Dette gjør du feil når du fyrer med ved

Noen feil hindrer deg i å få fyr. Andre brenner ned huset.

VEDFYRING: Ved riktig fyring får du mest mulig varme ut av veden og belaster miljøet minst mulig. Foto: Colourbox/Daniel Bedrunes
VEDFYRING: Ved riktig fyring får du mest mulig varme ut av veden og belaster miljøet minst mulig. Foto: Colourbox/Daniel Bedrunes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En femtedel av energien som brukes til å varme opp norske hjem, kommer fra vedfyring. Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat fyrer vi for 6 Twh årlig, altså seks milliarder kilowatt-timer.

Mye tyder på at dette tallet kunne vært enda høyere dersom nordmenn hadde hatt større kunnskap om hvordan man best utnytter energien i veden.

De nye rentbrennende ovnene får mer varme ut av hver vedkubbe, og bidrar til lavere utslipp og lavere utgifter. Men de krever også noe mer innsats enn de gamle.

- Mange forhandlere er flinke til å lære opp kundene sine, og ofte følger det med en instruksjons-dvd når man kjøper en ny ovn. Kunnskapen er i ferd med å bli bedre, sier styreleder i Norsk Varme, Grethe Bachmann, til bonytt.no.

Det kan være nyttig, for dårlige vaner henger fremdeles igjen. Her er de vanligste, og verste feilene, folk gjør når de fyrer i ovnen.

Tabbe 1: Fyrer opp med grove kubber Det skal mye til å få fyr om du begynner med grove kubber. Da tar det lang tid å få opp varmen i brennkammeret, og forbrenningen blir ineffektiv.

- Det beste er å tenne opp med mindre emner, og helst med flis, never eller tennbriketter, sier Bachmann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer