Dette er vinlandet som har alt, men har fått til lite

Her er seks viner det er verdt å prøve, to fikk seks i test.

VINHØST: Her høstes chardonnaydruer på en vingård i Klosterneburg, en naboby til Wien. Foto: NTB SCANPIX / REUTERS / HEINZ-PETER BADER
VINHØST: Her høstes chardonnaydruer på en vingård i Klosterneburg, en naboby til Wien. Foto: NTB SCANPIX / REUTERS / HEINZ-PETER BADERVis mer

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser.

(Dagbladet): Østerrike er landet som ligger halvveis i øst og i vest, som vi sjelden tenker på eller har noe spesielt forhold til.

KENS UTVALGTE: Loimer Lenz Riesling 2010 er et strålende eksempel på østerriksk egenart - hvitvinen får 85 poeng og terningkast seks i ukas test.
KENS UTVALGTE: Loimer Lenz Riesling 2010 er et strålende eksempel på østerriksk egenart - hvitvinen får 85 poeng og terningkast seks i ukas test. Vis mer

Det er noe litt kjedelig og traust over det hele, men østerrikerne har kanskje noe spennende på gang?

Naturgitte voksesteder De lager nemlig meget god vin. Fra områder som ligger langs elva Donau, eller fra andre naturgitte voksesteder for vitis vinifera - morplanten til alle gode sorter druer.

Oppsvinget kom ganske fort etter vinskandalen i 1985. Da ble noen produsenter ble tatt for å blande glykol i vinen.

DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven
DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven Vis mer

Allerede tidlig på 1990-tallet var vinproduksjonen anerkjent, og mange nye produsenter laget strålende viner.

Men hva har skjedd siden da - eller for å si det på en annen måte: Har det egentlig skjedd noe?

Har ikke nådd helt opp Alle forhold ligger til rette for å lage god vin, og en periode slo de østerrikske vinene godt an i media og hos mange vinkelnere i inn og -utland. Men hos konsumentene har de liksom ikke nådd helt opp.

Saken er at vinene er gode. Mange er meget gode og noen få helt strålende, men produsentene er kjedelige. Gørrkjedelige.

Produsentene i Østerrike mangler profil og vidsyn til å skape entusiasme ute i den store verden. De har en arroganse som setter dem på utsiden i forhold til andre vinprodusenter i Europa.

KLOKKEKLAR SAUVIGNON BLANC: Sattlerhof Sauvignon Blanc 2011.
KLOKKEKLAR SAUVIGNON BLANC: Sattlerhof Sauvignon Blanc 2011. Vis mer

Franske vinprodusenter har noe av den samme arrogansen, men de har andre fordeler som gjør at de kan tillate seg å være sære og arrogante.

Trenger å settes på kartet Østerrike mangler i dag personligheter i vinproduksjonen som kan sette dem på verdenskartet, så man kan si at Østerrike har noen av verdens beste vinprodusenter.

Italia, Frankrike, Spania og Tyskland har drøssevis av dem, Østerrike har bare noen svært få.

GOD RIESLING: Topf Riesling Strassertal 2011.
GOD RIESLING: Topf Riesling Strassertal 2011. Vis mer

Uansett: Tanken er å gi deg noen vidunderlige viner fra denne gamle romerske provins, og det er verdt å merke seg at det kommer noen få røde viner fra landet som også er verdt å prøve.

Utover det er landets egen drue, grüner veltliner, spennende.

REN OG PEN PINOT BLANC: Allram Weissburgunder Papageno 2011.
REN OG PEN PINOT BLANC: Allram Weissburgunder Papageno 2011. Vis mer

Her kommer et knippe av andre kjente druer, så får vi se om det løsner for østerrikerne snart.

Ukas test • HVITVIN
KENS UTVALGTE
Loimer Lenz Riesling 2010 Østerrike
Varenr: 5870701 (BU) Poeng: 85 Pris: 139 Herlig frisk sitrus med god stålsyre blandet med god fruktighet og lett mineral. Et strålende eksempel på østerriksk egenart! En produsent som vil noe. Prøv til sjøtunge.

Sattlerhof Sauvignon Blanc 2011, Østerrike
Varenr: 5626801 (BU) Poeng: 83 Pris: 195 Klokkeklar sauvignon blanc med gress, solbærblader og haugevis av stikkelsbær. Meget drueren og godt laget vin fra en god produsent. Passer godt inn i kategorien i teksten.

Topf Riesling Strassertal 2011, Østerrike
Varenr: 9764501 (BU) Poeng: 82 Pris: 140 Moden, rik, gul frukt med sitrustoner og lett preg av urter. Fruktig og fyldig med god markant avslutning. Et bra bekjentskap, som lager god riesling i en tørr stil.

Allram Weissburgunder Papageno 2011, Østerrike
Varenr: 5603301 (BU) Poeng: 81 Pris: 149,90 Ren og pen pinot blanc (weissburgunder) med fersken, sitrus og en viss fedme. Allram leverer sine varer på jevnt høyt nivå fra Kamptal, som har et enormt potensiale.

• RØDVIN
Schiefer Eisenberg Blaufränkisch 2010 Østerrike
Varenr: 5295001 (BU) Poeng: 86 Pris: 199 Herlig krydder og mørke friske toner med moreller og plommer. Druen er typisk for Øst-Europa, kalles lemberger i Tyskland og kan minne om syrah. Dette er bra!

Pittnauer Blaufränkisch Heideboden 2009 Østerrike
Varenr: 9582001 (BU) Poeng: 81 Pris: 154,90 Lett og frisk rødvin med urter og moreller samt lett tannin og røyket preg. De røde vinene viser mange spennende varianter som bør prøves. Bra til svin eller kylling.

DETTE ER BRA! Schiefer Eisenberg Blaufränkisch 2010. Druen er typisk for Øst-Europa, kalles lemberger i Tyskland og kan minne om syrah.
DETTE ER BRA! Schiefer Eisenberg Blaufränkisch 2010. Druen er typisk for Øst-Europa, kalles lemberger i Tyskland og kan minne om syrah. Vis mer
FIRER: Rødvinen Pittnauer Blaufrankisch Heideboden 2009 passer bra til svin og kylling.
FIRER: Rødvinen Pittnauer Blaufrankisch Heideboden 2009 passer bra til svin og kylling. Vis mer