Dette gjør deg fortere gammel

Her er rådene som hjelper deg til å se ung ut.

RYNKER: Når du blir eldre, mister huden en del av det naturlige fettet og elastisiteten. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
RYNKER: Når du blir eldre, mister huden en del av det naturlige fettet og elastisiteten. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.comVis mer

En dansk tvillingstudie konkluderer med at det er farligere å se ett år eldre ut, enn å være ett år eldre.

Tar du de rette valgene tidlig i livet, kan en sprek og sunn kropp gjøre alderdommen din både bedre og lengre.

Slik eldes kroppen din, kroppsdel for kroppsdel:

Tennene - Ved økt alder øker forekomsten av syreskader, pusseskader, tannkjøttsykdommer og misfarging på tennene. Syreskaden får tennene til å bli skjøre og gule, sier tannlege Brita Lie ved Vestre Aker Tannklinikk i Oslo.

Fire av ti pusser tennene feil.

Mye av dette er en del av naturlig aldring i det miljøet vi befinner oss i.

- Disse alderstegnene på tennene kan motvirkes noe med for eksempel å drikke vann etter måltider, stumpe røyken, bli flink med renhold mellom tennene og bruke fluorskylling. Få også tannlegen til å instruere deg i riktig pusseteknikk så du unngår de verste pusseskadene, sier Lie.

Ulike aldersgrupper har forskjellige problemer relatert til tenner og tannstell.

Ved økt alder får enkelte mennesker varierende grad av periodontitt, som er en tannkjøttssykdom. Denne gjør at tennene mister noe av festet sitt i tannkjøtt og kjevekam.

TENNER: Alderstegnene på tennene kan motvirkes. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
TENNER: Alderstegnene på tennene kan motvirkes. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

- Tannkjøttet trekker seg opp i overkjeven og ned i underkjeven. Tennene ser lenger ut, får større mellomrom og kan bli løse. Den beste måten å unngå dette på er å stumpe røyken og å være ekstra flink med renhold mellom tennene. Et plakkreduserende skyllemiddel vil også forebygge bra, sier Lie.

Huden - Når du blir eldre mister huden en del av det naturlige fettet og elastisiteten, sier hudterapeut ved Harmoni hudpleieklinikk i Voss, Monica Hirth.

Dette fører til at huden blir mer rynkete, men ifølge Hirth er soling den viktigste grunnen til at du får rynker.

- Det er også sola som gjør at du får pigmentflekker, så den enkleste måten å bremse prosessen på, er å bruke solfaktor når du er ute. Egentlig anbefales det å bruke en krem med faktor 15 hele året, men husk det i alle fall når du skal ut i sterk sol. Daglig rensing av huden, med riktige produkter til din hudtype, er også med på å bremse aldringsprosessen, sier Hirth.

Du kan bli brun uten å skade huden.

- Hvis vi spiser for mye sukker, kan huden eldes fortere, sier hudlege Bjørn Bondevik til Norsk Ukeblad.

Når du spiser søtsaker, vil sukkeret øke nedbrytingsprosessen av bindevevet i huden.

- Sukker fører til at de viktigste cellene i bindevevet, nemlig elastin og kollagen, klebes sammen, slik at bindevevet blir tynnere, forklarer hudlegen.

- Gener, UV-stråling og røyking er det vi vet med 100 prosent sikkerhet at påvirker hudens aldringsprosess, sier overlege Susanne Kroon ved hudavdelingen, Stavanger Universitetssykehus.

Kroppen for øvrig - Når man blir eldre, endres kroppssammensetningen slik at muskelmassen reduseres og andel kroppsfett øker. Dette gjør at kroppens hvileforbrenning reduseres, og man trenger mindre energiinntak. Samtidig synker bentettheten slik at man blir mer utsatt for osteoporose og brudd, sier ernæringsfysiolog Vibeke Landaas.

HUDEN:  Gener, UV-stråling og røyking er det vi vet med 100 prosent sikkerhet påvirker hudens aldringsprosess. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
HUDEN: Gener, UV-stråling og røyking er det vi vet med 100 prosent sikkerhet påvirker hudens aldringsprosess. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

Både tap av muskelmasse og reduksjon i bentetthet kan reduseres dersom du er flink til å trene.

- Det beste er om du i tillegg til å gå turer og liknende, kan få lagt inn et par korte økter med styrketrening i uken. Styrketrening motvirker muskelsvinn og vil i tillegg bidra til å opprettholde bentetthet, sier Landaas.

Et kosthold rikt på proteiner kan være med å holde deg ung. Proteiner sørger nemlig for å bygge opp og vedlikeholde muskler og skjelett. Hvor mye protein du trenger hver dag, avhenger av kroppsvekten din og aktivitetsnivået.

Har du et sunt kosthold? Ta testen.

Håret - Pigmentene i håret blir svekket med årene. Dette er grunnen til at vi får grått hår når vi blir eldre, sier frisør Heidi Fredriksen Berntsen ved Hairport på Jessheim.

Det finnes gode produkter som gir aldrende hår den næringen og pleien det trenger, men kostholdet er grunnleggende for en tykk, blank hårmanke. Vann er også viktig for håret, så husk å drikke nok.

- Når det gjelder tykkelsen på håret, er det hormoner som er årsaken til at håret blir tynnere eller faller av. Dette kan forebygges med produkter som demper eller reduserer håravfall, sier Berntsen.

Ifølge en taiwansk studie kan røyking føre til at menn lettere mister håret. Men tobakksvanene kan også fremskynde en rekke andre alderdomstegn.

Røyk fremskynder aldring Et sunt kosthold uten røyk er viktig hvis du vil holde deg ung lenge. Plusser du på en passende porsjon fysisk aktivitet, er mulighetene gode for at du lever et godt, langt og sunt liv.

- Røyking er en av de faktorene vi vet at er med på å fremskynde aldringsprosessen, men så langt vet man ikke hvorfor det er slik, sier Bjørn Heine Strand ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

MUSKLER:  Styrketrening motvirker muskelsvinn og får deg til å se yngre ut. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
MUSKLER: Styrketrening motvirker muskelsvinn og får deg til å se yngre ut. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

Han er førsteforfatter i en stor livsløpstudie om aldring, som viser at både de kognitive evnene og fysiske evnene svekkes som følge av røyking. Uvanen påvirker altså langt mer enn lungekapasiteten, som man ofte fokuserer på.

Omfattende tester Studien fulgte over 5300 briter født i 1946 fra fødsel til de var 53 år gamle. Det er blant annet balansetester, gripetester og en test der personene skal sette seg på og reise seg opp fra en stol så mange ganger de kan på ti minutter, som danner grunnlaget for vurderingen av den fysiske funksjonsevnen.

- Kognitive evner testes blant annet med hukommelsestester, og også her gjør røykere det svakere enn ikke-røykere, sier Strand.

Færre rynker - Røykeslutt er gunstig uansett alder, men jo tidligere man slutter, jo større blir helsegevinstene. Det å stumpe røyken kan blant annet føre til friskere hud, færre rynker, at overgangsalderen ikke kommer for tidlig og redusert risiko for grønn stær, sier Marianne van der Wel i Kreftforeningen.

Hun forteller at den positive effekten kommer nesten med en gang du har tatt din siste sigarett.

Et lite spørsmål fra legen om du røyker, kan være starten på en samtale som kan få deg til å stumpe sigaretten for godt.

Stor helsegevinst Ved å stumpe røyken, kan du med andre ord relativt raskt bremse aldringen både i hodet og resten av kroppen. Allerede etter 72 timer bedres lungekapasiteten, og fra da av går det bare den rette veien.

- Etter ett år er tilleggsrisikoen for hjerteinfarkt halvert i forhold til dem som aldri har røyket, og etter to til fire år er faren for å utvikle hjerte- og karsykdommer betydelig redusert, sier Marianne van der Wel.

Til og med passiv røyking øker faren for slag.

Ti år etter røykeslutt er risikoen for å utvikle lungekreft halvert i forhold til dem som fortsatt røyker, og etter 15 år er faren for hjerteinfarkt på nivå med en som aldri har røyket.

Kilder: Kreftforeningen.no, Kreftregisteret.no, Fhi.no, National Institute on Aging.

Les også: Finn din biologiske alder
Dette skjer med kroppen din på ett år
Slik avsløres alderen din

HÅRMANKE:  Kosthold, vann og gode produkter kan holde håret ditt tykt og ungdommelig lenge. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
HÅRMANKE: Kosthold, vann og gode produkter kan holde håret ditt tykt og ungdommelig lenge. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

STUMP:  Det å stumpe røyken kan blant annet føre til friskere hud og færre rynker. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
STUMP: Det å stumpe røyken kan blant annet føre til friskere hud og færre rynker. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer