godt laget produkt. En «down under»-vin som fortjener oppmerksomhet.
Passer til: Vilt, okse, kalv, med sjysauser.

  Concannon Conservancy Petite Sirah 2008
Varenr.: 80625 Poeng: 84 Pris: 129,9 (75 cl) Tannin: 4
Aroma: Bær og underskog med god rein krekling, samt kjøttfull bakside av hengt vilt.
Smak: Syrlig rein inngang med lett god tannin, samt rein og en anelse tørr avslutning.
Konklusjon: Trenger lufting i en karaffel, vannmugge eller annet i 30 minutter. Den lille tørre avslutningen gjør vinen godt egnet til mat.
Passer til: Vilt og lam.

   La Cabotte Côtes du Rhône Colline 2009, Côtes du Rhône, Frankrike
Varenr.: 90306 Poeng: 84 Pris: 139,90 (75 cl) Tannin: 5
Aroma: Urter og stein, lett vilt med underskog og nøtter.
Smak: Behagelig tannisk, med lett preg av naturvinmetode (?).
Konklusjon: En god og noe annerledes Côtes du Rhône, som avslutter med preg av mineraler.
Passer til: Lettere viltmiddag.

  Viranel Tradition 2009, Saint-Chinian, Frankrike
Varenr.: 80608 Poeng: 84 Pris: 150,00 (75 cl) Tannin: 4
Aroma: Urter og søtladen frukt med innslag av bringebær og snev av eik
Smak: Saftig og fruktig med god sydlandsk karakter, hvor karrig jordsmonn, sola og druen trår til.
Konklusjon: Saint Chinian er meget bra på dette nivået, skulle hatt frukten en anelse strammere.
Passer til: Kalvemiddag.

  Lirano Langhe Nebbiolo 2009, Piemonte, Italia
Varenr.: 80615 Poeng: 84 Pris: 173,5 (75 cl) Tannin: 5
Aroma: Roser og parfymert vann. Knust stein og syrlig tett fruktig stil.
Smak: Søtlig anslag som går over i syre og tannin. God rein avslutning.
Konklusjon: En flott, fruktig og rein nebbiolo i en ikke altfor stram stil.
Passer til: Parmesan, pasta, viltgryte.

  Bellevue de Fourcas Dupré 2006, Listrac-Médoc, Frankrike
Varenr.: 80607 Poeng: 84 Pris: 175,00 (75 cl) Tannin: 5
Aroma: Meget moden solbær med syrlig karakter og umoden solbær, samt jordaktig bjørnebær.
Smak: Saftig rein, meget bløt i midtpartiet, men en god rund avslutning.
Konklusjon: Listrac er ok sted for en mini-Margaux-vin, drikkes innenfor de neste 3-4 åra.
Passer til: Enkle biffmiddager.

   Esencial 2008, Bierzo, Spania
Varenr.: 80621 Poeng: 83 Pris: 178,70 (75 cl) Tannin: 6
Aroma: Urtepreget med iblandet stein, kirsebær og kakao.
Smak: Tørt, med spontangjæringens preg sittende hele veien igjennom. Avslutter fruktig og tørt.
Konklusjon: Tåler litt luft og er et dønn ærlig produkt.
Passer til: Fugl i fløtesaus.

SØRITALIENSK BOKS: Boretti Negroamaro, enkel og grei. Vis mer

  Martinetti Langhe Rosso 2009, Piemonte, Italia
Varenr.: 90316 Poeng: 82 Pris: 308,00 (2l. BIB) Tannin: 4
Aroma: Fruktig med snev av roser, bjørnebær, kirsebær og sjokolade.
Smak: Lette gode tanniner i inngangen, som sitter gjennom hele smakskurven, og avslutter fruktig.
Konklusjon: En bra laget vin, men tanninene kunne vært en anelse bedre. Har jeg begynt å like Bag in Box?
Passer til: Kalv, entrecôte med kryddersmør.

   Villa Puccini, Toscana, Italia
Varenr.: 56670 Poeng: 81 Pris: 369,90 (3l. BIB) Tannin: 4
Aroma: Fruktig og typisk toscansk varmt preg med bjørnebær og solbær, plommer og kirsebær.
Smak: Lett bitter inngang med fruktig midtparti og syrlig frisk avslutning.
Konklusjon: Godt laget og ikke minst likandes.
Passer til: Hverdagsmiddag med kjøtt.

   Begali Lorenzo Valpolicella Classico Ripasso Superiore 2008, Veneto, Italia
Varenr.: 59501 Poeng: 81?? Pris: 139,90 (75 cl). Tannin: 4
Aroma: Mandel og hasselnøtter med kirsebær og underskog.
Smak: Tannisk og syrlig inngang, hvor du venter på ripassopreget som ikke kommer, men likevel en god vin.
Konklusjon: En bra laget vin, men for meg uforståelig at dette er en en ripasso. Helt ulik all annen ripasso jeg har smakt.
Passer til: Gryteretter laget på gamlemåten (uten juks).

   T'Ga Za Jug 2008, Tikves, Makedonia
Varenr.: 52624 Poeng: 81 Pris: 107,30 (75 cl) Tannin: 4
Aroma: Plommer og søtladen bingebær, med god fyldig urtekarakter og et søtlig etterslep.
Smak: Sammensatt vin med smak i ulike retninger og karakterer.
Konklusjon: Vin fra vinens vugge (nesten) og verdt et forsøk.
Passer til: Elgstek.

   Quinta do Corujão Reserva 2009, Dão, Portugal
Varenr.: 20819 Poeng: 81 Pris: 128,5 (75 cl) Tannin: 4
Aroma: Skogsbær, blåbær og lett tanninpreg.
Smak: Fin syrlig med okay fylde og frisk ettersmak.
Konklusjon: En god portugiser, men en anelse for lite fylde i bakkant.
Passer til: Lette retter av fjærkre.

    Vega Montán Mencía 2009, Bierzo, Spania
Varenr.: 80620 Poeng: 81 Pris: 133 (75 cl) Tannin: 5
Aroma: Moreller, kirsebær og plommer.
Smak: Kjøttfull og rik. Tett med god fylde og rik, syrlig, men balansert avslutning.
Konklusjon: Mencia er en spennende drue som bør utforskes mer, og hva er vel da bedre enn at Polet tar inn hele tre viner fra Bierzo.
Passer til: Lam.

   Barc-Vallée Le Petite Timonerie 2009, Chinon, Frankrike
Varenr.: 80609 Poeng: 80 Pris: 128,40 (75 cl) Tannin: 5
Aroma: Paprika og tomat. Et rustikt preg.
Smak: Frisk, fruktig og syrlig. Lett tannisk preg av modne, en anelse rustikke tanniner.
Konklusjon: En bra Chinon, som er godt priset.
Passer til: Oksegryte laget i jernkjele.

VINRANKER I HØSTSOL. Foto: NINA RUUD Vis mer

    Boretti Negroamaro, Puglia, Italia
Varenr.: 90014 Poeng: 78 Pris: 349,90 (3l. BIB) Tannin: 3
Aroma: Asfalt og knuste bjørnebær, urter og sitrus.
Smak: Frisk og fruktig, med fyldig midtparti og enkle gode tanniner i avslutningen.
Konklusjon: Ingen stor vin, men en enkel og grei søritaliener på boks.
Passer til: Stå i skapet en ti dagers tid.

   Durius Tempranillo 2006, Castilla y León, Spania
Varenr.: 46023 Poeng: 77 Pris: 349,90 (3l BIB) Tannin: 4
Aroma: Solbær, jordbær, urter, lakris og snev av sjokolade samt syrlige bringebærdrops.
Smak: Fruktig med fin syrlighet. Fruktig avslutning.
Konklusjon: Liker du Rioja som bare fås på flaske, er dette et spansk alternativ i Bag in Box som smaker helt okei.
Passer til: En enkel, god lammemiddag.
 
Inca Tannat 2009, Calchaqui, Argentina
Varenr.: 80605 Poeng: 77 Pris: 102,50 (75 cl) Tannin: 5
Aroma: Enkel fruktig solbærpreget vin med lett søtladen tone.
Smak: Fruktig, rein og grei.
Konklusjon: Bra laget tannat, en drue med fransk opprinnelse, nå mest brukt i Uruguay. Denne argentineren er en anelse for dyr.
Passer til: Hverdagsvin.

Couly-Dutheil La Baronnie Madeleine Chinon 2009, Chinon, Frankrike
Varenr.: 10853 Poeng: 76 Pris: 149,90 (75 cl) Tannin: 5
Aroma: Skogsbær, moreller og paprika med kjølig preg.
Smak: Bra inngang, men er lett i midtpartiet. Enkel avslutning.
Konklusjon: Couly-Dutheil har de beste vinmarkene i Chinon, tenk om de kunne laget vin som de engang gjorde.
Passer til: Kjøp den andre chinonen.

Esperanto 2009, Saint-Chinian, Frankrike
Varenr.: 80630 Poeng: 76 Pris: 153,70 (75 cl) Tannin: 4
Aroma: Skog og jord med solbær og plomme.
Smak: Okei stil med fylde og lett tannin.
Konklusjon: Kunne vært bedre.
Passer til: Kalv.

• MUSSERENDE
  Albino Armani Prosecco, Cantina Albino Armani, Italia
Varenr.: 90307 Poeng: 78 Pris: 119,90 (75 cl) Sødme: 2
Aroma: Pære, melon og hvite blomster.
Smak: Frisk, med god sødme og syre i hele smakssonen, lett bitter.
Konklusjon: Frisk og tiltalende. En helt grei Prosecco.
Passer til: Aperitiff.

• HVITVIN
   Moncaro Verdicchio 2009, Marche, Italia
Varenr.: 90318 Poeng: 85 Pris: 359,00 (3l BIB) Sødme: 1
Aroma: Aromatisk og kjølig stil med epler og nøtter.
Smak: Fyldig og rein. Syrlig midtparti med en anelse bitter avslutning.
Konklusjon: En helt grei Bag in Box laget på verdicchio, druen som er blant Italias beste hvite druer.
Passer til: Skalldyr.

   Joseph Mellot Pouilly-Fumé le Chant des Vignes 2009, Frankrike
Varenr.: 90317 Poeng: 85 Pris: 155 (75 cl) Sødme: 1
Aroma: Fyldig, rik moden solbær og stikkelsbærblader, modent og rikt eple med fin fylde.
Smak: Tett og rik, med god fylde til Loire å være. Sitter meget bra hele veien. En strålende pouilly-fumé.
Konklusjon: En meget anvendelig sauvignon blanc.
Passer til: Rike skalldyr eller chèvre.

MUSSERENDE: Albino Armani Prosecco, frisk og tiltalende. Vis mer

  Daniel Dampt Chablis Village 2009, Chablis, Frankrike
Varenr.: 51727 Poeng: 81 Pris: 497,70 (3 l. BIB) Sødme: 1
Aroma: Enkel, ren epleduft med en anelse epleskrott, kalk og snev av sjø.
Smak: Frisk og rein. God mineralsk karakter til en helt enkel chablis å være.
Konklusjon: Godt laget vin i Bag in Box. Praktisk også, med gode viner puttet i plast.
Passer til: Mager fisk og smaksrike skalldyr.

• Viner som har fått mindre enn 75 poeng i dette nyhetsutvalget, er utelatt. Dette er viner som ville fått en ener eller toer på terningen. Hvite oransjeviner og noen røde naturviner vil vi komme tilbake til.

HVITVIN: Joseph Mellot Pouilly-Fumé le Chant des Vignes fra Loire i Frankrike får en femmer. Vis mer