Dette fjellteltet er best i test

Tåler mye regn og veier under én kilo.

FJELLTELT: Villmarksliv og Klikk.no har testet seks fjelltelt til tøff turbruk. Foto: Tungen/Aktivt testteam
FJELLTELT: Villmarksliv og Klikk.no har testet seks fjelltelt til tøff turbruk. Foto: Tungen/Aktivt testteamVis mer

Denne gangen har vi tatt for oss fjelltelt som først og fremst er skikkelig lette, og som passer til en eller to personer.

Teltene skal tåle «normal», tøff bruk i vår, sommer og høstmånedene.

Vurderingene av teltene er basert på bruk på barmark og vi har testet telt som passer til 1-2 personer.

Slik er testen gjennomført Alle teltene har vært oppe i minimum 20 dager og har vært brukt både i lavland og på fjellet. Testerne (alle erfarne teltbrukere) har gjort sine egne notater på hver sin kant, før en siste samling hvor alle teltene ble slått opp i samme camp for enklere å kunne sammenligne detaljer, oppsett og tekniske løsninger.

Egenvekt er målt av oss og kan avvike noe fra det leverandør oppgir (+/- 10 prosent er ikke uvanlig).

Under totalvekt er selve teltet, stenger, plugger og pakkpose tatt med.

Best i test Helsport Ringstind Superlight 1-2 har meget gode luftemuligheter og er et meget bra telt med tanke på vanntetthet.
Black Diamond HiLight er et meget godt valg til høyfjellsbruk hvor vindstabilitet og god utnyttelse av dårlige teltplasser er viktige momenter.
Fjällräven Abisko Lightweight 1 har god tetthet på duken sammen med bratte vegger, noe som gir god vanntetthet under praktisk bruk.

Tøff turbruk Er du veldig aktiv og har mange teltdøgn både på barmark og på snø, bør du vurdere å ha to telt - et lettere telt til sommerbruk og et skikkelig «verstingtelt» til de tøffeste turene på vinteren. På sommeren må en som regel bære alt utstyret i sekk, og da kan man spare flere kilo på et lett sommertelt, sammenlignet med et solid helårstelt.

En må skille mellom ekspedisjonsbruk og «vanlig», tøff bruk. I denne testen har vi satt «normal» høyfjellsbruk på vår, sommer og høst som tøffeste bruksområde. De fleste av våre lesere er ikke «proffe» utøvere, og vi har derfor vektlagt at et fjelltelt bør ha noe plass i forteltet, både for oppbevaring av utstyr og slik at man kan fyre opp en liten gassbrenner til koking av vann under tak. Det er kjekt å kunne lage litt kaffe uten at en trenger å ta på seg alle ytterklærne om morgenen.

Teltet bør ha gode ventiler i ytterduken. Disse bør være konstruert slik at det er mulig å operere disse innenfra, og de bør ha myggnett. På et sommertelt uten stormmatter er det imidlertid ikke like store krav til ventiler som på et vintertelt, hvor en gjerne tetter til med snø helt nede ved bakken.

Innvendig plass På turer med dårlig vær blir det ofte en del timer i teltet. I forhold til opplevd komfort og praktisk bruk er det da viktig at både fortelt og innertelt har en grei størrelse. Enkelte av teltene i denne testen er rene enmannstelt, andre er oppgitt som en- til tomanns. På lengre turer eller under dårlig vær, kan det være greit å ha et av dem med størrelse 1-2, selv om en er alene på turen.

Ulike telttyper Tunneltelt gir raske og enkle oppsett, lav vekt i forhold til størrelse og gjerne mulighet til et stort fortelt. Største ulempe er at de er ømfintlige for sterk vind inn mot siden.

Et kuppeltelt har god høyde inne i innerteltet, rette/stramme sidevegger som gir god utnyttelse av arealet i innerteltet, lite blafring i teltduken og tåler mye vind også fra siden. Den største ulempen er at de som regel har lite, eller ikke noe fortelt, og at oppsettet er noe mer komplisert enn på et standard tunneltelt.

Ikke med i testen Vi kjørte denne testen så tidlig på året at enkelte leverandører som f.eks. Hilleberg og Exped ikke klarte å levere sine nyheter tidsnok til testgjennomføringen. Vi tester deres nyheter så raskt vi får dem inn.

Delkarakterer Teltene er gitt delkarakterer for oppsett/praktisk bruk, generell konstruksjon, plassutnyttelse og vekt. Du finner delkarakterene og flere opplysninger om teltene ved å klikke på teltene nedenfor.

Les også:
Stor test: 19 termoser
Vi har testet 14 par lette fjellsko
To gode fleecejakker
Stor test av dagstursekker

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.

Helsport Ringstind Superlight 1-2 Best i test. Karakter: 5/6 Produsent: Helsport Pris: 5795 Black Diamond HiLight Meget godt valg til høyfjellsbruk hvor vindstabilitet og god utnyttelse av små/dårlige teltplasser er viktige momenter. Karakter: 5/6 Produsent: Black Diamond Pris: 5400 Black Diamond Firstlight Mest stabile kuppeltelt. Karakter: 4/6 Produsent: Black Diamond Pris: 4500 Fjällräven Abisko Lightweight 1 Mest stabile tunneltelt. Karakter: 4/6 Produsent: Fjällräven Pris: 3799 Nanok Domus Solo Godt med tanke på vanntetthet. Fin pris sammenlignet med flere av de andre. Karakter: 4/6 Produsent: Nanok Pris: 2999 Ferrino Nemesi 1 Mye for pengene. Karakter: 3/6 Produsent: Ferrino Pris: 1999