ANGKOR VAT: Reiseguidespesialisten Lonely Planet har kompilert en liste over de 500 beste reisemålene i verden, og på toppen troner tempelbyen Angkor Vat i Kambodsja. Foto: NTB Scanpix
ANGKOR VAT: Reiseguidespesialisten Lonely Planet har kompilert en liste over de 500 beste reisemålene i verden, og på toppen troner tempelbyen Angkor Vat i Kambodsja. Foto: NTB ScanpixVis mer

Dette er verdens mest spektakulære reisemål

Stor kåring.

(Dagbladet): Sommerferien er kanskje akkurat over, men skulle du ha en ferieuke eller to til overs er det gode muligheter for at et av dine neste reisemål finnes på denne lista.

Reiseguidespesialisten Lonely Planet har kompilert en liste over de 500 beste reisemålene i verden. Det er første gang selskapet lager en så omfattende liste.

Her er de 20 øverste reisemålene for de som måtte trenge inspirasjon.

1. Angkor Vat (Kambosja) Angkor Vat er det mest kjente tempelet i tempelbyen Angkor som ligger i det nordlige Kambodsja. Den ble oppført av kong Suryavarman II som en hinduistisk helligom

På 1300- og 1400-tallet ble tempelet gjort om til en buddhistisk helligdom, noe store deler av det fortsatt er den dag i dag.

Etter at det ble kjent i den vestlige verden på 1800-tallet har tempelbyen gjennomgått flere store restaureringer

I 2013 reiste over to millioner utenlandske turister hit.

2. Great Barrier Reef (Australia) Det verdenskjente revet ligger i Korallhavet utenfor nordkysten av Queensland i Australia.

Revet er over 260 mil langt og dekker et område på 344 000 kvadratkilometer. Det er med det verdens største enkeltstruktur laget av levende organismer.

I 1981 ble det en del av UNESCOS verdensarvliste, og CNN har merket det som ett av de sju naturlige underverk i verden.

I likhet med Angkor Vat får også revet besøk av over to millioner mennesker hvert år. De genererer store inntekter for lokalmiljøet, men forårsaker også store skader i form av folk som tråkker på korallene, ankere som blir kastet ned på bunnen og båter som lekker olje og bensin.

3. Machu Picchu (Peru) Inkaenes tapte by ligger på 2 200 meters høyde i Andesfjellene i Peru. Ruinene er meget godt bevart og anses av de fleste som selve symbolet på inkakulturen.

2: Great Barrier Reef i Australia. Foto: AFP PHOTO / SARAH LAI /FILES/NTB Scanpix
2: Great Barrier Reef i Australia. Foto: AFP PHOTO / SARAH LAI /FILES/NTB Scanpix Vis mer

Det er antatt at byen ble grunnlagt omkring år 1440 og at den var bebodd fram til den spanske erobringen av Peru i 1532.

Arkeologiske undersøkelser har i ettertid vist at Machu Picchu ikke var en ordinær by, men en ferieby for inkanasjonens ypperste elite.

Den ble gjenoppdager så sent som i 1911 av Hiram Bingham og ble verdenskjent to år senere da magasinet National Geographic viet hele aprilutgaven til byen.

I senere tid har det blitt lagt strenge restriksjoner på turismen for å unngå slitasje.

4. Den kinesiske mur (Kina) Den kinesiske mur regnes som jordens største byggverk og ble ferdig under Ming-dynastiet. Den var ment å beskytte Kina mot plyndringer fra mongolerne og tyrkiske stammer.

Nyere målinger har registrert muren til å være nesten 900 mil lang, men tross mytene er det ikke mulig å se den fra månen.

Etter hvert som årene har gått, har store deler av muren forsvunnet - mange steder som resultat av generelt forfall, men lokalbefolkningen har også benyttet materialer fra muren til å bygge andre ting.

I dag er muren fredet og ble i 1987 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

5. Taj Mahal (India) Taj Mahal er et gigantisk mausoleum i byen Agra nord i India. Selve mausoleet sto ferdig i 1648 etter 16 års arbeid, og anlegget rundt var ferdigstilt i 1653.

Det ble bestilt og oppført av stormogulen Shah Jahan til minne om hans yndlingskone Arjumand Banu Begum.

Bygget regnes også for å være en muslimsk helligdom, og det ble i 1983 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

3: Machu Picchu i Peru. Foto: Dagbladet
3: Machu Picchu i Peru. Foto: Dagbladet Vis mer

6. Grand Canyon (USA)

7. Colosseum (Italia)

8. Iguazúfallene (Brasil / Argentina)

9. Alhambra (Spania)

10. Hagia Sofia (Tyrkia)

11. Fès (Marokko)

12. De tolv apostler (Australia)

13. Petra (Jordan)

14. Tikal (Guatemala)

4: Den kinesiske mur. Foto: NTB Scanpix
4: Den kinesiske mur. Foto: NTB Scanpix Vis mer

15. British Museum (Storbritannia)

16. Sagrada Família (Spania)

17. Fiordland Nasjonalpark (New Zealand)

18. Santorini (Hellas)

19. Galapagosøyene (Ecuador)

20. Museum of Old and New Art (Australia)

5: Taj Mahal i India. Foto: AP Photo/Pawan Sharma/NTB Scanpix
5: Taj Mahal i India. Foto: AP Photo/Pawan Sharma/NTB Scanpix Vis mer