Dette gjør torsken perfekt

Det er mildt sagt mye godt å velge blant.

SNADDER: Torsk med soyasmør og dampet vårløk. Foto: Håvard Egge
SNADDER: Torsk med soyasmør og dampet vårløk. Foto: Håvard EggeVis mer

Hutre hutre, så kaldt vi har hatt det i det siste.

Heldigvis har jeg fått meg det heiteste penger kan kjøpe i disse dager. Nemlig en god varmepumpe, samt mengder av førsteklasses fisk og skalldyr.

En slags mal Sjømaten blir jo utvilsomt bare bedre og bedre i takt med at temperaturen ute synker, så torsk er og blir en selvskreven vinterfavoritt i min bok.

Det blir sjelden til at jeg lager det samme tilbehøret til torsken, men som regel består torskemiddagen min av en saus, en grønnsak eller to og til slutt drysser jeg gjerne noe digg over for å løfte retten det siste lille hakket.

Saus Til torsk er en av mine absolutte favoritter brunt smør (klikk her og lær hvordan du bruner smøret perfekt).

Det brune smøret er godt å blande med det meste - dette soyasmøret er en av mine yndlingsvarianter. Kanskje er soyasmør ikke mindre enn det ultimate tilbehør til stekt torsk?

Andre gode sauser jeg stadig vender tilbake til er rødvinssmørsaus, grønn peppersaus og beurre blanc.

Beurre blanc er uhyre enkel å variere. Alt som trengs er å røre i litt urter, rogn eller kapers for eksempel, så har du en helt ny saus.

Grønnsaker Når det kommer til grønnsakene så vil en skikkelig god potetmos være blant det beste å servere til torsken. Det samme gjelder grønnsakspureer av for eksempel gresskar eller rødbeter.

Dessuten er det selvfølgelig godt med kokte, dampede eller bakte grønnsaker. Mine favoritter er potet, rødbeter, vårløk, brokkoli, rosenkål og gulrot.

Noe å drysse med Å strø tallerken med noe godt til slutt vil ofte kunne sette den berømte prikken over i-en på de fleste retter. Torsken er intet unntak. Den blir rett og slett lekker med noen urter, oliven, ristede nøtter eller gresskarkjerner drysset over.

Noen sprøstekte baconterninger smaker selvfølgelig også nydelig til ettersom torsk kler salt så godt (slik får du baconet sprøtt).

En annen favoritt i samme kategori er den fyrrige chorizopølsa. Har du ikke testet den kombinasjonen, så er det på høy tid. Chorizopølsa har defintivt kommet for å bli.

Nå har jeg sikkert glemt mye godt, men du kan hjelpe meg ved å skrive inn ditt favorittilbehør til stekt torsk i kommentarfeltet nedenfor.

Les også:

Dette trikset gjør eplekaka super

Tapas for en travel hverdag

Slik får du en fiskespiser


Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Potetmos med sellerirot Tilbehør

Med denne oppskriften blir potetmosen ny.

INGREDIENSER
1 kg potet
0,5 kg sellerirot (ferdig renset)
0,5 kg smør (meierismør)
salt til koking

FREMGANGSMÅTE
Vask og, eventuelt skrell, potetene. Del dem i like store biter.

Skrell selleriroten og del den i like store biter som potetene.

Kok poteter og sellerirot sammen til det blir mørt i godt saltet vann. Sil av vannet.

Mos inn smøret, litt og litt. Smak til underveis og se hvor mye du vil ha. 

Ikke rør for kraftig - da blir det seigt.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve
Soyasmør Saus/dressing/marinade

Brunt smør og soya er den ultimate kombinasjonen til hvit fisk!

INGREDIENSER
150 g usaltet smør
1 dl soyasaus
3 cm ingefær
2 stk sjalottløk
1 stk lime
1 bt gressløk
salt

FREMGANGSMÅTE
Finn fram et sausenebb eller lignende.

Hell i soyasaus og finhakket ingefær og sjalottløk.

GULROT: Få mest mulig sødme, smak og friskhet fra de kokte gulrøttene. Foto: Håvard Egge
GULROT: Få mest mulig sødme, smak og friskhet fra de kokte gulrøttene. Foto: Håvard Egge Vis mer

Brun smøret (tar antakelig to-tre minutter).

Sil smøret umiddelbart over soyasausblandingen.

Skvis over saften av 1 lime, finhakket gressløk og smak til med salt.

Server med en gang.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Håvard Egge
Beurre blanc (ifølge Larousse Gastronomique) Saus/dressing/marinade

Dette er den klassiske oppskriften på beurre blanc.

INGREDIENSER
5 stk sjalottløk
2,5 dl hvitvinseddik
3,25 dl fiskekraft
225 g smør
salt og pepper

FREMGANGSMÅTE
Hakk sjalottløken. Ha den i en kjele med vinen og fiskekraften. Kok til du har igjen 1/3 av det du begynte med.

Ta av varmen. Hold igjen litt av smøret, men ta mesteparten i kjelen og pisk det inn (det smelter sakte, men sikkert). Når det er helt jevnt, har du i resten av smøret og pisker det til det blir jevnt.

Smak til med salt og pepper.

Denne sausen er spesielt god til fisk og annen sjømat.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no

BRUNT SMØR: Perfekt brunet smør til torsk er deilig. Foto: Håvard Egge
BRUNT SMØR: Perfekt brunet smør til torsk er deilig. Foto: Håvard Egge Vis mer