SOSIAL ISOLASJON: En depresjon kan føre til sosial isolasjon, og da blir det ofte en ond sirkel, hvor mangel på stimulig bare forverrer depresjonen. Foto: NTB Scanpix.
SOSIAL ISOLASJON: En depresjon kan føre til sosial isolasjon, og da blir det ofte en ond sirkel, hvor mangel på stimulig bare forverrer depresjonen. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Dette er tegnene på at noen av dine nærmeste har en depresjon

- Vær en venn og bry deg, råder psykolog.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Depresjon vil ramme én av fem nordmenn i løpet av livet. Depresjon er en ledende årsak til sykdom i verden, slår Verdens helseorganisasjon fast.

- Forskere antyder at mennesker med moderate til alvorlige psykiske lidelser kan ha 10-20 år kortere forventet levetid enn den øvrige befolkningen. Disse forskjellene i levealder er uakseptable, sa helsedirektør Bjørn Guldvog i sin årstale i slutten av april.

Tegn på depresjon

Fakta om depresjon Det skilles mellom alvorlig, moderat og mild depresjon.Kun et mindretall er i kontakt med helsevesenet for sin depresjon.Sju prosent av menn og 12 prosent av kvinner har fått en depresjonsdiagnose i løpet av de siste 12 månedene.Rundt 10 prosent av kvinner i Norge gikk på antidepressiva i 2015, andelen menn var fem prosent.Fram til 2010 var andelen jenter 15-17 år som fikk en depresjonsdiagnose 1,5 prosent årlig. I 2010 til 2014 var andelen økt til 2,5 prosent.Andelen gutter 15-17 år som får en depresjonsdiagnose ligger på 0,5 prosent.I 2017 fikk 6671 ungdom mellom 16-19 år en resept på et antidepressiva. Dette var 2 453 flere i den aldersgruppa enn ti år tidligere.For hele befolkningen økte antall bruker fra 286 774 i 2007 til 332 053 i 2017.

Kilde: Fhi og Reseptresisteret

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn