VAKKER OM HØSTEN: New Yorks grønne lunge Central Park er på sitt flotteste når høstfargene setter inn. Foto: RUNAR LARSEN
VAKKER OM HØSTEN: New Yorks grønne lunge Central Park er på sitt flotteste når høstfargene setter inn. Foto: RUNAR LARSENVis mer

Dette er storbyene du bør besøke i oktober, november og desember

Tre storbyvalg for hver av månedene som gjenstår av 2015.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Høsten trenger slettes ikke være våt, mørk og trist. I alle fall ikke hvis du velger riktig sted å reise.

Her er tre gode storbyvalg til hver av månedene som gjenstår av 2015.

OKTOBER
New York Det store eplet er fristende året rundt, men oktober er liksom noe helt eget.

Da endrer løvet Central Park ham til en intens høsteksplosjon i rødt, gult og oransje, og midt på dagen kan du fortsatt nyte synet - og resten av byen - i relativt hyggelig temperatur.

FORTSATT VARME: I Málaga kan du fortsatt sitte ute og spise lunsj i oktober - eller til og med dra på stranda. Foto: NINA HANSEN
FORTSATT VARME: I Málaga kan du fortsatt sitte ute og spise lunsj i oktober - eller til og med dra på stranda. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Oktober er også måneden da verdens mest prestisjefylte ishockeyserie NHL starter igjen, med fire sjanser til å se for vår egen Mats Zuccarello og hans NY Rangers spille i Madison Square Garden.

Få også med deg Halloween-paraden 31. oktober, og den verdensberømte shoppingen, kulturlivet, restaurantene, utelivet og de ikoniske severdighetene er naturligvis like fristende som resten av året.

Reise hit: Norwegian, SAS og United Airlines flyr direkte til New York fra Oslo, fra cirka 4100 kroner tur-retur.

Málaga Sommeren trenger slettes ikke være over selv om skolen har hatt høstferie.

Helt sør i Spania er det fortsatt varmt nok både i lufta og i vannet til å nyte late dager på stranda. Og strender er det mange av i området rundt Málaga.

Dette er storbyene du bør besøke i oktober, november og desember

Du bør også sette av tid til å utforske byen, som er Andulasias største havneby. De siste åra har Málaga investert over en milliard kroner på å bli en destinasjon i seg selv - med over 30 museer å velge mellom, deriblant et viet byens mest berømte borger, Pablo Picasso.

Legg også turen opp til byens miniversjon av Granadas Alhambra, Alkazaba, og nyt sol og noe kaldt å drikke på en av de mange uteserveringene.

Reise hit: Norwegian, SAS eller Ryanair flyr direkte til Málaga fra Oslo, Rygge, Sandefjord, Stavanger og Bergen, fra cirka 1200 kroner tur-retur.

Nice Den franske rivieraen kan også by på strandtemperatur i oktober. Den vakre Asurkysten har nemlig et spesielt klima, varmet opp av det fortsatt behagelige Middelhavet og skjermet mot nord av Alpene. Såpass seint på høsten er også turisthordene mindre.

Selve Nice er også et herlig valg for en storbytur. Her finner du massevis av gode restauranter, utekafeer og utesteder, i tillegg til shopping av elegant fransk merke.

FORTSATT FORLOKKENDE: Den franske riviera har behagelig klima langt utover høsten. Det gjør Nice til et godt valg. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN
FORTSATT FORLOKKENDE: Den franske riviera har behagelig klima langt utover høsten. Det gjør Nice til et godt valg. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN Vis mer

Av severdigheter bør du sette av tid til Matisse-museet og en guidet tur gjennom den koselige gamlebyen, og solnedgangen sett fra Promenade des Anglais eller steinstranda nedenfor, er nesten uslåelig.

Reise hit: Norwegian flyr direkte fra Oslo, Bergen og Trondheim, og SAS fra Oslo, fra cirka 1000 kroner tur-retur.

NOVEMBER
Marrakech Mens været selv i Sør-Europa er kraftig på hell så langt utpå høsten, er Marokko derimot på sitt aller beste. Temperaturen har endelig krøpet under 30 - normal makstemperatur i november er deilige 25 grader.

Det gjør måneden ideell for å se sagnomsuste Marrakech. «Den røde byen» er trolig det mest eksotiske stedet du kan reise til med direktefly fra Oslo, og er en opplevelse for livet.

Gå deg vill og prut som en gal i medinaens trange souqer, se folkelivet når dag blir kveld på den fantastiske plassen Djemaa el-Fna, og nyt islamsk kunst i de mange monumentene og helligdommene i den gamle karavanebyen.

VARMT OG EKSOTISK: Alle sanser får sitt i fascinerende Marrakech, enten du holder deg på Djemaa el-Fna eller våger deg inn i souquene. Foto: RUNAR LARSEN
VARMT OG EKSOTISK: Alle sanser får sitt i fascinerende Marrakech, enten du holder deg på Djemaa el-Fna eller våger deg inn i souquene. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Reise hit: Norwegian flyr direkte til Marrakech fra Oslo, fra cirka 1450 kroner tur-retur.  

Budapest Novemberværet får du ikke gjort noe med, men i Ungarns vakre hovedstad gjør det liksom ikke så mye.

Byen ved Donau er tross alt aller mest kjent for sine vakre bad, takket være de visstnok så helsegivende kildene i og rundt Budapest.

Og selvfølgelig: De historiske Gellért-, Széchenyi- og Király-badene er akkurat like overdådige og behagelige å dyppe seg i nå som midt på sommeren.

Såpass langt utenfor høysesong slipper du også å dele dem med like mange andre turister. Vel oppvarmet av kildevannet vil du oppdage at også resten av byen er en fryd for øyet.

HOPP I DET: Sommer eller vinter, i Széchenyi-badet holder utendørsbassengene alltid over 26 grader - det varmeste holder 38. Foto: MARTE VEIMO
HOPP I DET: Sommer eller vinter, i Széchenyi-badet holder utendørsbassengene alltid over 26 grader - det varmeste holder 38. Foto: MARTE VEIMO Vis mer

Nyt utsikten fra Slottshøyden, og se imponerende bygg som Parlamentet og Vajdahunyadslottet.

Reise hit: Norwegian flyr direkte til Budapest fra Oslo, fra cirka 850 kroner tur-retur.

Roma Den evige stad har så mange severdigheter - og så mange turister - at den beste tida å reise hit på er når turistnivået er på det laveste.

Da er november et godt valg. Køene til Colosseum, Peterskirken og Vatikanmuseet er kortere, og du slipper å skumpe borti folk når du skal oppleve dem.

Færre folk er også en stor fordel på Piazza Navona, Campo dei Fiori eller det populære restaurantstrøket Trastevere.

LA DOLCE VITA: De sjarmerende uterestaurantene i Roma er enda mer fristende utenfor sesong når du slipper å vente på bord. Foto: MARTE VEIMO
LA DOLCE VITA: De sjarmerende uterestaurantene i Roma er enda mer fristende utenfor sesong når du slipper å vente på bord. Foto: MARTE VEIMO Vis mer

Om sommeren føles de fort som rene turistfeller, på seinhøsten og vinteren er de en langt bedre opplevelse. Og samtidig ligger Roma såpass langt sør at du fortsatt kan sitte ute og spise lunsj, eventuelt med ei jakke.

Reise hit: SAS og Norwegian flyr direkte til Roma fra Oslo. Norwegian flyr også fra Bergen. Priser fra cirka 1100 kroner tur-retur.

DESEMBER
Kraków Desember er julemarkedstid, også i den gamle polske hovedstaden. Der gjør de det også på en noe egen måte.

I tillegg til tradisjonelle boder med mat, drikke og kunsthåndverk, arrangerer Kraków nemlig en helt egen julekrybbekonkurranse der bidragene mest av alt ser ut som fargerike pepperkakehus.

Krybbene er som gamlebyen: Overdådige. Her gjelder det nemlig å få med seg flest mulig elementer fra Kraków, slik at både slottet og den flotte Rynek Glówny-plassen med Mariakirken gjerne er med.

POLENS PRYD: Kraków er vakker som et eventyr hele året, både ute- og innendørs. Foto: GJERMUND GLESNES
POLENS PRYD: Kraków er vakker som et eventyr hele året, både ute- og innendørs. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Sett også av tid til å besøke Oscar Schindlers fabrikkmuseum, en stemningsfull kafé i bydelen Kazimierz, og kanskje får du litt ekstra julestemning av den underjordiske saltkatedralen rett utenfor byen.

Reise hit: Norwegian flyr til Kraków fra Oslo, Bergen og Stavanger, fra cirka 600 kroner tur-retur.

London Det er godt mulig at du vil treffe på naboen, men det er en grunn til at London er så utrolig populær blant nordmenn før jul.

Juleshoppingen her er så koselig. Fra 7. desember er det julesang foran den norske julegrana på Trafalgar Square, mens Hyde Park omgjøres til Winter Wonderland med julemarked, isskulpturer og skøytebane hele måneden.

Like stemningsfulle er resten av byens gater, få om noen byer gjør julegater like bra som London.

FØRJULSKOS: Den svake krona har gjort selve juleshoppingen dyrere, men det fins mange andre grunner til å reise til London før jul, som skøyteisen i Hyde Park. Foto: HYDE PARK WINTER WONDERDERLAND
FØRJULSKOS: Den svake krona har gjort selve juleshoppingen dyrere, men det fins mange andre grunner til å reise til London før jul, som skøyteisen i Hyde Park. Foto: HYDE PARK WINTER WONDERDERLAND Vis mer

Svak norsk krone gjør at du neppe vil spare penger på å kjøpe julegaver utenlands i år, men opplevelsen er vel grunn nok i seg selv.

Reise hit: SAS, Norwegian, British Airways og Ryanair flyr direkte til London fra de fleste større flyplasser i Norge. Fra 224 kroner tur-retur.

Innsbruck Gløgg, ristede kastanjer og glovarme kiachln-smultringer dufter overalt.

Alpenes hovedstad ånder virkelig jul: Den østerrikske byen har hele seks julemarkeder, og også de øvrige gatene blir pyntet i juleskrud i desember.

I tillegg lokker den med en vakker gamleby full av pastellfargede hus i gotisk eller renessansestil, elegante kafeer og restauranter, god shopping, og - hvis du har lyst på en pause fra hele julemaset - den berømte Bergiselbakken med sitt futuristiske hopptårn.

VINTERKLART: 75 snøkanoner gjør at du trolig kan slalåmkjøre ut ekstrakaloriene fra Innsbrucks fire julemarkeder, også før jul. Foto: RUNAR LARSEN
VINTERKLART: 75 snøkanoner gjør at du trolig kan slalåmkjøre ut ekstrakaloriene fra Innsbrucks fire julemarkeder, også før jul. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Har vinteren kommet tidlig, kan du spenne på deg skiene og tyvstarte alpinsesongen en gondolreise utenfor byen.

Reise hit: KLM og Lufthansa flyr til Innsbruck via henholdsvis Amsterdam og Frankfurt fra en rekke byer i Norge, fra cirka 1600 kroner tur-retur.