Dette er rosévin som imponerer

Klassisk fransk og gode italienske alternativer i ukas test.

KENS UTVALGTE: Zabu Rosato 2011 fra Sicilia imponerer. Den scorer 85 poeng, og med en pris på 119 kroner blir det terningkast seks.
KENS UTVALGTE: Zabu Rosato 2011 fra Sicilia imponerer. Den scorer 85 poeng, og med en pris på 119 kroner blir det terningkast seks.Vis mer

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her

(Dagbladet): Etter mitt siste besøk i Roma havnet jeg i en diskusjon om det var Norge eller Italia som hadde den beste espressoen. Jeg diskuterte med en av Europas dyktigste vinsmakere.

UKAS KLASSIKER: - Jeg mener oppriktig talt at du finner de beste rosévinene i Provence, sier vineksperten. Vinene herfra er ikke roséfarget, de er mer oransje, eller går over i  lakserosa. Ch. de Selle Ott Rosé Coeur de Grain 2011 får terningkast fem i testen. Her ser vi 2009-årgangen.
UKAS KLASSIKER: - Jeg mener oppriktig talt at du finner de beste rosévinene i Provence, sier vineksperten. Vinene herfra er ikke roséfarget, de er mer oransje, eller går over i lakserosa. Ch. de Selle Ott Rosé Coeur de Grain 2011 får terningkast fem i testen. Her ser vi 2009-årgangen. Vis mer

Jeg mente at Norge hadde steder som lagde bedre espresso enn noen i Italia kunne framvise. Svaret var «det finnes ikke god espresso i Norge, og det vi lager i Norge er ikke virkelig espresso».

En espresso skulle være hardt brent og bitter. Jeg skjønte raskt at vi ikke diskuterte kvalitet, men stil.

ROSÉ I DET GRØNNE: Perfekt til sommerens piknik. Vinene på bildet er ikke med i testen. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
ROSÉ I DET GRØNNE: Perfekt til sommerens piknik. Vinene på bildet er ikke med i testen. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Jeg tenkte at om alle som laget vin av bordeauxdruer, skulle prøve å lage akkurat slik vin som i Bordeaux, ville vinverdenen bli fattig. Poenget er jo framskritt og utbedring av gitte sannheter.

Alle mulige varianter Så hva med rosévin? Der er det jeg som er antikvarisk i tankegangen. Jeg mener oppriktig talt at du finner de beste rosévinene i Provence. Og de er ikke engang roséfarget, de er oransje - eller lakserosa - i beste fall.

En rosévin er laget av røde druer. Skallet ligger og blør sammen med juicen i tre til ti timer, avhengig av drue og hvilken farge produsenten ønsker.

DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven
DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven Vis mer

Den skal være en mellomting mellom hvit og rød, altså ha friskhet, syrlighet fra hvitvin med fruktighet, lett fylde og sting fra rødvin.

Saken er at du får alle mulige varianter av rosévin. De er røde med myk klissen kjerne eller med tuttifrutti-karakter.

De er syrlige, søte eller kjønnsløse - og de aller fleste eier ikke et snev av voksested i karakteren.

Startet i Provence I Provence finner vi ur-rosévinene.

Her startet det hele, og her var motstanden størst da EU ville godkjenne å blande rød og hvit vin for å lage rosé.

GAMMEL FAVORITT: Ioppa Nebbiolo Rusin 2011 skuffer ikke nå heller.
GAMMEL FAVORITT: Ioppa Nebbiolo Rusin 2011 skuffer ikke nå heller. Vis mer

Utover Provence kommer det mange gode alternativer fra Italia, og som med hvitvin viser det seg utrolig nok at Sør-Italia klarer å lage viner med god friskhet, relativt kjølig frukt samt en viss mineralkarakter.

Uka test • ROSÉVIN
KE
NS UTVALGTE
Zabù Rosato 2011, Vign. Zabù, Italia, Sicilia
Varenr: 5607601 (BU) Poeng: 85 Pris: 119 Urter og rose med steinmineral og frisk stil. Nydelig frisk avslutning med kombo av gode bær. Er svært imponert over Sicilia og hva de får til. Kanon pris og kvalitet.

Ioppa Nebbiolo Rusin 2011, Vit. Gianpiero e Giorgio Ioppa, Italia
Varenr: 5837701 (BU) Poeng: 85 Pris: 119,90 Stilren og tørr stil med blek, men rødlig farge. Flott struktur og urter med friske røde bær. Vært en favoritt i mange år og skuffer ikke nå heller. Ren barolodrue, nebbiolo.

UKAS KLASSIKER Ch. de Selle Ott Rosé Coeur de Grain 2011, Frankrike, Provence, Côte de Provence
Varenr: 5143401 (BU) Poeng: 90 Pris: 279 Lyse roser med fersken, aprikos og litchi. Syrlig og frisk med substans og karakter. Strålende klassisk rosé fra Provence. Dette er slik det skal være.

Villa Gemma Montepulciano d'Abruzzo Cerasuolo 2011, Italia
Varenr: 4833901 (BU) Poeng: 85 Pris: 149,90 Rik og tett rosé med lett preg av tanniner og tørr stil. Fruktig og svært delikat laget. En noe særegen rosé med god mat stil. Masciarelli er blant de beste i Abruzzo.

Rosaura 2011, Feudi di San Gregorio, Italia, Campania, Benevento
Varenr: 3311501 (B) Poeng: 83 Pris: 139,90 Plomme og jordbær med jordlig, fint friskt preg. Urter og friske røde bær med lett tanninpreg som gjør vinen bedre. Feudi er jaggu meg en god produsent som sikrer deg gode kjøp.

Le Petit Cayolar Rosé 2011, Frankrike, Sørvest, Béarn
Varenr: 9734001 (B) Poeng: 81 Pris: 119 Fruktig ren og bløt rosé med jordbær og lett preg av plomme og tørkede urter. Akseptabel kvalitet med rent mykt preg. Tørr fin avslutning.

SÆREGEN ITALIENER: Villa Gemma Montepulciano d'Abruzzo Cerasuolo 2011 er en rik og tett rosé.
SÆREGEN ITALIENER: Villa Gemma Montepulciano d'Abruzzo Cerasuolo 2011 er en rik og tett rosé. Vis mer
GODT FRA ITALIA: Rosaura 2011 - sikrer deg et godt kjøp.
GODT FRA ITALIA: Rosaura 2011 - sikrer deg et godt kjøp. Vis mer
FRANSK FEMMER: Le Petit Cayolar Rosé 2011.
FRANSK FEMMER: Le Petit Cayolar Rosé 2011. Vis mer