Dette får deg til å slutte

Kvitt deg med snusavhengigheten.

PENERE BOKS: - Hvite bokser med rosa og mintfarget skrift, illustrasjoner av jenter på lokket, eller rosa og mintgrønne, små metallesker er klare tiltak rettet mot den kvinnelige forbruker. I denne strategien ligger det et ønske fra snusprodusentenes side om å endre meningsinnholdet til snus. Det skal ikke lenger være noe maskulint alene, forteller Rikke Tokle. Foto: THINKSTOCKPHOTOS.COM
PENERE BOKS: - Hvite bokser med rosa og mintfarget skrift, illustrasjoner av jenter på lokket, eller rosa og mintgrønne, små metallesker er klare tiltak rettet mot den kvinnelige forbruker. I denne strategien ligger det et ønske fra snusprodusentenes side om å endre meningsinnholdet til snus. Det skal ikke lenger være noe maskulint alene, forteller Rikke Tokle. Foto: THINKSTOCKPHOTOS.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hovedårsaken til at kvinner og menn blir avhengige av snus, er innholdet av nikotin, som er kjent som et avhengighetsskapende stoff. Det er giftig, og inntak kan være dødelig i store doser. Nikotinet virker på nerveceller ved å endre balansen mellom signalstoffene.

Man kan oppleve dette som positivt og stimulerende, men inne i nervecellene kan det skje endringer.

- Mange kan få plager når nikotinmengden i blodet kommer under et visst nivå, forteller Tom K. Grimsrud, forsker og dr.med. ved Kreftregisteret.

- Bagatelliserer skadevirkningene Han mener at bruken av tobakk i tillegg er preget av en slags psykologisk tilvenning på linje med annen vanemessig adferd og forteller at snusbruken blant norsk ungdom og unge voksne har økt sterkt de siste årene.

- Blant kvinner i alderen 16-24 har vi på fire år, fra 2008 til 2011, sett en dobling av andelen som bruker snus daglig, fra fem prosent til elleve prosent, sier Grimsrud til Kvinneguiden.

I en undersøkelse fra 2008 var andelen som snuste, høyere blant kvinnelige studenter enn blant kvinner for øvrig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer