Dette er sommerens Syden-favoritter

Rømmer unna regnsommer her hjemme.

 FERIEFAVORITTEN:  Flest hadde planlagt å reise til Hellas i sommer, viser en undersøkelse. Her fra den venetianske havna i Rethymnon på feriefavoritten Kreta. Foto: JOHN T. PEDERSEN
FERIEFAVORITTEN: Flest hadde planlagt å reise til Hellas i sommer, viser en undersøkelse. Her fra den venetianske havna i Rethymnon på feriefavoritten Kreta. Foto: JOHN T. PEDERSENVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.
Hellas er sommerfavoritten i Syden, etterfulgt av Spania, Italia og Kroatia. Det viser en undersøkelse FINN reise har gjort om nordmenns reiseplaner for sommeren.

Sommerværet Funnene tyder på at det er flere som drar til Syden i fellesferien i år.

Dårlig norsk sommervær er en av grunnene til dette, sier Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise.

Sol og badeferie er den mest populære ferieformen. Deretter kommer ferie i hytter og feriehus. 24 prosent av de spurte har sol- og badeferie som sin hovedferie, mot 19 prosent i fjor.

SPANIA:  Den fine Cala d'Or stranda på Mallorca. Foto: JOHN T: PEDERSEN
SPANIA: Den fine Cala d'Or stranda på Mallorca. Foto: JOHN T: PEDERSEN Vis mer

På spørsmål om hvilke land vi helst vil på Sydenferie i sommer, svarte 17 prosent Hellas, mens 14 prosent ville til Spania.

Siden Hellas er et sommerreisemål, og Spania er en helårsdestinasjon med de sju Kanariøyene  Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, Lanzarote, El Hierro og Fuerteventura, som står for en stor del av charterturismen om vinteren, ligger likevel Spania på topp når det gjelder statistikken over hvor vi reiser hele året.

På tredjeplass lå Italia med 8 prosent, mens 7 prosent svarte Kroatia.

Vil til Syden Bare 28 prosent svarte at de ikke ville på Sydenferie i sommer.

 KROATIA:  Makarska Riviera ved Adriaterhavet med små badebukter og svaberg. Foto:GEIR BØLSTAD
KROATIA: Makarska Riviera ved Adriaterhavet med små badebukter og svaberg. Foto:GEIR BØLSTAD Vis mer

- Vi gjorde tilsvarende undersøkelse i fjor. Nå er det flere som vil på sol- og badeferie. Dårlig vær i fellesferien bidrar til at vi er mer sultne på utlandet.

En del nordmenn er nok lei av kjølige og regnfulle somrer, mener Berge.

Oftere og dyrere I tillegg har mange fått nye ferievaner i sommerferien. I undersøkelsen, som ble foretatt som en webundersøkelse blant 1000 respondenter av Norstat i mai, svarte 27 prosent at bostedet er blitt viktigere i sommerferien.

Det bekreftes av charterbransjen, hvor flere av de store charterarrangøren opplever at det nå er fire og fem stjerners hoteller som gjelder for de norske kundene.

18 prosent drar oftere på sydentur. 17 prosent fyller sommerferien med flere reiser, mens 15 prosent drar oftere på storbyferie om sommeren. 13 prosent svarte at de velger dyrere ferier i år. 9 prosent vil også tilbringe mindre tid i Norge denne sommeren.