JEVNT: Dette gulvet er jevnt. Da kan slipingen gjøres i trebordenes lengderetning. Foto: Lars Aarønæs og Frode Larsen/ifi.no
JEVNT: Dette gulvet er jevnt. Da kan slipingen gjøres i trebordenes lengderetning. Foto: Lars Aarønæs og Frode Larsen/ifi.noVis mer

Dette er viktig når du sliper gulv

Parkett og heltre blir som nytt.

Når det er slitt hull i lakken på gulvet, eller det rett og slett har blitt veldig ripete og stygt, da er det tid for sliping.

Når gulvet er slipt står du også fritt til å velge en ny behandling enten det er lakk, olje, maling eller et beiset gulv

Ikke for ofte Gulvsliping er ikke noe du skal bedrive for ofte. Gulvet blir litt tynnere for hver gang og alle gulvtyper har en begrensning på hvor mange ganger det kan slipes.

Er gulvet slipt tidligere må du sjekke at det er mer å slipe på.

Massivt gulv Har du et heltregulv i god kvalitet skal det tåle flere nedslipinger enn et parkettgulv.

Et heltregulv setter du sammen med en not og en fjær, og det er avstanden ned til fjæra som avgjør om det er mer å slipe på.

Stikk en metallsparkel ned mellom bordene og mål. Da skal det være minimum 4 millimeter ned til fjæra før du sliper.

Parkett Et moderne parkettgulv er bygget opp av flere lag med et slitesjikt i massivt tre på toppen. Dette sjiktet har en tykkelse fra 2 til 6 millimeter avhengig av kvaliteten på gulvet. Når du skal sjekke tykkelsen på dette sjiktet demonterer du fotlisten og stikker ned et lite speil slik at du ser enden på parketten. Da skal det være minst 2-3 millimeter igjen etter at du har slipt.

Laminat Laminatgulv kan ikke slipes. Er du i tvil om det er laminat eller parkett kan du bruke speilmetoden som er beskrevet i forrige avsnitt. Er det ikke et slipesjikt på toppen er det laminat.

Spiker og skruer Det første du gjør er å trekke opp eller dykke alle spiker og sku ned eventuelle skruer. Ellers vi. papiret rives opp.

Legg gulvet i bløt Mange gamle gulv er dekket av belegg eller plater. Disse er normalt spikret fast og under er det som regel et lag med papp. Denne er tilsynelatende nesten umulig å fjerne, men løsner greit hvis du slår på vann og lar dette gjennombløte pappen. Når den er våt, er den enkel å skrape av.

Fjern lister Fjern alle feielister langs vegger og terskler slik at du kan slipe helt ut til kanten. Vær forsiktig når du demonterer slik at du kan sette dem tilbake når du har slipt.

Er det skader i gulvet må du reparere det før du sliper. Bruk formtre i små hakk, er det større skader bør du felle inn nytt treverk.

Tøm rommet Er du uerfaren så øv deg på det minste rommet, ikke stua.

SLIPE PÅ SKRÅ: Et ujevnt gulv må slipes på skrå, 15-20 grader på tvers av lengderetningen. Foto: Lars Aarønæs og Frode Larsen/ifi.no
SLIPE PÅ SKRÅ: Et ujevnt gulv må slipes på skrå, 15-20 grader på tvers av lengderetningen. Foto: Lars Aarønæs og Frode Larsen/ifi.no Vis mer

Gulvsliping lager store mengder fint støv. Rydd rommet, dekk til det som ikke kan fjernes og hold dørene lukket og tett med plast.

Bruker du en slipemaskin med støvsuger reduserer du støvmengden betydelig, men det forutsetter at du bytter pose ofte.

Bruk sko med hvite såler for å unngå sorte merker på det nyslipte gulvet.

Vær i bevegelse - Når du skal starte selve slipingen er det bevegelse som gjelder, sier Are Lyseid. Han er byggmester og driver utleiespesilisten.

- Maskinen må alltid være i bevegelse når du setter ned eller tar opp papiret. Klarer du det blir det et bra resultat, forklarer han.

Start med det groveste Start alltid med det groveste papiret og slip med myke bevegelser. Slipemaskinen er tung, og vil fort lage grop i gulvet hvis den står og går på ett sted.

Et jevnt gulv kan du slipe i bordenes lengderetning. Et ujevnt gulv må slipes på skrå, 15-20 grader på tvers av lengderetningen. Tregulv må aldri slipes helt på tvers.

Husk å heve valsen før du starter maskinen, og pass på at ledningen ikke ligger i veien. Stopp den på tilsvarende måte: løft valsen før du trykker på stoppknappen.

Ved vegg Før du stopper mot veggen, må du heve valsen langsomt for å lage en jevn avslutning. Trekk så maskinen bakover mens du senker valsen igjen.

HJØRNER: For å komme helt inn i hjørner brukes en hjørnesliper. Foto: Lars Aarønæs og Frode Larsen/ifi.no
HJØRNER: For å komme helt inn i hjørner brukes en hjørnesliper. Foto: Lars Aarønæs og Frode Larsen/ifi.no Vis mer

Dette tilbakestrøket følger det samme sporet som du hadde framover. Neste spor overlapper dette med om lag 5 centimeter.

Kantsliping Etter gulvslipingen starter kantslipingen med en mindre maskin. Den føres i sirkelbevegelser inn og ut fra veggen.

Hjørnesliping Nødvendig hjørnesliping skjer med trekantslipemaskin, eller med en god skarpe med påfølgende sliping med sandpapir.

Bruk støvsugeren Gulvet må støvsuges mellom hver slipeomgang. I tillegg må det støvsuges omhyggelig før lakkering eller annen etterbehandling.

Tidsforbruk Beregn en helg på slipingen. Ekspertene regner at det tar om lag et kvarter per kvadratmeter å slipe et parkettgulv. På et tregulv må du kanskje doble og tredoble denne tiden.

Sikkerhet Bruk støvmaske og hørselsvern. La aldri støvet fra slipingen bli liggende i maskinens oppsamlingspose! Tøm det på et brannsikkert sted straks etter hver slipeomgang. Grunnen er at lakkpartikler kan bli varmet opp under slipingen, og bli liggende og ulme. I noen tilfeller kan de selvantenne.

Etterarbeid Etter slipingen må gulvet støvsuges grundig.

Bruk aldri vann på rent tre, bortsett fra på furu og gran.

Slurv med rengjøringen fører til at påfølgende lakkering eller oljing ikke gir optimalt resultat. Hovedsaken i alt lakkarbeid er best mulig rengjøring av overflatene.

Er det mye svevestøv i lufta kan man bruke en dusjflaske med lunkent vann, tilsatt 1-2 dråper zalo. Dusj forsiktig rett ut i lufta.

Dråpene fanger svevestøvet, som du deretter tørker opp fra gulvet med en lofri klut svakt fuktet med rødsprit.

Skriftlige kilder: bolius.dk, Ifi.no

KANTSLIPER: Inntil veggene er det nødvendig med en kantslipemaskin. Foto: Lars Aarønæs og Frode Larsen/ifi.no
KANTSLIPER: Inntil veggene er det nødvendig med en kantslipemaskin. Foto: Lars Aarønæs og Frode Larsen/ifi.no Vis mer


Les også:
Velg gulvoverflate med omhu - dette kan du velge mellom
Dette gulvet tåler stiletthæler
13 eksperttips til gulvet
10 tips til vellykket innredning
Statusnavn: Har du vestkant- eller østkantnavn?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SLIPEPAPIR: Et slipebånd er i prinsippet en rull med sandpapir. Start med det groveste, avslutt med det fineste. Foto: Lars Aarønæs og Frode Larsen/ifi.no
SLIPEPAPIR: Et slipebånd er i prinsippet en rull med sandpapir. Start med det groveste, avslutt med det fineste. Foto: Lars Aarønæs og Frode Larsen/ifi.no Vis mer
HELTRE: Et gulv i heltre tåler flere slipinger enn et parkett. Illustrasjon: Øivind Lie
HELTRE: Et gulv i heltre tåler flere slipinger enn et parkett. Illustrasjon: Øivind Lie Vis mer
PARKETT: Her er det et slipesjikt av massivt tre på toppen. Illustrasjon: Øivind Lie
PARKETT: Her er det et slipesjikt av massivt tre på toppen. Illustrasjon: Øivind Lie Vis mer