Dette gjør du garantert feil når du forsøker å ta bilde av hunden eller katten din

Send inn ditt beste kjæledyrebilde, vinn kamera!

(Dagbladet): Har du forsøkt å ta bilder av kjæledyret ditt, vet du at det kan være en krevende øvelse å fange de beste motivene.

Dyrene sitter sjeldent i ro og de yndige uttrykkene og rampete utfallene kommer plutselig og spontant.

Nok godbiter, en lekelysten medhjelper og en god porsjon tålmodighet, er noen av tipsene fra fotograf Ina Wesenberg til hvordan du tar de gode kjæledyrbildene.

Prøv selv Wesenberg er en av flere fotografer som i sommer lærer deg å ta bedre bilder, som en del av fotokonkurransen #øyeblikkene2013.

Hver lørdag de neste fire ukene får du her på Dagbladet.no en introduksjon til en ny fotosjanger. 

I korte instruksjonsvideoer deler profesjonelle fotografer sine beste tips innenfor de ulike temaene.

Du kan så selv forsøke deg på ukas tema og send oss ditt beste bilde.

En jury plukker ut én vinner hver uke, som vinner et Canon-kamera.

Se faktaboksen for informasjon om hvordan du kan delta.

Unngå fototabbene Tema for denne ukas konkurranse er kjæledyr.

VINNERBILDET: Denne gulrotkaken lagde  Anne Cathrine Gulbrandsen til sin bursdag tidligere i år. Juryen likte den utradisjonelle vinkelen og de duse fargene, og kåret bidrag til ukas vinnerbildet.
VINNERBILDET: Denne gulrotkaken lagde Anne Cathrine Gulbrandsen til sin bursdag tidligere i år. Juryen likte den utradisjonelle vinkelen og de duse fargene, og kåret bidrag til ukas vinnerbildet. Vis mer

Ina Wesenbergs råd til vellykket dyrefotografering ser du i videoen øverst i denne saken.

Tidligere har vi sett på hvordan du lykkes med matbilder og hvordan du unngår å gjøre de vanligste fototabbene.

Kakebildet til topps Forrige ukes konkurranseoppgave var matfoto.

I løpet av de fem dagene konkurransen varte, kom det inn flere enn 700 bidrag på e-post og Instagram, som konkurrerte om å vinne det digitale speilreflekskameraet Canon EOS 100D.

Juryen valgtea Anne Cathrine Gulbrandsens Instagram-bilde av en lekkert dandert gulrotkake som ukas vinner med følgende begrunnelse:

INNBYDENDE OG LEKKERT: Hanne Merethe Holmen får hederlig omtale for sitt sommerlige motiv:
- Motivet skaper en fin stemning med matchende forgrunn og bakgrunn. Bildet virker godt planlagt og ser derfor innbydende og lekkert ut.
INNBYDENDE OG LEKKERT: Hanne Merethe Holmen får hederlig omtale for sitt sommerlige motiv: - Motivet skaper en fin stemning med matchende forgrunn og bakgrunn. Bildet virker godt planlagt og ser derfor innbydende og lekkert ut. Vis mer

- Dette er et fint bilde med en utradisjonell vinkel. Motivet er innbydende og de duse fargene gjør seg godt sammen med uskarpheten utenfor fokus.

Makrolinse og fotokurs Ukas vinner, Anne Cathrine fra Kristiansand, er grafisk designer og driver matbloggen Enestående Mat.

- Jeg har alltid vært interessert i fotografi, men tidligere ble det for det meste tilfeldige knipsing på ferie og liknende. Nå tar jeg stort sett bare bilder at mat.

Etter at at hun startet bloggen for tre år siden, har Anne Cathrine investert i en makrolinse og gått på et fotokurs.

- Da forstod jeg endelig hva blenderåpning og andre slike fotouttrykk betydde, forteller hun leende og utdyper:

MANGOBOLLER: 
Bildet ble tatt en dag hvor min samboer hadde laget et brett mangoboller. Hagen var i full blomst, og motivet falt seg derfor veldig naturlig, skriver Julius Knai om sitt bidrag.
MANGOBOLLER: Bildet ble tatt en dag hvor min samboer hadde laget et brett mangoboller. Hagen var i full blomst, og motivet falt seg derfor veldig naturlig, skriver Julius Knai om sitt bidrag. Vis mer

- Vil du bli bedre på å ta bilder, lønner det seg å gå på et kurs for å lære det grunnleggende. Da har man et utgangspunkt og kan leke seg ut i fra det.

Matbloggerens tips Hennes beste råd til andre hobbymatfotografer er å jobbe med komposisjonen av bildene.

Vær nøye med hvilke elementer du har med på bildet for ikke å ta oppmerksomheten vekk fra hovedmotivet, tipser hun.
 
- Maten må også se bra ut for at det skal fungere på bilder. Man må gjerne style det litt mer, og det er ikke sikkert at alle hverdagsmiddagene egner seg på bilder, sier hun og fortsetter:

- Stadig flere velger å dele bilder av maten de spiser. Det er ikke så rart. For det handler faktisk om å dele den matopplevelsen og -gleden med flere.

Hederlig omtale I tillegg til Anne Cathrines bidrag, har juryen valgt ut fire andre bilder som får hederlig omtale.

Hanne Merethe Holmen har sendt inn et sommerlig bilde der maten kompletteres av en maritim bakgrunn.

MATAKVARIUM: Ideen til dette bildet fikk jeg etter at jeg hadde laget en dessert i et glass, og skalldyr kommer jo fra havet, forteller Runar Charls Eidem, som tar bilder til matbloggen sin charls.no.
MATAKVARIUM: Ideen til dette bildet fikk jeg etter at jeg hadde laget en dessert i et glass, og skalldyr kommer jo fra havet, forteller Runar Charls Eidem, som tar bilder til matbloggen sin charls.no. Vis mer

- Motivet skaper en fin stemning med matchende forgrunn og bakgrunn. Bildet virker godt planlagt og ser derfor innbydende og lekkert ut, skriver juryen i sin begrunnelse.

Juryen likte også Julius Knais bilde av mangoboller:

- Fin kontrast mellom bakeverk og soft bakgrunn med kraftig farge. Det viktigste får absolutt fokus med fint lys, mens bakgrunnen gjør at bildet blir mer interessant.

Runar Charls Eidem sendte inn flere bilder og juryen ønsker å trekke fram ett av disse, nærbildet av en sjømatsalat i et coctailglass:

FRISKT OG ENKELT: Juryen trekker fram dette Instagram-bildet, lagt ut av brukeren miss_foodpassion:- Effekten av å gå tett på gir en spennende komposisjon og opplevelse. Man ser strukturer og detaljer man vanligvis glemmer når man spiser matvaren. Det ser friskt, enkelt og fint ut.
FRISKT OG ENKELT: Juryen trekker fram dette Instagram-bildet, lagt ut av brukeren miss_foodpassion:- Effekten av å gå tett på gir en spennende komposisjon og opplevelse. Man ser strukturer og detaljer man vanligvis glemmer når man spiser matvaren. Det ser friskt, enkelt og fint ut. Vis mer

- Bildet tilhører en serie med flere bilder. På dette bildet går man tett på motivet og får dermed virkelig fram kompleksiteten og detaljrikdommen til salaten. Den ser spennende og innbydende ut.

På Instagram har brukeren miss_foodpassion brukt hashtagen #øyeblikkene2013 på nærbildet av en kokosnøtt. Dette bildet likte juryen godt.

- Effekten av å gå tett på gir en spennende komposisjon og opplevelse. Man ser strukturer og detaljer man vanligvis glemmer når man spiser matvaren. Det ser friskt, enkelt og fint ut.