Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette forsterker ryggplagene dine

1 av 3 ryggpasienter har psykiske plager. Sjekk hva du kan gjøre her.

RYGGPLAGER: Psykiske belastninger som stress, pengeproblemer, dårlig arbeidsmiljø eller trøbbel i ekteskapet kan bidra til å forverre ryggplagene dine. Foto: Scanpix
RYGGPLAGER: Psykiske belastninger som stress, pengeproblemer, dårlig arbeidsmiljø eller trøbbel i ekteskapet kan bidra til å forverre ryggplagene dine. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Én av tre sykemeldte ryggpasienter har i tillegg til ryggplagene en psykisk lidelse, ifølge en ny norsk studie publisert i det anerkjente tidsskriftet European journal of Pain.

Sammen med norske kolleger har postdoktor ved Harvard University og prosjektleder ved Uni helse, Silje Endresen Reme, undersøkt forekomsten av psykiske lidelser hos 565 sykemeldte kroniske ryggpasienter.

- Det gjelder hele spekteret av psykiatriske lidelser. Fire prosent hadde alvorlig depresjon, mens 20 prosent hadde depressive symptomer. 12 prosent hadde angstlidelser, sier Endresen Reme, som mener belastninger i arbeidslivet og privat kan bidra til å gjøre smertene verre.

Psykososiale faktorer - Stress, problemer på jobb eller hjemme og depresjon vil ofte forsterke opplevelsen av ryggsmertene. Men hvis alt er bra ellers i livet ditt vil du ha en høyere terskel for å tåle forbigående smerte, sier sier fastlege og ryggforsker Erik L. Werner ved Allmennmedisinsk Forskningsenhet og Uni helse i Bergen.

Ifølge Werner kommer vi lett inn i en vond sirkel hvor ryggsmertene i kan føre til endret aktivitet, nedstemthet og frustrasjon- noe som igjen skaper muskelspenninger, ryggplager og dårlig søvnmøster. Et godt arbeidsmiljø, trivsel og hvor stor støtte man har fra sjefen kan, ifølge Endresen Reme, ha mye å si for hvordan man responderer på smertetilstanden.

- Instinktreaksjonen hos folk flest er å sitte i ro når de har smerter, men det kan faktisk føre til et vondt mønster med inaktivitet og depresjon, sier hun.

Kognitiv terapi Ifølge Reme Endresen finnes det tre hypoteser om sammenhengen mellom kroniske ryggplager og psykisk helse:

- Den vanligste er at depresjonen er en konsekvens av ryggplagene: «Har du vondt lenge, blir du deprimert».Men det finnes også forskning som viser at psykiske lidelser kan være en forløpende faktor for smertene: «Depresjonen eller de psykiske plagene gjør deg mer sensitiv for smerte». Den tredje hypotesen er at de to opptrer samtidig.

POSTDOKTOR: Silje Endresen Reme
POSTDOKTOR: Silje Endresen Reme Vis mer

Hun mener den onde sirkelen av ryggplager og psykiske problemer kan snus ved å jobbe kognitivt. Det innebærer å endre tanker og handlingsmønstre:

- Sett konkrete mål og jobb gradvis med å øke mengden fysisk aktivitet. En tredjedel av utvalget i studien oppga ikke ryggsmertene som det største problemet. En rekke andre problemer bidrar også til å fremkalle og forsterke plagene. Det kan være økonomiske problemer, ekteskapsproblemer eller andre utfordringer i privatlivet. Det viktigste er å adressere det viktigste problemet først, sier hun

Arbeidsmiljø - Det er ganske stor enighet internasjonalt om at forhold på arbeidsplassen kan utløse, og forverre denne type smerter, sier overlege ved avdeling for Arbeidspyskologi og fysiologi ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), Bo Veiersted.

Han peker på en rekke faktorer som kan være utløsende årsak til ryggsmerter i arbeidslivet.

FASTLEGE OG RYGGFORSKER: Erik L. Werner
FASTLEGE OG RYGGFORSKER: Erik L. Werner Vis mer

- Smertetilstander i ryggen eller andre steder vedlikeholdes og risikerer å bli mer kroniske når du utsettes for psykiske belastninger, som for eksempel lav sosial støtte og lav kontroll på jobben.

Forskning fra STAMI viser at det å ha kontroll over egne beslutninger, og en inkluderende og rettferdig ledelse på arbeidsplassen har en beskyttende virkning, sier Veiersted.

Andre faktorer 99 prosent av ryggpasientene i studien svarte at de i tillegg hadde en rekke andre plager. Det mener Endresen Reme understreker viktigheten av behovet for en tverrfaglig tankegang blant helsepersonell.

Werner peker på at det ikke bare er personer med depresjon som er mer utsatt for å forverre ryggplagene.

- Vi ser akkurat det samme hos personer som jobber for mye og er mye stressa. I tillegg kan andre uspesifikke helseplager også forverre ryggplagene. For eksempel nakkesmerter, hodepine, utmattelse, irritert tykktarm, sier han.

OVERLEGE:Bo Veiersted
OVERLEGE:Bo Veiersted Vis mer