Dette gjør tre ukers feriefyll med kroppen din

Øker risikoen for alvorlige sykdommer som hjerneslag, hjerteflimmer og angst.

DRIKKER MER OM SOMMEREN: Venninnene Miranda Bjuhr (20), Hanna Strøm (21) og Fredrika Engelin (21) drikker gjerne utepils tre, fire ganger i uka om sommeren, og sier det lett kan bli både fire og fem øl når de først er ute. - Ferien er jo bare en liten del av et helt år, og da må man unne seg litt, sier Hanna. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
DRIKKER MER OM SOMMEREN: Venninnene Miranda Bjuhr (20), Hanna Strøm (21) og Fredrika Engelin (21) drikker gjerne utepils tre, fire ganger i uka om sommeren, og sier det lett kan bli både fire og fem øl når de først er ute. - Ferien er jo bare en liten del av et helt år, og da må man unne seg litt, sier Hanna. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADETVis mer

(Dagbladet):  - Korte og intensive drikkeperioder, som en tre ukers sommerferie, kan gi økt risiko for en rekke alvorlige sykdommer, advarer overlege ved rusakuttmottaket ved Ullevål universitetssykehus, Rune Tore Strøm.

Ifølge Strøm er akutte skader som fallskader, vold og at man gjør ting ellers man ikke ville gjort svært vanlig ved det høye alkoholforbruket i ferien, men få nordmenn ved at feriefylla også kan føre til andre alvorlige skader på kroppen.

- Mange hjerneslag for eksempel, også hos yngre personer, oppstår i forbindelse med den type drikking man ser i ferietida, sier Strøm.

Drikker daglig
I Europeiske Reiseforsikrings Reiseundersøkelse for 2012 svarer nesten alle de spurte at det er vanlig at personer i deres livssituasjon nyter alkohol daglig på ferieturen. Hele fire av fem drikker to-tre øl eller en halv flaske vin eller mer, i løpet av et typisk feriedøgn.

Men ett par glass vin til maten, en likør og en drink etter middag hver dag kan være for mye.

- Vi ser at alle skader i forbindelse med alkoholforbruket vårt øker ved mer enn fire, fem alkoholenheter per drikkeepisode. Det er særlig høy promille som øker risikoen, sier han.

Undervisningssjef Arne Klyve ved Bergensklinikkene sier at ved et høyt alkoholkonsum i ferien kan man også drikke seg inn i et avhengighetsforhold.

- Faren er der for at det blir vanskeligere å vende tilbake til hverdagen når ferien er over. Da kan det være lett å fortsette å drikke etter at en er tilbake i arbeid eller skole, sier han.

Tåler mer
Svein Skjøtskift, overlege ved avdeling for rusmedisin ved Haukeland universitetssjukehus sier det første varselet på at alkoholinntaket bør reduseres er når du merker at du tåler mer alkohol enn tidligere.

- Det er et lite hint om at man skal ta det med ro og drikke sjeldnere. Nervecellene i hjernen tåler mer alkohol og kroppen forbrenner alkoholen raskere, og da er det lett å bli lokka inn i et større forbruk, sier Skjøtskift

Det er mange ulike drikkemønstre som praktiseres om sommeren, og Skjøtskift sier det er farligere å drikke alkohol slik at en blir sterkt beruset, enn å fordele samme mengde over flere dager.

Maks to glass
Hver femte av dem under 45 år, som drikker alkohol på utlandsferie, oppgir at de angrer eller er i tvil om noe de har gjort etter å ha drukket alkohol på ferien.

Klyve sier to glass vin hver kveld for en kvinne utgjør det absolutte maksimumsinntaket av alkohol for en uke.

- Hvis alkoholinntaket blir så høyt bør man ha noen edruelige dager. Da drikker du på rød sone, og det er anbefalt å holde seg godt under det, sier Klyve.

I sommerhalvåret kan lange lyse kvelder og varme dager gi mange muligheter til å nyte alkohol, men Strøm advarer mot å øke alkoholforbruket for mye om sommeren.

- Vi vet at langvarig alkoholforbruk er med på å øke risikoen for en rekke kreftsykdommer som brystkreft, mage- tarmkreft og kreft i øre, nese, halsregionen. Det er derfor lurt å være påpasselig så alkoholforbruket i sommerhalvåret ikke blir for høyt, sier Strøm.

Ønsker merking
I en undersøkelse som Actis-Rusfeltets samarbeidsorgan nylig gjorde kom det frem at nordmenn ikke vet hvilke skader alkoholen kan føre til.

- Bare 33 prosent var enig i at alkohol kunne føre til hjertesykdom, og kun 19 prosent trodde at det kan føre til kreft. Dette er alarmerende, sier generalsekretær i Actis, Anne-Karin Kolstad.

Nå vil Actis ha bedre merking av alkoholholdig drikke.

- I Europa ser du advarsel på flaskene om at man ikke skal kjøre bil og ikke drikke når man er gravid, i tillegg vil vi ha en advarsel om hvilke skader du kan få av å drikke, sier Kolstad.