Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette er verdens dyreste by

Ja, du ser helt sikkert hvor det er.

OSLO: Nok en gang må Oslo finne seg i å inneha tittelen «Verdens dyreste by» foran Zürich og Tokyo, etter at den sveitsiske banken UBS har sammenliknet 122 varer og tjenester i 72 byer i 58 land.  Foto: COLORBOX
OSLO: Nok en gang må Oslo finne seg i å inneha tittelen «Verdens dyreste by» foran Zürich og Tokyo, etter at den sveitsiske banken UBS har sammenliknet 122 varer og tjenester i 72 byer i 58 land. Foto: COLORBOX Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Rett som det er kommer det oversikter over verdens dyreste land og byer. Sist ut er den sveitsiske banken UBS, som har kåret verdens dyreste by.

Nok en gang må Oslo finne seg i å inneha tittelen «Verdens dyreste by» foran Zürich og Tokyo, etter at banken har sammenliknet 122 varer og tjenester i 72 byer i 58 land.

Munchs maleri «Skrik» uttrykker eksakt hva vi føler om Oslos høye priser, skriver CNN.

Flere indekser Det er mange måter å vurdere lands prisnivåer på.

Noen sammenlikner prisene på varer du ofte kjøper på ferie, som prisene på club sandwich, eller de bruker  Big Mac-indeksen.

LØNNSNIVÅ: Selv om Oslo kåres til verdens dyreste by, rangeres Norges hovedstad som nummer fire når det gjelder lønnsnivå blant innbyggerne. Foto: COLORBOX
LØNNSNIVÅ: Selv om Oslo kåres til verdens dyreste by, rangeres Norges hovedstad som nummer fire når det gjelder lønnsnivå blant innbyggerne. Foto: COLORBOX Vis mer

Og tall fra EUs svar på Statistisk sentralbyrå, Eurostat, viser blant annet at Albania er Europas billigste ferieland

Ikke høyest lønn UBS rangerer byene ut fra flere målestokker.

For selv om Norges hovedstad kåres til verdens dyreste, er Oslo nummer fire når det gjelder snittet på lønnsnivået til innbyggerne her.

Høyest lønninger i verden finner du ikke overraskende i Nord-Amerika og Vest-Europa, ifølge UBS.

Her ligger Zürich på topp, foran Genève og København. Luxembourg spretter riktignok forbi København når skatten er betalt.

Til sammenligning får en arbeider i Delhi eller Mumbai bare seks prosent av det som gjennomsnittlig utbetales en som jobber i Zürich.

Og mens kjøpekraften er størst for de som bor og jobber i Zürich, Sydney og Luxembourg, havner Oslo på plass nummer 22 på denne oversikten.

Big mac I Tokyo må en ansatt i snitt jobbe i ni minutter for å få råd til en Big mac, i Oslo 18 minutter, mens en arbeider i Nairobi må jobbe i 84 minutter for å få råd til den samme burgeren.

En som jobber i Zürich, kan kjøpe en Iphone etter å ha jobbet i 22 timer, mens det i Manila i snitt tar 20 ganger lengre tid.

Ingen jobber færre timer i året enn innbyggerne i Paris, Lyon og København, mens folk i Asia, Afrika, Midtøsten og Sør-Amerika jobber over 2000 timer pr. år.

Tokyo-mat Tokyo har på sin side dyrest mat, foran Zürich og Genève, skriver CNN.

For den samme handlekurven må du ut med 5345 kroner i Tokyo, 4118 i Genève, og 4055 kroner i Zürich.

Mat er fem ganger så dyrt i Tokyo som i Mumbai. Her ville de samme varene kostet 1072 kroner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media