LASER: Gjentakende laserbehandlinger med IPL er en av mulighetene for å fjerne bart eller skjeggvekst.  FOTO: Oslo Hudpleieklinikk.
LASER: Gjentakende laserbehandlinger med IPL er en av mulighetene for å fjerne bart eller skjeggvekst. FOTO: Oslo Hudpleieklinikk.Vis mer

Dette fjerner uønsket hårvekst

Her er metodene for å fjerne bart eller skjeggstubber.

De er i absolutt alle aldre, damene som vil fjerne uønsket hårvekst.

Enten de er 18 eller 80 år, har de ett felles ønske og mål: Mest mulig hår på hodet og minst mulig hår i ansiktet og andre sjenerende steder. Glatte legger og armhuler er for lengst normalen i Norge.

Fortsatt tabu Men få snakker høyt om at de får profesjonell hjelp til hårfjerning.

- Som kvinne kan du gjerne fortelle om frisørbesøk, men har du fjernet barten, skjegget eller hår på brystet holder du dette for deg selv, sier daglig leder Anne Berit Eide ved Oslo Hudpleieklinikk.

Hun mener norske kvinner bør slippe denne flauheten over egen behåring.

- Vi bør også slippe å rettferdiggjøre at vi ønsker å fjerne hår, fikse øyenbryn eller negler. Slike behandlinger har jo kvinner ellers i verden drevet med til alle tider. Vi nordmenn er bare litt sent ute, mener Eide.

Flere kvinner velger kosmetiske operasjoner for å fikse på ansiktet.

Smertefullt - Jo yngre man er, desto mer nøye er man med å fjerne hår, fastslår May-Britt Morad, hudterapeut og medisinsk fotterapeut ved Oslo Hudpleieklinikk på Majorstua i Oslo.

Hun legger ikke skjul på at det kan være et ekstremt vedlikeholdsarbeid å være hårfri til enhver tid. Her som på andre områder i livet må man bokstavelig talt være villig til å lide litt for skjønnheten.

Hud og hår avgjør metode Desverre finnes det ingen superbehandling som kan fjerne alt sjenerende hår på permanent basis.

- Nei, hår vokser i ulike faser og må befinne seg i vekstfasen for å kunne fjernes permanent. Det er ikke mulig å se på håret hva slags fase det befinner seg. Det ser vi ut fra gjenveksten, forklarer Morad.

Til tross for forbedret teknologi, finnes det heller ingen supermaskin som tar alle typer hår. Hårtykkelse, hårmengde og, ikke minst, hud- og hårfarge avgjør fjernemetode.

- De nye lasermaskinene IPL (Intensivt pulserende lys) gir færre bivirkninger enn andre lasermaskiner, men laser egner seg først og fremst til mørke hår på lys hud. For blonde eller grå hår er det elektrolysebehandling som gjelder. Og har man mye tynt dunhår, er voks en bedre metode enn både laser og elektrolyse, opplyser Morad.

Også pigmentflekker kan fjernes med laser.

Overgangalder gir økt hårvekst Overgangsalderen kan begynne allerede i 30-årene, og mange kvinner opplever at menopausen blir en prøvelse når det gjelder hår.

Når østrogennivået synker, øker ansiktsbehåringen, samtidig som hodehåret blir tynnere og vikene kryper oppover.

En klassisk feil når de første skjeggstubbene dukker opp, er å bruke pinsett.

Når vi napper ut hår med pinsett, er det lett å vri hårsekken i gal retning. Nye hår som vokser ut, blir da ekstra synlige fordi de vokser rett ut, i stedet for å vokse langs huden, som er normalt voksemønster.

-Bruk i stedet saks eller barberblad, lyder ekspertenes råd.

Dette kan du gjøre selv: Barbering: Bruk høvelen mot hårets vekstretning, og unngå tørrbarbering. Bruk hårfjerningskrem, skum eller olje. Barbering er den raskeste, billigste og minst smertefulle hårfjerningsmetoden som finnes, og kan brukes på alle typer hår.

Bleking av hår: Bleking gjør mørke hår mindre synlige. Hydrogenperoksid (3 prosent) fås på apoteket, men kan være sterkt for huden.

Hårfjerningskrem eller napping: Plaster, pinsetter og batteridrevne epilatorer kan egne seg til hjemmefjerning av hår. Vær obs på inngrodde hår og betennelser i hårsekken.


Les også:
Sjekk om du har hudkreft
Så mye koster en ny kropp
Slik finner du din biologiske alder
Derfor får du rynker av sukker

BART: Det er heldigvis mange løsninger for å fjerne uønsket hårvekst i ansiktet. Vil du gjøre det på egenhånd er høvel en mulighet.  ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock.com
BART: Det er heldigvis mange løsninger for å fjerne uønsket hårvekst i ansiktet. Vil du gjøre det på egenhånd er høvel en mulighet. ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock.com Vis mer

Saken ble opprinnelig skrevet av Bedre Helse for Klikk.no. Les her.

LASER: Laser er en av metodene hudpleiesalongene bruker for å fjerne hår. ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock.com
LASER: Laser er en av metodene hudpleiesalongene bruker for å fjerne hår. ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock.com Vis mer