Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette funker bedre enn q-tips

- Bomullspinnene gjør vondt verre - slik renser du ørene.

RENSER ØRENE: Hell på litt matolje før du legger deg, om morgenen er voksen normalt oppløst. Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
RENSER ØRENE: Hell på litt matolje før du legger deg, om morgenen er voksen normalt oppløst. Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto Vis mer

Øregangene og neseborene våre skiller ut sekreter som skal holde partikler som virus, pollen og forurensning fra å trenge inn i kroppen.

Menneskekroppen har en naturlig måte å kvitte seg med slike sekreter på. Øregangene, for eksempel, produserer ørevoks som gradvis skyves ut og blir synlig i ytterøret.

Men sliter du med mye ørevoks, er ikke bomullspinner løsningen. Da dytter du nemlig bare voksen lenger inn i øregangen.

Det er bedre å dryppe noen dråper ørevoksfjerner (fås på apotek) eller matolje i øret før du legger deg.

I løpet av natten vil voksen høyst sannsynlig være opppløst, forklarer mikrobiolog Milos Degre,

Snørr går ikke bort Snørr blir enten tatt opp i kroppen ved hjelp av flimmerhår, eller det renner ut ved hjelp av tyngdekraften og nesens utforming.

Men buser, altså størknet sekret fra neseborene, har ikke kroppen noen god løsning på.

Buser er som nevnt størknet nesesekret. Væsken inneholder blant annet hvite blodlegemer, døde celler, virus og eventuelt bakterier. Og det er helt ufarlig å spise det, faktisk har enkelte leger hevdet at snørr-spising styrker immunforsvaret.

- Busene kan sette seg fast i hår, og de kan skape irritasjon, forklarer spesialist i mikrobiologi ved Universitetet i Oslo, Miklos Degre.

KAN BRUKES I NESEGANGEN: Små barn har små nesebor. Her kan det være fornuftig å bruke en fuktet bomullspinne til å fjerne størknet nesesekret, dersom det er til irritasjon for barnet. Pass på at du ikke bruker kraft, og at bomullen er fuktig nok til å løse opp busene. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
KAN BRUKES I NESEGANGEN: Små barn har små nesebor. Her kan det være fornuftig å bruke en fuktet bomullspinne til å fjerne størknet nesesekret, dersom det er til irritasjon for barnet. Pass på at du ikke bruker kraft, og at bomullen er fuktig nok til å løse opp busene. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Vis mer

- Kroppen klarer ikke å kvitte seg med buser, derfor må vi gjøre noe for å bli kvitt dem.

Sug inn vann, og blås ut Degre sier vi kan snyte oss, eller pille ut busene, men da bør vi bruke et fuktig tørkle. Ikke bruk for eksempel pinsett.

- Det er for stor risiko for å skade slimhinnen om du bruker pinsett, eller du kan nappe ut hår. Det er uheldig, for da kan det skapes en irritasjon i nesegangen, sier han.

- Den beste måten å få ut buser som sitter fast, er å ha lunkent vann i en bolle og suge det opp i nesegangen. Hold det der litt så busene kan løses opp, før du blåser ut igjen.

IKKE q-tips i øret! I motsetning til buser, har kroppen et utmerket system for å bli kvitt ørevoks. Det dyttes ut i ytterøret, der det størkner til flak som vi kan fjerne med fingeren.

Men til tross for gjentatte advarsler og klar ordlyd om ikke å bruke produktet i øret på q-tips-boksene, er det fortsatt vanlig praksis å bruke bomullspinnene til å "rense" øregangen.

- Vi anbefaler ikke bruke av q-tips til å fjerne ørevoks, sier informasjonssjef Anne Gjemdal i Lilleborg til Kvinneguiden.

- Tvert imot skriver vi følgende på produktet: «For barnestell, daglig hygiene, skjønnhetspleie m.m. Stikk aldri noe i øregangen. Bomullspinner bør kun brukes til rensing av de små hudfolder i det ytre øret. Sørg for å holde barnets hode i ro», sier Gjemdal.

- Q-tips dytter bare ørevoksen lenger inn i øret, motsatt vei av det som er meningen, sier doktor Degre.

Slik fjerner du ørevoksen på riktig vis Ørevoks kommer ut av øret av seg selv, og ender som flak i ytterøret.

NEI, NEI, NEI! Dette er ikke riktig, og det er ikke hygienisk. Forsøker du å rense øregangene med q-tips, ender du mest sannsynlig med tette øreganger, ikke rene øreganger. Øret er laget slik at voksen kommer ut av seg selv, med mindre du dytter den tilbake inn i øretgangen med en bomullspinne. Det er trygt å fjerne ørevoksen med en klut når den kommer ut i ytterøret. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
NEI, NEI, NEI! Dette er ikke riktig, og det er ikke hygienisk. Forsøker du å rense øregangene med q-tips, ender du mest sannsynlig med tette øreganger, ikke rene øreganger. Øret er laget slik at voksen kommer ut av seg selv, med mindre du dytter den tilbake inn i øretgangen med en bomullspinne. Det er trygt å fjerne ørevoksen med en klut når den kommer ut i ytterøret. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

I stedet for å bruke bomullspinne (q-tips) til å fjerne ørevoks, bør du dryppe noen dråper ørevoksfjerner (fås på apotek) eller matolje i øret.

- Voksen vil løse seg opp av seg selv. Gjør du det om kvelden, vil det mest sannsynlig være løst opp over natten, sier Degre.

Kommer det synlig voks ut i ytterøret, kan du fjerne det med en fuktig klut, for eksempel når du dusjer.

Hvis øret begynner å tettes med voks, noe som er veldig vanlig dersom man bruker q-tips, kan du bruke en blåse (fås på apotek) til å skylle ut voksen. Det kan være lurt å dryppe øret med olje i forkant, slik at voksen løser seg opp.

Bruker du blåse, må du bruke kroppstemperert vann, og skylle skikkelig, slik at alt vannet kommer ut igjen etter skyllingen.

- Man bør ikke sprøyte vannet inn i øret med for høyt trykk, men trykket må være stort nok til å få ut voksen, sier Degre.

- Vi tenker helt omvendt! Så kroppen fikser ørevoksen selv, men ikke busene, som vi faktisk må pille ut eller snyte ut.

- Hvorfor tenker vi da at en som piller nese har dårlig hygiene, mens vi ser på en som bruker Q-tips i øregangene som renslig?

- Nei, det har jeg ikke noe godt svar på. Men det er helt omvendt.

Les også:
Alt om snørr
Derfor skal du ikke re sengen
Så ofte skal du bytte håndklær
Influensa eller bare forkjølet?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media