Dette forteller urinen om helsa di

Rar lukt og spesiell farge kan være tegn på at noe er galt.

HELSESJEKK PÅ BADET: Urinen din kan si mye om helsetilstanden. Farge og lukt er noe av det du kan legge merke til selv.  Foto: Colourbox.com
HELSESJEKK PÅ BADET: Urinen din kan si mye om helsetilstanden. Farge og lukt er noe av det du kan legge merke til selv. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ved å bruke sansene kan du finne ut en del om helsa di. Husk bare at det vil være nesten umulig for en amatør å avgjøre om urinen er normal.

Både farge og lukt varierer nemlig mye, men rødfarge og blod er noe av det du bør se opp for.

- Blod i urinen kan indikere nyrestein eller kreft i blære, urinleder eller nyre, forteller spesialist i generell kirurgi og urologi Knut Henning Klem ved Dr. Klem's klinikk i Arendal.

Litt blod gir farge Få likevel ikke panikk selv om urinen er mer rød enn gul. Det kan ifølge overlege Hanne Thürmer ved Sykehuset i Telemark se mye verre ut enn det er.

- Blod i urin vil gi mye farge selv med bitte små mengder. Noen matvarer og legemidler kan også farge urin, så det er veldig vanskelig å sette opp en fargeskala som man kan bruke som selvtest, sier Thürmer.

Smak og lukt Allerede i middelalderen var urindiagnostikk et viktig hjelpemiddel.

- Man luktet, undersøkte fargen og smakte på urinen. Smakte urinen søtt, visste man at det var mye sukker i den. Luktet det jord, kunne det tyde på alvorlige sykdommer i leveren, og råtten lukt var et tegn på infeksjoner, sier urolog Raymond Mortensen ved Urologi Nord AS i Bodø.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer