Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette er utmerket når du vil spare tid

Testvinnerne er de med mest tomat.

SUNNE SAUSER: Det er faktisk mer enn 100 gram ferske tomater per 100 gram ferdig pizzasaus. Tomater inneholder om lag 94 prosent vann, og ved å fjerne en del av vannet, konsentreres smaken og næringsinnholdet i tomaten.  Foto: ERIK HELGENESET
SUNNE SAUSER: Det er faktisk mer enn 100 gram ferske tomater per 100 gram ferdig pizzasaus. Tomater inneholder om lag 94 prosent vann, og ved å fjerne en del av vannet, konsentreres smaken og næringsinnholdet i tomaten. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

(Bramat.no): Det beste med pizzasaus er tomaten.

Jo mer tomat som brukes i en pizzasaus desto sunnere blir den.

Bra med mye tomat I pizzasaus inngår det mer enn 100 gram ferske tomater pr 100 gram ferdig pizzasaus.

Tomater inneholder om lag 94 prosent vann. Ved å fjerne en del av vannet, konsentreres smaken og næringsinnholdet i tomaten.

I de fleste pizzasausene brukes både hakkede tomater og tomatpuré. Jo mer tomat som inngår i pizzasausen, desto høyere innhold har den av antioksidantene betakaroten, lykopen og vitamin C.

Vitamin C er et varmefølsomt vitamin, og produksjonsprosessen kan derfor minske innholdet noe, særlig om det brukes sterk varme.

Antioksidantene og fargestoffene betakaroten og lykopen blir derimot mer tilgjengelige ved varmebehandling og ved at det brukes olje i sausen. Dette gjør at tomatsaus og tomatpuré faktisk gir oss mer antioksidanter enn ferske tomater.

Litt sukker, men ikke for mye Pizzasauser, tomatbaserte retter og ingredienser tilsettes gjerne litt sukker.

Sukkeret mildner den skarpe tomatsmaken slik at det smaker bedre.

Tomater inneholder også litt naturlig sukker, som også konsentreres når det lages puré.

Tips til sunn og hjemmelaget pizza Pizzasauser er utmerkede produkter når du skal lage pizza hjemme, men vil spare litt tid.

Når du har lyst å lage en litt sunnere pizza kan du gjøre følgende:

• Bruk sammalt mel i pizzadeigen. • Velg en god pizzasaus eller lag den fra grunnen av selv. • Velg magert kjøtt, for eksempel kyllingbiter, mager skinke, karbonadedeig, kyllingkjøttdeig eller biff. Reker og skalldyr smaker også godt. • Ha på rikelig med grønnsaker som paprika, ferske og tørkede tomater, sopp, artisjokk, rødløk og hvitløk, fersk ananas, purre. • Vær sjenerøs med grønne urter, for eksempel basilikum, oregano eller timian. • Bruk lite til moderat med ost. • Krydre med chili, pepper og urter, men vær forsiktig med saltet. • Spis pizzaen med salat ved siden av eller bruk ruccola som topping når du serverer. Les også Slik gjør du pizzaen sunnere.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg pizzasauser. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte, og produkter med deklarert næringsinnhold.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av karbohydrater og mengden ferske tomater pr 100 gram pizzasaus. Mengden ferske tomater trekker opp, mens innholdet av karbohydrater trekker ned.

Fordi vi ikke hadde opplysninger om sukkerarter, salt og fiber, ble ikke dette tatt med i testen. Innholdet av karbohydrater avspeiler derimot innholdet av sukkerarter, ettersom de færreste produktene inneholder kilder til stivelse.

Vi har heller ikke tatt hensyn til fettinnholdet, både fordi det er lite fett i pizzasauser, og fordi det bare brukes sunne planteoljer som solsikke- og rapsolje.

Proteininnholdet er heller ikke tatt hensyn til fordi innholdet er lavt og det er liten variasjon mellom produktene.

Stem på din favoritt Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 4 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 4.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Idun Pizzasaus Testens beste tomatinnhold, men nest høyeste innhold av karbohydrater. Karakter: Produsent: Stabburet AS Mutti Pizza Sauce Nest høyeste innhold av tomater og lite karbohydrater. Karakter: Produsent: Mutti S.p.A. Pizza Ti Amo Pizza Sauce Bra innhold av tomater og testens laveste karbohydratinnhold. Karakter: Produsent: Del Monte International Inc. Villa Paradiso Pizzasaus klassisk Greit innhold av tomater og lite karbohydrater. Karakter: Produsent: Paradiso Import A/S Coop Pizza topping Testens laveste innhold av tomater, men bra innhold av karbohydrater. Karakter: Produsent: Coop Trading AS Rema 1000 Pizzasaus Nest laveste innhold av tomater og nokså greit innhold av karbohydrater. Karakter: Produsent: Rema 1000 Bunnpris Pizzasauce Nest laveste innhold av tomater og nokså greit innhold av karbohydrater. Karakter: Produsent: Bunnpris GK Pizzasaus Lavt innhold av tomater sammenlignet med de beste i testen, og det høyeste karbohydratinnholdet. Karakter: Produsent: Grimstad Konserves GK Dolmio Pizzasaus original Testens nest laveste innhold av karbohydrater. Mengden ferske tomater er ukjent, og produktet får derfor ikke terningkast. Karakter: - Produsent: Mars Norge AS Les mer på Bramat.no:
Hvor mye vann trenger vi?
Feitere av fruktose?
Har du diabetes type 2, eller er du i risikosonen?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media