«GUDELAND»: På vei ut av St. Julien åpenbarer et vakkert vinlandskap seg. Foto: KEN C. ENGEBRETSEN
«GUDELAND»: På vei ut av St. Julien åpenbarer et vakkert vinlandskap seg. Foto: KEN C. ENGEBRETSENVis mer

Dette er vin for viderekomne

I Bordeaux er det over 7000 vinslott.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her.

(Dagbladet): Bordeaux er dyrt, hvis du skal velge vin på øverste hylle.

Det skyldes ikke størrelsen på slottet, men unikt jordsmonn og beliggenhet, som gir topp vin og stor etterspørsel.

Dessuten er det bare navnet som minner om slott for de fleste av dem.

Noen mener sågar at det skal være hele 10 000 vingårder som opererer som «chateau» i Bordeaux.

VIN FOR VIDEREKOMNE: Les Tourelles de Longueville 2006 er stram, tett og rik. Foto: Produsenten
VIN FOR VIDEREKOMNE: Les Tourelles de Longueville 2006 er stram, tett og rik. Foto: Produsenten Vis mer

Aller dyrest er en vin uten slottsnavn.

Nederst på etiketten står det diskré at vinen er tappet «au chateau».

Den mest berømte Den kommer fra Pomerol, det minste av vindistriktene i Appellation Bordeaux Contrôlée.

I motsetning til i Bourgogne, er det kommunene og ikke vinmarkene som har appell.

Den mest berømte vinen i Bordeaux heter Petrus, eller Petrus Grand Vin du Pomerol.

Den er dyr, veldig dyr.

PETRUS: Denne magnumflaska, årgang 1983, befinner seg i kjelleren til Park Hotel på Voss. Den finnes på verdensmarkedet til omtrent 21 tusenlapper.    Foto: OLE C.H. THOMASSEN
PETRUS: Denne magnumflaska, årgang 1983, befinner seg i kjelleren til Park Hotel på Voss. Den finnes på verdensmarkedet til omtrent 21 tusenlapper. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

En ny årgang koster gjerne i overkant av 6000 kroner, men verdien stiger, og de beste årgangene stiger i pris.

1946-årgangen kan du få tak i i dag om du vil ut med et par hundre tusen oljekroner.

Petrus fra 1961 får du tak i for omtrent 50 000 kroner.

Av verdens røde viner er det trolig bare Romanee-Conti fra Bourgogne som er dyrere, fra produsenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere druesorter Petrus lages på nesten bare merlot, som regel 95 prosent.

Cabernet sauvignon utgjør ofte opp til 90 prosent i viner som Chateau Margaux og Chateau Latour. I enkelte årganger finner vi at det er brukt mer merlot.

BORDEAUX: De ulike vinområdene. Grafikk: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET
BORDEAUX: De ulike vinområdene. Grafikk: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET Vis mer

Vinmakerne justerer ofte med cabernet franc.

Andre igjen bruker mer av merlot, som er den dominerende druen i Bordeaux.

Det er vanlig at to eller flere druesorter dyrkes på samme eiendom. Vinmakernes erfaring avgjør hvilken druesort som gir best resultat på det enkelte sted.

I Bordeaux står merlot totalt for 40-50 prosent, mens cabernet sauvignon fyller 26 til 29 prosent av vinmarker og flasker. Som regel er begge druene å finne i Bordeaux' røde viner, alltid en av dem.

De hvite druene semillon og sauvignon blanc står for 12 prosent av druene i Bordeaux.

Derfor er det ikke så rart at det meste handler om regionens røde viner.

Lang lagring I Bordeaux er vinifikasjonen av de røde vinene tradisjonelt slik at mosten ligger i gjærkaret minimum fem dager, hos noen i bortimot fire uker.

Vinene får høyt tannininnhold, noe som krever lang modning, både på fat og flaske, før den blir konsumferdig.

For de beste vinene er det snakk om fatlagring på opptil to og et halvt år før de tappes på flaske.

Dagens bordeauxviner er fruktigere og blir raskere drikkemodne enn tidligere, noe som skyldes at det har blitt mer vanlig med høsting av godt modne druer.

Dette og bruk av nye eikefat gir vin med en rundere munnfølelse.

Berømte slott Noen av vineiendommene har en beliggenhet og et jordsmonn som med dyktig vinmaking og snille værguder gir store viner nesten hvert eneste år.

Dette gir høy etterspørsel, betydelig status og ditto høye priser.

Noen årganger krever betydelig tålmodighet. Disse vinene kan ende opp som arv til neste generasjon, før de når sitt optimale nivå.

Prisene er på et nivå som bare tiltrekker seg fasjonable restauranter og velstående samlere

Uansett, det er mye godt på flaske fra Bordeaux, både med og uten «grand» eller «chateau» på etiketten.

Til slutt er det bare din lommebok og din smak som teller.

Test av rødvin fra Bordeaux •  RØDVIN
L'Esprit de Chevalier 2007
Varenr: 5721601 (BU) Poeng: 90 Pris: 287,90 Tannin: 3
Aroma: Oi, for en nese! Svært sammensatt. Den herligste frukt, beste fat og kunnskap om produksjon.
Smak: Flott og feminin. God substans og herlig gjennomføring som sier seks på terningen.
Konklusjon: Et av mine favorittslott. Beste vinen herfra heter Domaine de Chevalier. Den får du for BARE 200 kr mer.
Passer til: Lagrer fint i 8-10 år til, selv i en relativt enkel, men god, årgang som 07.

90 POENG: Ch. Batailley 2002 har en klassisk rik, men tett kjerne som avslutter med akkurat nok tanniner til at du vet du er i Bordeaux. Foto: Produsenten
90 POENG: Ch. Batailley 2002 har en klassisk rik, men tett kjerne som avslutter med akkurat nok tanniner til at du vet du er i Bordeaux. Foto: Produsenten Vis mer

Les Tourelles de Longueville 2006
Varenr: 5333301 (BU) Poeng: 90 Pris: 353 Tannin: 5
Aroma: Stram, tett aroma, med eik og tannin, dekkende over en aldeles herlig stram nese. Frukt i retning av solbær, plommer, kirsebær, bringebær, urter og krydder. Vin for viderekomne.
Smak: Stram, tett og rik. God, men vanskelig drikkevin som fortjener et stykke kjøtt.
Konklusjon: På vei ut av byen St. Julien, mot Paulliac, åpenbarer Bordeaux' beste vinslott seg. Leoville-eiendommene i St. Julien og Latour, Comtesse og Baron (som lager denne vinen), på høyden 500 meter framme. Gudeland.
Passer til: Lagring, så dekantering, så ditt herligste marmorerte kjøtt.

Ch. Batailley 2002
Varenr: 376101 (BU) Poeng: 90 Pris: 399,90 Tannin: 4
Aroma: Forbausende flott nese, med massevis av sedertre, solbær og plommer. Et stramt, nesten mineralsk preg. Flott struktur med lett utviklede aromaer av stall, lær og krydder.
Smak: Tett og rik. Klassisk rik, men tett kjerne som avslutter med akkurat nok tanniner til at du vet du er i Bordeaux.
Konklusjon: Klassisk Color Line-vin i mange år, som selvfølgelig kostet halvparten om bord. Slottet leverer bra, men ikke eksepsjonelle viner. Denne overrasket meg meget positivt.
Passer til: Høstens lam uten kål.

Ch. Potensac 2008
Varenr: 9214501 (BU) Poeng: 89 Pris: 269,90 Tannin: 4
Aroma: Tett, med mørke bær og fin struktur, samt krydder fra fat og solbærkjerne.
Smak: Stram og syrlig med løfte om dekantering. Sitter meget godt og vil lagre godt.
Konklusjon: Potensac har alltid vært en liten favoritt av de mer ukjente slottene. Er eid av Delon fra Leoville las Cases, som viser storhet med sine viner, men ikke med sine lagringsforhold i Bordeaux. De har oppbevart vinene altfor varmt.
Passer til: Dekantere nå, men aller helst lagre i 5 år til, før biffen hentes fram.

Ch. Canon 2009
Varenr: 8055701 (BU) Poeng: 88 Pris: 165 Tannin: 3
Aroma: Wow, så godt. Struktur, kjernefrukt, kjøttfrukt, krydder og floralitet.
Smak: Syrlig inngang, med god sødme, tiltalende eleganse og slepen finish.
Konklusjon: Finnes en navnebror i St. Emilion til 619 kr. Denne er fra 2009 (en av de bedre årgangene) og bør kjøpes som hverdagsbordeaux. Best om 2-3 år.
Passer til: Fra lyst kjøtt til mer kraftig fugl eller entrecôte.

Ch. Le Gombaude-Guillot 2004
Varenr: 1073401 (BU) Poeng: 88 Pris: 322,50 Tannin: 3
Aroma: Herlig friske toner med økologisk preg. Urter, steinfrukt, underskog og slepne tanniner.
Smak: Syrlig eleganse, med god fint balansert gjennomføring. Avslutter spennende og bra.
Konklusjon: Familien Laval er spennende i et meget klassisk tenkende Pomerol. Dra på besøk og du skjønner det.  PS: Vinen heter egentlig ikke LE Gombaude. Bare Gombaude Guillot.
Passer til: Bra til stuinger med masse kjøtt og rotgrønnsaker som er kokt i hjel.

CHATEAU CANON 2009: Wow, så godt, sier vineksperten. Foto: Produsenten
CHATEAU CANON 2009: Wow, så godt, sier vineksperten. Foto: Produsenten Vis mer

Ch. la Tour de By 2001
Varenr: 1528401 (BU) Poeng: 87 Pris: 199,90 Tannin: 2
Aroma: Herlig utviklet fruktig aroma. Syrlige bær, preg av litt stall og sedertre.
Smak: Saftig kjerne. Meget god og elegant frukt fra en mer klassisk Bordeaux-årgang. Denne er uten den ekstreme frukten 2000, 03, 05, 09 og 10 framviser. Herlig vin fra en strålende enkel eiendom i Medoc.
Konklusjon: Strålende pris. Meget god og elegant, men enkel stil, som en italiensk gaselle. Lagrer i opptil fem år til.
Passer til: Reinsdyr og lam med fløtegratinerte poteter.

Ch. Brun 2008 T
Varenr: 9390701 (BU) Poeng: 86 Pris: 199,90 Tannin: 3
Aroma: Flott myk og spenstig vin. Bra modning og fruktig, med urter og snev av eik.
Smak: God balanse og retning i smak. Klassisk St. Emilion-kjerne, med andre ord, myk og fin.
Konklusjon: God, flott elegant. En østside-Bordeaux som mange vil like. St. Emilion rules!
Passer til: Passer bra til lam, okse og enklere vilt.

Ch. L'Avocat 2006
Varenr: 9180401 (BU) Poeng: 86 Pris: 199,90 Tannin: 3
Aroma: Herlig frisk, men moden stil på frukten, som drar i retning av solbær, plommer, jord og stall.
Smak: Arrogant, men tiltalende. Flott fruktkjerne. Syrlig, fin og frisk avslutning.
Konklusjon: Graves gir ofte prisverdige viner med god lagringsevne.
Passer til: Klassiske kjøttretter med pommes frites stekt i andefett og salt fra Guerlain.

Ch. Moulin Pey-Labrie 2005
Varenr: 5299301 (BU) Poeng: 85 Pris: 239,90 Tannin: 4
Aroma: Flott ungdommelig, men med snev av utvikling. Kirsebær, bringebær og solbær. Meget fint satt sammen.
Smak: God struktur med bra oppbakking av frukt og syre. Sitter godt, men er fortsatt ung. Biter fra seg.
Konklusjon: Fra den meget gode 2005-årgangen, hvor absolutt ikke alle har lyktes, men denne er god og prisverdig. Holder ti år til.
Passer til: Kraftige lammeretter.

  Ch. Pierrail Rouge 2008
Varenr: 5887801 (BU) Poeng: 83 Pris: 175 Tannin: 3
Aroma: Saftig, rik frukt, med fin kjerne av solbær, plommer og kirsebærkjøtt.
Smak: Fruktig og fint anslag. God og ren kjerne med godkjent struktur og avslutning.
Konklusjon: Bærer fint preg av 08-årgangen og er ganske klassisk i stil.
Passer til: Flott til lettere kjøttretter med bra marmorering.

GOMBAUDE GUILLOT: Syrlig eleganse, avslutter spennende og bra. En klar sekser.
GOMBAUDE GUILLOT: Syrlig eleganse, avslutter spennende og bra. En klar sekser. Vis mer