Dette er sunne mellommåltider - tre av sju får terningkast seks

Test av havregrøt i porsjonspakker. Stem på din favoritt.

SUNN HURTIGMAT: Porsjonspakkene med havregrøt er forholdsvis små. Er du skikkelig sulten, vil en porsjon kanskje ikke mette godt nok. Foto: ERIK HELGENESET
SUNN HURTIGMAT: Porsjonspakkene med havregrøt er forholdsvis små. Er du skikkelig sulten, vil en porsjon kanskje ikke mette godt nok. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Det er ingen tvil om at havregrøt er sunt, i hvert fall hvis du ikke pøser på med smør og sukker. Havre er rik på vitaminer, mineraler, og en type fiber som blant annet har vist seg å redusere kolesterolet.

Etter hvert har det kommet flere typer porsjonspakninger av havregrøt i butikkene.

Alle disse er sunne alternativer til mye annen "hurtigmat", men noen er hakket sunnere enn andre.

Små måltider Felles for porsjonspakkene med havregrøt er at alle er forholdsvis små.

Den største porsjonen er på 60 gram og er i overkant av 200 kcal, altså ikke mer enn et lite måltid eller et greit mellommåltid.

Er du skikkelig sulten, vil en porsjon av disse grøtene kanskje ikke mette godt nok.

Forskjell på sukkerinnhold Noen grøter inneholder mer sukker enn andre, men av de grøtene som er testet her, er det de som har minst porsjonspakke som inneholder mest sukker.

Velger du en av disse, vil du derfor ikke få i deg mer sukker totalt sett enn hvis du velger en type med større porsjon, men mindre sukker.

Fordelen med å velge en av dem som har fått terningkast 6, er at de inneholder mer fiber, noe som både metter godt og som er bra for helsa.

Slik har vi gjort testen For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av havregrøtene i denne testen, har vi sett på grøtenes innhold av protein, sukker, fiber og umettet fett.

Mye fiber, protein og umettet fett har trukket opp, mens mye sukker har trukket ned.

Vi har latt fiber og sukker telle dobbelt opp, ettersom de fleste med fordel kan kutte ned på inntaket av sukker og øke inntaket av fiber.

Smak er ikke en faktor i testen.

Stem på din favoritt Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Våre kilder Opplysningene til Bramats tester hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Dette er informasjon som også er tilgjengelig for forbruker, og den mest relevante informasjonen i testsammenheng.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Dette gjør vi for at vi skal få en god test og at produktene skal bli vurdert på lik linje.

Feilkilder Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Great. Blueberry apricot Høyest innhold av fiber, og greit med sukker. Karakter: Produsent: Axa Great. Apple cinnamon Greit sukkerinnhold og bra med fiber. Karakter: Produsent: Axa Havregrøt Testens laveste innhold av sukker. Bra med fiber. Karakter: Produsent: Møllerens Bjørn Havregrøt Sukkerinnholdet kunne ideelt sett vært lavere, men greit med fiber. Karakter: Produsent: Axa Great. Red berries Greit innhold av sukker og ok med fiber. Karakter: Produsent: Axa Havregrøt Sweet cinnamon Nokså mye sukker og litt mindre fiber enn testens vinnere. Karakter: Produsent: Quaker Havregrøt Apple & Blueberry Forholdsvis mye sukker sammenliknet med testens vinnere. Karakter: Produsent: Quaker
Les mer på Bramat.no:

Vitaminer "styrker" ikke immunforsvaret
Næringsstoffer i quinoa
Blir fetere av plantefett