Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette gjør du feil på trening

To personlige trenere røper de vanligste feilene.

INGEN HJELP MOT STØLHET: Det er en myte at det hjelper på stølheten å raskt kaste seg i trening igjen. Illustrasjonsfoto: Colourbox
INGEN HJELP MOT STØLHET: Det er en myte at det hjelper på stølheten å raskt kaste seg i trening igjen. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer

Når vi trener, vil vi gjerne se resultater - raskt.

Ofte kommer den store treningslysten ved inngangen til et nytt år eller etter sommerferien. Så gjenstår det bare å holde motivasjonen oppe?

- Generelt kan jeg si at de fleste av dem som begynner å trene etter sommeren eller jul, slutter etter en relativt kort periode, sier Ronny Døhli, trener og eier av treningssenteret Mykjemeir på Lysaker.

- Hvis de virkelig har bestemt seg og har en god plan for gjennomføring av trening over lengre tid, går det bra.

Han mener det er helt greit å starte opp etter en lengre ferie, men tror det er viktig at det ikke er noe man bestemmer seg for siste uka av ferien.

Det å ha en personlig trener som gir tettere oppfølging og kanskje noen hjemmelekser, kan ifølge Døhli være med på å opprettholde motivasjonen.

- Det å begynne å trene bør være en gjennomtenkt greie, sier han.

Les ekspertenes råd om hvilke treningstabber du bør unngå lenger nedi artikkelen. Rådene kan gjelde mange typer trening.

Vær realistisk Vil du unngå å bli et støttemedlem som dukker opp hver september og januar, bør du være bevisst dine mål.

- Tenk gjennom hva du vil oppnå. Vær realistisk med tanke på hvor mange økter det er mulig å få til i uka og hvor lang tid det vil ta å nå dit du vil. Du må være innstilt på at det i perioder koster en del å holde deg i gang, men det er definitivt verd det, sier Døhli.

Samtidig mener han det er viktig å velge en aktivitet som er det er sannsynlig at du vil klare å holde på med over tid.

- Det gjelder både praktisk gjennomføring og motivasjon. Velg aktiviteter som gagner dine mål, sier han.

Husk å sjekke utgangsformen før du starter å trene, så kan du lettere måle framgangen.

Ronnys ti treningstabber Døhli nevner disse treningsfellene:

1. Du setter deg urealistiske mål. Etter ti års pause fra treningen er man ikke tilbake i form i løpet av to-tre måneder. Et treningsmål skal ikke bare være attraktivt, men målbart og realistisk.

2. Du er for ambisiøs. Ikke sett opp for mange økter i uka til å begynne med. Sett deg et mål du klarer å gjennomføre over tid. Da blir treningen både mer effektiv og lettere å gjennomføre.

SYKLING: Du skal ikke drikke for mye sportsdrikke når du trener. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos
SYKLING: Du skal ikke drikke for mye sportsdrikke når du trener. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos Vis mer

3. Du vil fort ned i vekt. Og tyr til raske løsninger for å gå ned i vekt fort. Bruk heller litt lengre tid ved å endre matvanene dine slik at du klarer det over tid. Prøv for eksempel Ingers hverdagsmat.

4. Du forventer at det skal være gøy. Trening er ikke gøy hver eneste gang. Det skal være moro, men innstill deg på at det også er krevende til tider.

5. Du velger feil aktiviteter. Velg aktiviteter som samsvarer med de målene du ønsker å oppnå. Ikke velg yoga hvis ditt store mål er å øke kondisjonen.

6. Du trener ikke egentlig. Tror du at bare det å ta turen innom treningssenteret er nok? Vær ærlig med deg selv om hva du egentlig har gjort der.

7. Du drikker for mye sportsdrikke. Er en del av målet ditt å gå ned i vekt, bør du passe deg for sportsdrikker, proteinbarer og andre søtsaker under og etter treningen. De inneholder masse energi som du ikke trenger, og ofte vil det være mer energi enn du faktisk forbrenner i løpet av treningsøkten. Dersom du lurer på hva sportsdrikker inneholder, sjekk vår store test av sportsdrikker.

8. Du tror at du kan punktforbrenne. Trener du for eksempel mange sit ups i håp om å få bort magefettet? Punktforbrenning fungerer dessverre ikke, og skal man forbrenne mye er det energikrevende aktiviteter som må til. Når det gjelder hva som brenner mest fett, er det klart at løping forbrenner mest, men sykling og sirkeltrening er andre gode aktiviteter.

9. Du er på treningssenteret i timevis. Tren heller mer effektivt og ta skikkelig i når du først holder på. Både styrkeøkter og kondisjonstrening for mosjonister trenger normalt ikke å vare lenger enn en time.

Idrettslege Thor-Øistein Endsjø har tidligere fortalt klikk.no at du lettere kan pådra deg småskader hvis du trener når dagsformen er dårlig.

10. Du prøver deg fram på egen hånd. Husk å få veiledning på apparatene i treningssenteret før du trener på egen hånd. Da lærer du riktig teknikk og hva som er viktig for deg å trene for å nå de målene du har satt deg.

Øk hverdagsaktiviteten! Husk at all fysisk aktivitet er med på å få deg i form.

Undersøkelser viser dessuten at ti minutter styrketrening fem ganger i uka gir resultater etter en måned.

Styrketrening kan du fint gjøre hjemme, sjekk for eksempel Yngvar Andersens program for hjemmetrening.

Lines ti treningstabber Line Mario Nielsen, personlig trener og livsstilscoach ved Gympartner, ber deg se opp for disse fellene:

1. Du setter for høye mål. Hvis målsetningen føles uoppnåelig, vil man fort falle av lasset. Målene bør være innenfor rekkevidde, slik at man klarer å holde motivasjonen oppe.

2. Du løfter for tungt. Dette er nok mest vanlig for gutta. Har du hatt sommerferie fra vekttreningen, bør du starte opp pent og øke litt og litt. Ikke gå rett på de samme vektene som du løftet for to måneder siden, eller løft tyngre. Dette går ofte på bekostning av korrekt teknikk og kan føre til skader.

GRUPPEFELLEN: Velger du utelukkende gruppetrening, blir du en i mengden og kan gå glipp av verdifull veiledning. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos
GRUPPEFELLEN: Velger du utelukkende gruppetrening, blir du en i mengden og kan gå glipp av verdifull veiledning. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos Vis mer

3. Du trener feil. Det er ingen skam å be om hjelp. Det er fort gjort å øve inn feil teknikk eller uvaner under styrketreningen, så få noen til å se over teknikken din. Da vil du raskere oppnå resultatene du ønsker.

4. Du trener bare i gruppetimer. Hvis du bare blir med på gruppetrening, mister du verdifull veiledning med tanke på teknikk i styrkeøvelse. Dette er typisk blant damene. Mange er med på timer som body pump, hvor instruktøren ikke har mulighet eller tid til å gå og korrigere teknikken til hver enkelt deltager. Få en veileder eller personlig trener til å vise deg strak mark, markløft, knebøy og liknende, slik at du er sikker på at du løfter korrekt.

5. Du øker aldri belastningen. Trener du med samme belastning og vekter hver eneste gang? Du er nødt til å presse deg selv litt ekstra, for uten progresjon i treningen vil du stå på stedet hvil.

6. Du løfter for lett. Særlig jenter er redde for å ta i når det gjelder styrketrening. Man blir ikke stor og maskulin av å løfte vekter - det hører sjeldenhetene til og krever ekstremt mye både på kostholds- og treningsbiten. Trening med for lette vekter gir ikke resultater.

7. Du takker nei til hjelp. Når en veileder eller personlig trener i studioet tilbyr seg å hjelpe deg mens du trener, eller kommer med gode råd og tips, skal du ta dem til deg! Det er bare godt ment slik at du skal få mer ut av treningen din.

8. Du glemmer at halve jobben ligger på kjøkkenet. Skal du bygge muskler eller gå ned i vekt, må du faktisk legge ned litt jobb på matsiden også. Mange glemmer dette, og i noen tilfeller utgjør det den store forskjellen mellom framgang og ingen framgang.

9. Du dropper uttøyningen. Vil du ha en flott holdning, forebygge stivhet og skader, samt øke potensialet for å utvikle muskelmassen din, bør du tøye. Det er like viktig for ung som gammel og mann som kvinne. Sett gjerne av noen minutter av oppvarmingen din til tøying. Da vil muskulaturen din være mer forberedt på treningen som kommer også.

10. Du dropper enkelte muskelgrupper. Tren hele kroppen! Trener du bare noen muskelgrupper, gir det ubalanse i kroppen som kan føre til "vondter" og skader. Å trene bare bryst og glemme baksiden er et typisk eksempel.

Les også:
Dette er den ultimate treningsøvelsen
Alt om flat mage
Så mye bør du spise etter treningen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

HJELPER MED VEKTER: Å trene med vekter hjelper deg å nå idealvekten raskere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
HJELPER MED VEKTER: Å trene med vekter hjelper deg å nå idealvekten raskere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media