RØYKERHUD: Et legemiddelfirma og en apotekkjede går sammen om å markere Verdens tobakksfrie dag. Det gjør de ved å vise hva mange års røyking kan gjøre med huden. Her er 34 år gamle Christina Kjølholdt. Hun er ikkerøyker, men her viser simuleringsprogrammet hvordan hun ville sett ut som 67 år gammel dersom hun begynte å røyke daglig (bilde 2) eller om hun forblir røykfri (bilde 3). Foto: age-me.com/Pfizer
RØYKERHUD: Et legemiddelfirma og en apotekkjede går sammen om å markere Verdens tobakksfrie dag. Det gjør de ved å vise hva mange års røyking kan gjøre med huden. Her er 34 år gamle Christina Kjølholdt. Hun er ikkerøyker, men her viser simuleringsprogrammet hvordan hun ville sett ut som 67 år gammel dersom hun begynte å røyke daglig (bilde 2) eller om hun forblir røykfri (bilde 3). Foto: age-me.com/PfizerVis mer

Dette er resultat av 33 års røyking

Simulator gir deg innblikk i framtida på verdens tobakkfrie dag.

|||I dag, 31. mai, er verdens tobakksfrie dag. Årets tema er kvinners røykevaner. I den forbindelse kan du i dag få et lite innblikk i framtida. På Vitusapotek Majorstuen i Oslo skal et bildesimuleringsprogram vekke lysten til å stumpe røyken. Programmet er også tilgjengelig på nett.

- Tidlig aldring av huden er en påfallende effekt av røyking. Heldigvis viser det seg at dersom man slutter å røyke, vil man kunne merke forbedring i huden allerede etter relativt kort tid, sier apoteker Petter Moi ved Vitusapotek Majorstuen.

- Det finnes mange gode produkter som kan hjelpe deg å ta vare på huden din, men det er knapt noe som hjelper huden så godt som å stumpe røyken, sier Moi.

Last opp bilde Ved å laste opp et bilde av deg selv og starte simuleringen vil du kunne se forskjellen på huden om 20-25 år, avhengig av om du fortsetter å røyke, eller om du stumper røyken i dag. Er du ikke på Majorstuen i dag, kan du prøve programmet på age-me.com med Pzifers instrukser her.

- Dette er et program som er utviklet av kanadiske Aprilage development i samarbeid med Ontario science centre. Etter flere år med ansiktanalyse har man lagt inn en rekke parametre for hudens aldring, forklarer kommunikasjonssjef Hans Petter Strifeldt i Pfizer Norge.

Det er Pfizer Norge som i samarbeid med Vitusapotekene tilbyr programmet i dag. Dessverre er ikke kvaliteten på simuleringen alltid den beste; noen hudtoner egner seg bedre enn andre. Men det gir uansett en viss anelse om hva røykere kan ha i vente. Og budskapet er enkelt - det lønner seg å stumpe røyken.

Økt risiko for kvinner Årlig er det over fem millioner mennesker som dør av tobakksrelaterte sykdommer. Selv om antall røykere i den vestlige verden har gått ned, øker tobakksforbruket globalt.

Kvinner er spesielt utsatt for skadevirkningen av tobakk, også når det gjelder langt alvorligere skadevirkninger. Dersom kvinner røyker mer enn 20 sigaretter daglig, har de seks ganger større risiko for hjerteinfarkt. Tilsvarende risiko er tre ganger større for menn.

Kvinnelige røykere får også hjerteinfarkt, lungekreft og kols tidligere enn menn som røyker.