Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette gir superkokkene bort i julegaver

- Uønskede kokebøker slår sjelden an.

(Dagbladet): Jula nærmer seg med stormskritt, og er du fortsatt ikke ferdig med årets julegaver, får du kanskje et par tips av disse norske kokkene.

Og kanskje hva man ikke gir bort til jul. Spesielt ikke til en kokk. Gir man for eksempel bort en IKEA-kniv til en superkokk?

Her er kokkenes knivfavoritter

Matlagingspause - Jeg er den som er slemmest mot mine kniver. Men jeg har ingen knivfetish, jeg kan lage mat med hva som helst. Til jul ønsker jeg meg en golfkølle, og familien er varslet om det, sier Bocuse d'Or-vinner og stjernekokk Bent Stiansen

Han og familien gir ikke bort julegaver til alle de kjenner, det er det slutt på.

- Det er kun de aller nærmeste som får presang. Før ga vi veldig mange, og det blir for mye. Man blir litt antimaterialistisk, i tillegg er det mye hyggeligere å invitere på middag.

Før i tiden laget han spiselige julegaver, men forståelig nok er det greit å kunne ta pause fra all matlaging når man kommer hjem fra en lang dag på jobb.

- Men jeg lager mye mat til jul. På nyttårsaften har vi invitert folk til huset vårt i Danmark, der alle betaler en liten slant. Pengene går i år til gatebarn i India. Det blir årets fest, forteller han.

Lage spiselige julegaver i siste liten? Sjekk ut disse.

Gir bort egen bok - Jeg elsker å komme ut med bok, for da vet jeg hva jeg skal gi bort. I år får nesten alle «Den store kjøttkokeboka», forteller Dagbladets matskribent Andreas Viestad.

Selv ønsker han seg bare snille barn og grei kone.

- Og det har jeg allerede. Derfor blir jeg mest glad når noen gir et bidrag til Geitmyra matkultursenter for barn, så de kan ha flere kurs.

Men det er ikke bare dit Viestad ønsker veldedighet. Han ønsker seg også støtte til sykepleierstudentene de støtter i Sør-Afrika.

- Det er gaver som har mening og innhold - harde og myke på samme tid, sier Viestad.

Italiensk julekake Til jul ønsker mesterkokk Svein Erik Renaa seg lykkelig kone og barn.

INGEN ØNSKER: Karla Siverts ønsker seg ingenting til jul Men gir bort hjemmelaget mat. Foto: METTE MØLLER
INGEN ØNSKER: Karla Siverts ønsker seg ingenting til jul Men gir bort hjemmelaget mat. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Og gode venner som kommer innom. Vi har åpent hus hele julen, og masse å by på.

For Renaa er det én ting han ikke ønsker seg til jul.

- Kokebøker jeg ikke har ønsket meg treffer sjeldent, hehe. Ellers kommer gavene til seg selv litt i andre rekke når man har barn - bortsett fra den jeg får fra kona!

Selv om han er kokk på restauranten Renaa i Stavanger, er han ikke lei av å lage mat, så til jul gir han bort hjemmelagede gaver.

- Det blir panettone og multesyltetøy i år, røper Renaa.

Leverpostei Smalhans-kjøkkensjef og Dagblad-kokk Karla Siverts er ydmyk, og ønsker seg ingenting til jul.

IKKE KOKEBØKER: Skal du glede Sven Erik Renaa med en julegave - ikke gi en kokebok han ikke har ønsket seg. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
IKKE KOKEBØKER: Skal du glede Sven Erik Renaa med en julegave - ikke gi en kokebok han ikke har ønsket seg. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- Vi har begynt med at så å si bare barna får julegaver, så de får det de ønsker seg.

Også Siverts drar fram kokkekunstene til årets gaver.

- I år får de voksne leverpostei vi lager selv, forteller hun.

Lager mat hos venner Også Lysverkene-kokken Christopher Haatuft er ydmyk når det gjelder gaveønsker. Etter litt betenkningstid avslører han at han skulle ønske han fikk mer god vin.

- Men jeg er ikke så glad i å få gaver. Jeg blir ikke sur om jeg får det, men jeg har lyst til å ha lite ting i leiligheten. Jeg har egentlig alt jeg trenger.

Skal du kjøpe gave til Haatuft i år, er det to ting han gjerne vil slippe å få;

VIL IKKE HA GAVER: Christopher Haatuft ønsker ingen julegaver. Foto: LARS PETTER PETTERSEN
VIL IKKE HA GAVER: Christopher Haatuft ønsker ingen julegaver. Foto: LARS PETTER PETTERSEN Vis mer

- Kjøkkenting som er pyntete og bare tar opp plass i skuffen og brennevin, det trenger jeg ikke.

Haatuft er sparsom på hva som er årets julegaver, men forteller hva han er glad i å gi bort.

- Det trenger ikke nødvendigvis være en gave, men jeg liker å gi bort mat. Enten at jeg lager mat hos folk, eller bare gir mat. Det synes jeg er gøy.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media