RIBBEFETTET: Fettet etter stekingen av ribben skal ikke kastes i avløpet, men fjernes med papir etter at det har størknet i pannen. Foto: Morten Holm/Scanpix
RIBBEFETTET: Fettet etter stekingen av ribben skal ikke kastes i avløpet, men fjernes med papir etter at det har størknet i pannen. Foto: Morten Holm/ScanpixVis mer

Dette gjør du med fettet fra ribbepanna

Ikke kast ribbefettet i avløpet. Se hva du kan gjøre med fettet.

Når treet er pyntet og alle gavene kjøpt inn, er det tid for å gå på en av julens viktigste prosjekter for mange, nemlig ribbestekingen.

Men når maten er vel fortært og oppvasken står for tur, kommer også julens litt mer utfordrende prosjekt, rensing av ribbepannen.

Og skal du gjøre det på en forsvarlig måte, uten å invitere rotter opp i avløpsrørene dine, slik Budstikka.no forteller om, skal fettet ikke helles ut i vasken.

- Fett i stekepannen og stivnet fett fjerner du med tørkepapir og kaster i matavfallet, sier direktør i Vann- og avløpsetaten i Oslo, Eli Grimsby, til Bonytt.no.

Tetter avløpsrørene Ikke nok med at matfett i avløpsrørene lokker til seg rotter, men fettet bidrar også til å tette rørene.

Etter bare to uker i desember var pumpestasjonen i Oslo full av fett.

"Dermed ser det ut til at flere av Oslo-områdets innbyggere kan få kloakkstopp og oversvømmelse til jul i år også", skriver Vann og avløpsetaten i Oslo på sine nettsider Fettvett.no.

- Det er definitivt ikke ett fett hva du sender ut i avløpssystemet, sier overingeniør Vivi Paulsen i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune til nettstedet.

Hun understreker viktigheten av at folk følger oppfordringene om å vise fettvett når man kvitter seg med matfett og -rester.

Varmt vann Et alternativ for å få løs det som eventuelt har brent seg fast i langpannen er å helle kokende vann oppe i og la det stå til det fastbrente har løsnet.

- Man kan også ha litt oppvaskmiddel eller salmiakk oppe i vannet, og til slutt helle vannet med matrestene og fettet i en tom melkekartong, forklarer kokk Magnus Tvedt-Øresland i Matprat.no til Bonytt.no.

- Og så kan man kaste melkekartongen i avfallet.

Han understreker at man bør unngå å bruke stålull i langpannen.

Ifølge vann- og avløpsetaten i Oslo skal fett som ikke har stivnet leveres som spesialavfall.

- Det som imidlertid er enda verre enn ribbefett, er fettet fra pinnekjøtt, fordi det blir til en hard klump når det størkner, legger Tvedt-Øresland til.

Gjenbruk Tvedt-Øresland tipser også om å bruke ribbefettet på nytt i matlagingen.

- Det man kan gjøre er fryse ned fettet til senere bruk, blant annet i confi.

- Mange bruker også ribbefettet og lager saus av det til ribben.

Les også:

Slik rengjør du komfyren
Rengjøring av kjøkkenvifte
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide
Slik unngår du å få syke barn hele tiden
Ikke gi barna luregaver, de forstår ikke humoren

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

RIBBEGJEST: 120 000 rotter venter i Oslos avløpsrør på at du skal helle ribbefett i vasken. Det beste du kan gjøre er å tørke bort fettet i langpannen før det størkner og kaste det i søpla. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
RIBBEGJEST: 120 000 rotter venter i Oslos avløpsrør på at du skal helle ribbefett i vasken. Det beste du kan gjøre er å tørke bort fettet i langpannen før det størkner og kaste det i søpla. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer