Finland

Dette fantastiske hotellet hadde ikke eksistert om ikke Jussi hadde gått tom for bensin i 1973

Ikke bare Nord-Norge som satser på nordlys-turisme.

HELL I UHELL: Dette nord-finske hotellet har spesialisert seg på nordlys-turister, men hadde aldri vært bygget om det ikke hadde vært for en uheldig mann på fisketur i 1973. Video: Kakslauttanen Arctic Resort Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

250 kilometer nord for polarsirkelen, i Saariselkä - en halvtimes kjøretur utenfor den nord-finske byen Ivalo - finner du et ganske spesielt sted.

PRIVAT SAUNA: Du er ikke i Finland uten at det er en sauna i nærheten. På dette hotellet kan du få din egen private, inne i igloen. Foto: Kakslauttanen Arctic Resort
PRIVAT SAUNA: Du er ikke i Finland uten at det er en sauna i nærheten. På dette hotellet kan du få din egen private, inne i igloen. Foto: Kakslauttanen Arctic Resort Vis mer

Der, ute i skogen og egentlig veldig langt fra alt mulig, ligger nemlig det familiedrevne hotellet Kakslauttanen Arctic Resort. Det har det gjort siden 1974, og stadig flere trofaste gjester som kommer tilbake stadig vekk, sørger både for å holde aktitivteten oppe og drar også med seg nye nysgjerrige besøkende.

Se video fra stedet øverst i saken.

Bensin-tom

Det begynte, som det ofte gjør, med en tilfeldighet i 1973. Jussi Eiramo var på fisketur i Utsjoki. På vei tilbake gikk bilen hans tom for bensin, midt ute i ødemarka. Med flere mil til nærmeste sivilisasjon hadde ikke Jussi annet valg enn å sette opp teltet i veikanten og vente på at hjelpen skulle komme.

GLASS-IGLOER: Dette nord-finske hotellet har spesialisert seg på Nordlys-turister og har bygget en rekke luskuriøse glass-iglooer - noen av dem med egen privat sauna - hvor du kan ligge i senga og betrakte fargespillet på himmelen. Foto: Kakslauttanen Arctic Resort
GLASS-IGLOER: Dette nord-finske hotellet har spesialisert seg på Nordlys-turister og har bygget en rekke luskuriøse glass-iglooer - noen av dem med egen privat sauna - hvor du kan ligge i senga og betrakte fargespillet på himmelen. Foto: Kakslauttanen Arctic Resort Vis mer

Det drøyde, og Jussi fikk god tid til å se seg omkring. Han likte det han så, såpass godt at han på en måte følte han var «hjemme», har han fortalt.

En lang historie kort: Det hastet plutselig ikke med å komme hjem, Jussi ble i teltet sitt hele sommeren. Neste år var han tilbake igjen, men da satte han opp ei lita hytte. Så kom det en liten kiosk, og slik har det ballet det på seg til å bli et av Finlands mest kjente hoteller med plass til 470 gjester.

Glass-iglooer

Det har det ikke minst blitt fordi dette stedet er ganske fjernt fra det som slår deg når du tenker på hotell i tradisjonell forstand. Der du er vant til en betongkloss av en bomaskin, får du her individuelle glass-igloer strødd utover i den lapplandske skogen som telt.

STEMNINGSFULLT: Hovedhuset pyntet til jul. Foto: Kakslauttanen Arctic Resort
STEMNINGSFULLT: Hovedhuset pyntet til jul. Foto: Kakslauttanen Arctic Resort Vis mer

Igloene er bygget i glass, og det er selvsagt ikke tilfeldig. Med en nordlys-sesong på åtte måneder, fra august til april som Kaksalauttanen påstår de har, er nettopp nordlyset det som trekker kunder nordover.

ISBAD: Trenger du en avkjøling, er det ferdige hull i isen. Foto: Kakslauttanen Arctic Resort
ISBAD: Trenger du en avkjøling, er det ferdige hull i isen. Foto: Kakslauttanen Arctic Resort Vis mer

Inne i igloen kan du ligge godt og varmt og se nordlyset spille på himmelen over deg, utenfor er det ikke uvanlig at temperaturen når 30 minusgrader. Og tro ikke at det er primitivt inne i disse iglooene laget av spesialglass. Noen av dem er utstyrt med både peis og privat badstu.

Bryllups-kapell

Visst kan det virke romantisk å ligge nærmest under åpen stjernehimmel sammen med partneren mens nordlyset dansker usensurert på himmelen over deg.

Det er det en god del som har funnet ut, så stedet er populært for nygifte. Så populært at Kaksalauttanen har fått bygget et eget vigselskapell. Og selvsagt er det et julenisseverksted her også. Finnene insisterer jo på at nissen er deres.

Priser varierer med sesong og type innkvartering. De finner du på hotellets hjemmeside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer