Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette gjør alkohol med kroppen din

Du trenger ikke være kraftig beruset før du endrer personlighet.

PÅVIRKER DEG TIDLIG: Pass på alkoholen i sommervarmen. 
Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
PÅVIRKER DEG TIDLIG: Pass på alkoholen i sommervarmen. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX Vis mer

Med ferie og sommer øker alkoholkonsumet for mange av oss.

Vårsola har allerede fått alkoholforbruket opp, og vi drakk 12 prosent mer øl i april i år enn i fjor.

- Det henger både sammen med at påska kom seint i år, men også at det har vært fantastisk vær, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Juli er tradisjonelt den måneden det drikkes mest øl her i landet, men salget avhenger veldig av været.

Drikker mer i ferien
Hos Vinmonopolet kjøper vi mer rosévin og musserende vin om sommeren enn ellers. Her begynner salgstoppen i slutten av juni.

Men de mange feriedagene kan også være starten på et problematisk drikkemønster, som kan være skadelig for levra og gjør deg mer utsatt for ulike sykdommer.

Edle Ravndal, professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning (Seraf), sier det er store ulikheter fra person til person rundt hvor mye alkohol vi tåler.

- Vi vet at alle drikker mer når det er ferie og fest. Begynner man å drikke betydelige mengder alkohol daglig og regelmessig, er både kvinner og menn i faresonen, sier hun.

Drikkinga fører til både ekstra kalorier og høy promille, som kan påvirke deg lenger enn du tror (se faktaboks).

Kontinentale vaner
Ravndal mener det er tydelig at mange legger til seg kontinentale drikkevaner, der man drikker litt og ofte, sammen med det norske mønsteret der man drikker store mengder i helgene.

Ved en promille på 3,0 er du det man kan kalle døddrukken, mens en promille på 4 gir stor risiko for dødelig alkoholforgiftning. Årlig dør 100 personer av for høy promille, ifølge Folkehelseinstituttet.

- Kvinner tåler generelt mindre enn menn, men hvis vi ser på alkoholkonsumet totalt, er det flest menn som dør av sykdommer og ulykker som følge av alkohol, sier hun.

- Før dagbok
- Hvis man føler at man er i faresonen, er det lurt å føre dagbok og skaffe oversikt over konsumet. Test ut hvordan du føler det etter en «hvit» uke eller måned, råder Ravndal.

Det kommer stadig rapporter som peker mot at små mengder alkohol er gunstig for hjertet. Ravndal påpeker at det er mye faglig debatt om slike studier.

- Hvis man sier at det er sunt med et lite glass vin, blir det ofte to eller tre. Det er store metodiske problemer med mange av disse undersøkelsene, mener hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media