Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette er viktigere å sjekke enn hvor høy feberen er

Se barnelegens sjekkliste.

FEBER HOS BARN: Det er ikke feberen som avgjør hvor sykt barnet er. Foto: COLOURBOX.COM
FEBER HOS BARN: Det er ikke feberen som avgjør hvor sykt barnet er. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer

De fleste småbarnsfamilier stifter inngående bekjentskap med infeksjonssykdommer, og noen ganger oppleves det som om forkjølelsene og omgangssyke går på rundgang mellom barn og voksne. Og med sykdom følger feber.

Allmenntilstand viktigst! Barnelege Håvard Skjærvik ved Arendal Spesialistsenter understreker at foreldre bør være mer opptatt av barnets allmenntilstand enn av feber.  

- Se på barnet - virker det sykt? La dette være mer avgjørende i din vurdering av hvor sykt barnet er enn febermåling, råder han. - Feber i seg selv er sjeldent farlig og graden av feber henger nødvendigvis ikke sammen med grad av alvorlighet.

Og han får støtte fra Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin.

- Noen oppfatter feber som farlig i seg selv, men det er viktig å understreke at feber er et tegn på sykdom, og det er sykdommen i seg selv man eventuelt skal bekymre seg for. Feber rundt 39 er en normal kroppslig reaksjon på infeksjon, og man tenker seg at immunforsvaret fungerer bedre da, sier hun.

Legevakten skal ivareta bekymrede foreldre
- Er norske foreldre for bekymret for feber, og kontakter legevakt unødig?

Hermansen mener det varierer hvor bekymret foreldre er for barn med feber. Graden av bekymring bygger på egen erfaring og opplevelser, og kan også variere ut fra hvilke nettverk man har, forteller legen.

- Når legevakten kontaktes, er det på grunn av bekymring. Det skal legevakten kunne ivareta. Men det er ofte at det holder med råd og informasjon, ikke nødvendigvis fremmøte og undersøkelse.

- Foreldre kjenner sine barn best. Når barnet oppfattes som sykt, bør lege kontaktes. Feber opp til 40 i seg selv er ikke bekymringsfullt, hvis barnet er noen lunde i form. Ved feber hos de aller minste (under 3 mnd) skal man alltid kontakte lege, samt der hvor det tilkommer andre symptomer, som pustebesvær, manglende urin og andre alvorlige symptomer, avslutter Hermansen.

Sjekkliste: Barnelegen skisserer tre punkter som foreldre bør være bevisst hvis barnet har feber:

Barnelege Håvard Skjærvik: foreldre bør være mer opptatt av barnets allmenntilstand enn av feber. Foto: Privat
Barnelege Håvard Skjærvik: foreldre bør være mer opptatt av barnets allmenntilstand enn av feber. Foto: Privat Vis mer

#1. Hvor kommer feberen fra?
Feber er ikke i seg selv en sykdom, men et symptom på sykdom. Foreldre bør spørre seg selv HVOR feberen kommer fra.

Hvis barnet er forkjølet og har symptomer på en luftveisinfeksjon, kan dette være forklaringen på feberen. Det samme ved vanlige barnesykdommer som vannkopper eller tredagersfeber.

Hvis det har diare og oppkast kommer feberen fra en infeksjon i mageregionen.

Dette er ofte infeksjoner som går over av seg selv og man vanligvis ikke trenger oppsøke lege.

Litt verre er det ofte å skjønne hvor feberen kommer fra hvis barnet har en urinveisinfeksjon, i følge Skjærvik. Diffuse magesmerter og svie ved vannlating kan være symptomer.

- Man bør være litt ekstra oppmerksom hvis barnet har feber, og du ikke skjønner hvor feberen den kommer fra, sier Skjærvik.

#2. Hvordan er barnets allmenntilstand?
- Dette er en mye viktigere informasjon for foreldre og leger, enn hvor høy feberen er. Virker barnet veldig syk, er det viktigere å forholde seg til det enn å måle feber, forteller barnelegen .

#3. Varighet
Skjærvik mener det er grunn til å følge litt ekstra med hvis feberen varer lengre enn 4-5 dager.

- Feber lengre enn dette kan gi mistanke om en bakteriell infeksjon. Det kan for eksempel være en halsbetennelse eller annen infeksjon som trenger behandling. Da bør man ta med barnet til lege, understreker barnelegen.

LES OGSÅ:
TEST: Hva vet du om barnesykdommene?

Pleie og behandling til barn med feber

- Du får ikke komme i bursdag, for du er slem!


De første tennene

Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin: — Det varierer hvor bekymret foreldrene er. Foto: Privat
Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin: — Det varierer hvor bekymret foreldrene er. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media