Dette gjør du galt når du vasker klær

Mener du 30 grader er for kaldt vaskevann?

VASKER FOR OFTE: Ifølge eksperter vasker vi for ofte og med for høy temperatur. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
VASKER FOR OFTE: Ifølge eksperter vasker vi for ofte og med for høy temperatur. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.comVis mer

Norske husholdninger har et ambivalent forhold til vasking.

Mens vi rengjør for sjelden, viser forskningen at vaskemaskinen går nesten kontinuerlig.

Klesvasken skjer imidlertid ofte på for høy temperetatur, og uten at klærne nødvendigvis MÅ vaskes.

- Det skjer noe på vaskefronten for tiden, avslører forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), Ingun Klepp, til klikk.no.

- Vasketemperaturen er på vei ned som følge av at vi har fått bedre vaskemaskiner og bedre vaskemidler.

Hun supplerer med å fortelle at testene deres viser at vaskeresultatet endres marginalt ved å gå ned på vasketemperaturen fra 40 til 30 grader.

- Derimot får det større positiv effekt på energibruken, forklarer Klepp, som forteller at de for tiden gjennomfører en undersøkelse om kles- og vaskevaner.

Hva mener du? Hvor høy temperatur mener du klærne bør vaskes på? Delta i spørreundersøkelsen vår nederst på siden.

Lavere temperatur Ifølge Grimstad Klepp er det fire faktorer som styrer om vasken blir ren eller ikke: Vann, temperatur, vaskemiddel og den mekaniske behandlingen.

SIFO har blant annet gjort tester på vasketemperaturen, og den viser en marginal nedgang i vaskeresultatet når temperaturen ble senket fra 40 til 30 grader.

- Generelt kan man si at håndklær, undertøy og sengeklær er typer tekstiler som det er vanlig å vaske på 60, mens mye av det andre kan vaskes helt nede på 30 grader, fremhever Klepp.

Dette bekreftes også av miljørådgiver Håkon Lindahl i Grønn Hverdag.

- Stiftelsen Miljømerking garanterer at alle svanemerkede vaskemidler vasker rent på 40 grader, sier han til klikk.no.

Han forteller at i flere europeiske land er det også vaskemidler på markedet som vasker rent med kaldt vann. Men disse finnes foreløpig ikke i Norge.

Lufting i stedet for vasking Ifølge SIFOs undersøkelse "Fra rent til nyvasket" har motivasjonen for å vaske klærne endret seg de siste tiårene. Tidligere var ikke et plagg skittent selv om det var en flekk på det; man fjernet heller flekken og så var plagget rent igjen.

Kroppslukter var tidligere heller ikke tilstrekkelig for at plagget måtte i vaskemaskinen. Man hang det bare ut til lufting.

- Slik det er i dag vasker vi klærne fordi de har blitt brukt og ikke nødvendigvis fordi de er skitne, derfor har vaskehyppigheten gått veldig opp. Dagens klesvask er derfor langt mer ressurskrevende enn tidligere, utdyper Klepp, som mener man i mange tilfeller kan vurdere den gamle metoden med å riste og lufte klærene i stedet for å vaske dem.

Sortere skittentøyet Ifølge "Fra rent til nyvasket" sorteres klesvasken i større grad i forhold til vaskeprogram og farge, men i mindre grad i forhold til hvor skittent det er.

- En effektiv måte å spare både tid og miljø på er å vaske klær skjeldnere og fylle maskinene bedre. Sorter vasken i forhold til den temperatur du ønsker å vaske på og det plaggene tåler, utdyper Klepp, som sier at dersom man er usikker på om klærne ble rene, kan man kjøre en ekstra runde med skylling.

Ullklær Ifølge Klepp er det en myte at ullklær ikke kan vaskes på høy temperatur.

- Sentrifugering av ullvaksen er en god måte å få ut vannet, og bruk gjerne full fart. Ull tåler faktisk også å kokes, men da må det ligge stille. I maskin er det viktig å velge ullprogram, og unnsett om man vasker i maskin eller for hånd er ullvaskemiddel obligatorisk. Det skader imidlertid ikke å fylle opp med andre tekstiler i samme vask.

Mindre vaskemiddel Klepp forteller at det er vanlig å bruke for mye vaskemiddel.

- På slump blir ofte for mye fordi midlene har bitt mer konsentrert over tid. Det beste er å følge doseringen på pakkene.

- Man kan jo også prøve å vaske med halv dose for å se om det blir rent, supplerer Lindahl i Grønn Hverdag.

Han forteller at norske vaskemidler generelt har en god kvalitet, og at flertallet av dem er svanemerket.

- De aller fleste vaskemidlene til salgs i Norge er derfor ok, men for dem som er allergiske mot parfyme råder vi til å velge parfymefrie vaskemidler.

Les også:

Anbefaler ikke kombivaskemaskiner

Slik vasker du klærne dine

Alt om smart rengjøring

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.