- Dette er smaken av sommer

Blåskjell på grillen er enkelt, kjapt og utrolig godt.

(Dinside): - Blåskjell på grillen er smaken av sommer for meg, sier Jan Ivar Nykvist.

Flaks da, at det er så enkelt. Kjapt går det også.

Så kjapt at vi gjerne anbefaler blåskjell som et alternativ til ventepølser på grillen.

Akkurat her vil det selvsagt være delte meninger, men vi vil heller skravle mens vi spiser et par blåskjell som stagger den verste sulten mens vi venter på en god grillmiddag, enn å spise oss mette på ventepølser.

Uansett hvor sprø eller saftige pølsene måtte være.

Venterett eller middag på én - to - tre Metoden Nykvist bruker er såre enkel: Ha blåskjell med ulike smakstilsetninger og litt væske i folie. Brett sammen folien så du får en helt tett pakke, slik at blåskjellene kan dampe.

Fordi blåskjellene kan være litt skarpe i kantene, anbefaler vi å brette folien dobbelt, så er du sikker på at væsken ikke renner ut av pakken.

Blåskjellpakken legger du på indirekte varme, og etter cirka ti minutter er skjellene ferdig.

Nykvist bruker fennikel, eplejuice og lime i sin blåskjellspakke, og etter at skjellene er ferdig dampet strør han over ferske krydderurter.

Det høres kanskje snålt ut, men det søte og syrlige balanserer fint med de salte skjellene - og lakrissmaken fra fennikelen.

Uendelig med variasjonsmuligheter Frister ikke dette, kan du variere i det uendelige, men noe av det deilige med blåskjell er at det skal være enkelt, så hold deg gjerne til to-tre ingredienser i tillegg til noe væske for å dampe opp skjellene.

Du kan for eksempel prøve den klassiske kombinasjonen av hvitløk, persille og hvitvin - eller hva med sitrongress, chili og koriander - med limejuice eller vin for thaiinspirerte skjell?

NULL OPPVASK: Du kan servere blåskjellene i folien du damper dem i. Foto: ANDERS S. FOUGNER
NULL OPPVASK: Du kan servere blåskjellene i folien du damper dem i. Foto: ANDERS S. FOUGNER Vis mer

TIPS: Har du hentet blåskjell rett fra sjøen? Det hender de er fulle av vann, så da trenger du minimalt med væske i tillegg.

Grill et par prøveblåskjell uten noen ting i, for å se om du trenger å tilsette væske eller om de har det fint med medbrakt saltvann.

Bli en grillmester i sommer I tillegg til å være fire ganger norgesmester i grilling, har kokken Jan Ivar Nykvist ett sølv i EM- og ett sølv i VM i grilling.

Han er lagleder for grillaget Team BarbieQ og er nok mest kjent for sin deltakelse i Norges Grillmester i fjor sommer, der han kom på andre plass.

Nå deler han sine beste grilltips i en videoserie produsert i samarbeid med Se.no.

Tidligere har han vist hvordan han:
tenner opp grillen
steker burgere
spriter opp ventepølsene
griller biff
jukser litt med grønnsaker på grillen
griller fisk
griller sjøkreps
og hvilket redskap han ikke klarer seg uten.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.