Dette forteller blodet om helsa di

Brystkreft, diabetes-2 og hjertesykdom kan leses i blod, ifølge ny forskning.

AVSLØRER SYKDOM:En enkel blodprøve kan fortelle om du har brystkreft, diabetes type 2 eller hjertesykdom. Foto: Oslo Universitetssykehus HF/Thea Tønnessen
AVSLØRER SYKDOM:En enkel blodprøve kan fortelle om du har brystkreft, diabetes type 2 eller hjertesykdom. Foto: Oslo Universitetssykehus HF/Thea Tønnessen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- For noen sykdommer gir blodprøver så presise svar at diagnosen baseres ut ifra høye eller lave verdier i prøven. Det er avgjørende for å si om en person er frisk eller syk, sier Jens Petter Berg, professor og overlege ved avdeling for medisinsk biokjemi ved Ullevål universitetssykehus.

En dråpe blod kan fortelle om du har promille eller har misbrukt narkotika, men viktigst av alt: Om du er frisk eller syk.

- Resultatene av en blodprøve kan ha omfattende konsekvenser. For diagnostikk av hjerteinfarkt er resultatet sentralt -for å si om pasienten har infarkt eller ikke. Diabetes, stoffskiftesykdommer og anemi støtter seg også i stor grad til blodprøve for diagnostisering og behandling, sier Berg.

Avslører brystkreft Molekylærbiolog Jørgen Mømb Aarøe disputerte ved Radiumhospitalet forrige uke med doktorgradsavhandlingen «Genomic studies of breast cancer; early detection and genomic complexity». Doktorgradsarbeidet har vært et samarbeid med norske DiaGenic og har resultert i en diagnostisk test kalt BCtect, som kan identifisere brystkreft på et tidlig stadium.

- Vi har sett på blodprøver fra 130 kvinner hvor halvparten hadde brystkreft. Ved bruk av en analysemetode kalt mikromatrise sammenliknet vi uttrykket av 30 000 gener i blodet hos dem som hadde brystkreft med genuttrykket hos de friske, sier Aarøe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer