Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette forteller blodet om helsa di

Brystkreft, diabetes-2 og hjertesykdom kan leses i blod, ifølge ny forskning.

AVSLØRER SYKDOM:En enkel blodprøve kan fortelle om du har brystkreft, diabetes type 2 eller hjertesykdom. Foto: Oslo Universitetssykehus HF/Thea Tønnessen
AVSLØRER SYKDOM:En enkel blodprøve kan fortelle om du har brystkreft, diabetes type 2 eller hjertesykdom. Foto: Oslo Universitetssykehus HF/Thea Tønnessen Vis mer

- For noen sykdommer gir blodprøver så presise svar at diagnosen baseres ut ifra høye eller lave verdier i prøven. Det er avgjørende for å si om en person er frisk eller syk, sier Jens Petter Berg, professor og overlege ved avdeling for medisinsk biokjemi ved Ullevål universitetssykehus.

En dråpe blod kan fortelle om du har promille eller har misbrukt narkotika, men viktigst av alt: Om du er frisk eller syk.

- Resultatene av en blodprøve kan ha omfattende konsekvenser. For diagnostikk av hjerteinfarkt er resultatet sentralt -for å si om pasienten har infarkt eller ikke. Diabetes, stoffskiftesykdommer og anemi støtter seg også i stor grad til blodprøve for diagnostisering og behandling, sier Berg.

Avslører brystkreft Molekylærbiolog Jørgen Mømb Aarøe disputerte ved Radiumhospitalet forrige uke med doktorgradsavhandlingen «Genomic studies of breast cancer; early detection and genomic complexity». Doktorgradsarbeidet har vært et samarbeid med norske DiaGenic og har resultert i en diagnostisk test kalt BCtect, som kan identifisere brystkreft på et tidlig stadium.

OVERLEGE: Jens Petter Berg ved avdeling for medisinsk biokjemi ved Ullevål Universitetssykehus.
OVERLEGE: Jens Petter Berg ved avdeling for medisinsk biokjemi ved Ullevål Universitetssykehus. Vis mer

- Vi har sett på blodprøver fra 130 kvinner hvor halvparten hadde brystkreft. Ved bruk av en analysemetode kalt mikromatrise sammenliknet vi uttrykket av 30 000 gener i blodet hos dem som hadde brystkreft med genuttrykket hos de friske, sier Aarøe.

Slik identifiserte de en genetisk signatur bestående av over 700 gener som trolig er relatert til brystkreft.

- Testen gir en score som angir om genuttrykket i blodet til hos en pasient er i samsvar med det man ser hos brystkreftpasienter eller ikke.Treffsikkerheten er på i overkant av 70 prosent, sier Aarøe.

- Dagens tester på kreftmarkører i blodprøver er stort sett for usikre til å diagnostisere. De blir foreløpig brukt for å følge en pasient som allerede har fått påvist sykdommen. Unntaket er screening av blod i avføring, som er viktig for å påvise tykktarmskreft. Ytterligere forskning vil forhåpentligvis hjelpe oss å finne flere markører, sier Berg.

Ulike analyser Blodet består av to deler: Celler og plasma.

- Hvis man ser etter blodmangel undersøker man de røde blodcellene og deres innhold av hemoglobin. Ser man etter blødersykdommer eller bivirkninger av cellegift, teller man blodplater. Ved infeksjoner ser man på antall og typer hvite blodceller, sier Berg.

Undersøkelsene som gjøres i plasma er avhengig av hvilket organ man tror sykdommen befinner seg i.

MOLEKYLÆRBIOLOG: Jørgen Mømb Aarøe
MOLEKYLÆRBIOLOG: Jørgen Mømb Aarøe Vis mer

- Ved sykdom i et organ vil celler kunne gå i stykker, og proteiner eller andre stoffer kan lekke ut i blodet. Det kan måles i plasma, og Det kan være enzymer fra levra eller muskelproteiner fra hjertet, sier Berg.

Hjerteinfarkt avsløres ved å måle to typer muskelproteiner - troponin - i blodet. Hjertesvikt avsløres ved å måle hjertehormoner.

- Når hjerteceller dør, frigjøres troponin fra de døende hjertemuskelcellene og nivået av troponiner i blodet øker. Økte mengder hormon skilles ut fra det sviktende hjertet til blodbanen når hjertecellene strekkes, for eksempel ved væskeopphopning i kroppen og etter hjerteinfarkt, sier Torbjørn Omland, overlege ved Medisinsk divisjon ved Akershus Universitetssykehus.

Pågående forskning Aarøe er sikker på at biomarkører i blod kommer til å bli viktig for kreftdiagnostikken i framtida:

OVERLEGE: Torbjørn Omland ved Medisinsk divisjon ved Akershus Universitetssykehus.
OVERLEGE: Torbjørn Omland ved Medisinsk divisjon ved Akershus Universitetssykehus. Vis mer

- Slike tester kan potensielt også brukes i oppfølging av kreftpasienter for å overvåke behandlingsrespons og eventuelle tilbakefall.

DiaGenic utvikler blodbaserte diagnostiske tester, og jobber med Alzheimer, brystkreft og Parkinson.

- Internasjonalt pågår omfattende forskning. Andre selskaper utvikler tester for kreft i tykktarm, bukspyttkjertel og lunger. Det pågår også arbeid på andre sykdommer som depresjon, schizofreni, hjertesykdommer, autoimmune sykdommer og organtransplantasjonstester, sier administrerende direktør Erik Christensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling