Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette hadde du ikke trodd du kunne gjemme i skapet

Kanskje har du mer plass enn du tror.

SKJUL KONTORET: Her har man skjult et smart hjemmekontor bak store skyvedører. Foto: Espen Grønli
SKJUL KONTORET: Her har man skjult et smart hjemmekontor bak store skyvedører. Foto: Espen Grønli Vis mer

Noen har mulighet til å bygge større hus, men for mange er ikke dette et alternativ, spesielt om man bor i leilighet. Da gjelder det å kunne utnytte hver krik og krok av de kvadratmetrene man allerede har.

Og selv om du bor trangt, fortvil ikke, for ifølge nettstedet Interior Holic kan det nemlig hende at du har små lommer av plass i hjemmet ditt som du aldri hadde forestilt deg kunne brukes til å gjøre hjemmet ditt både større og langt mer praktisk.

Sjekk boden og klesskapet Det amerikanske nettstedet beskriver en trend innen innredning, nemlig å utnytte et innebygget skap til noe annet enn det opprinnelig var bygget til.

I USA har mange fått opp øynene for hvordan man kan lage et smart, effektivt og kompakt kontor i det som før var et skap - eller kanskje en liten innvendig bod.

Closet og office Fenomenet, som etter hvert er blitt svært populært, har fått navnet Cloffice - en sammenslåing, passende nok, av ordene closet (skap) og office (kontor).

GJESTEROM: I denne leiligheten har man laget en kosekrok/gjestesoveplass av det som en gang var et klesskap. Foto: Älvhem Mäkleri
GJESTEROM: I denne leiligheten har man laget en kosekrok/gjestesoveplass av det som en gang var et klesskap. Foto: Älvhem Mäkleri Vis mer

Det er mange måter å gå fram på for å få laget seg et effektivt lite hjemmekontor på denne måten. Har skapet ditt dører fra før, kan du kanskje bruke dem slik de er. Andre foretrekker skyvedører, som er et smart valg for å kunne gjemme bort et lite hjemmekontor.

Skyvedører finnes i mange utførelser og prisklasser. Hos trevarehandler som Maxbo og Byggmakker kan du kjøpe ferdige skyvedører. Skapskredderen selger skyvedører i MDF, grunnet og malt, med aluminiumsrammer i matt sølv eller annen farge.

Gjør det selv-vinkjeller Det er de færreste av oss som har plass eller råd til å få laget en skikkelig vinkjeller. Med skapet kan du lage din egen variant. Et smart lite vinrom til dine edleste dråper, om du har et lite skap eller en liten bod å avse.

I USA finnes det mange selskaper som spesialiserer seg på nettopp å lage vinkjeller ut av små innebygde skap eller for eksempel et hulrom under en trapp. Små kjølesystemer sørger for at vinen får modnes i et ideelt miljø.

Matbod og vaskerom Andre eksempler på hvordan man kan utnytte innebygde skap eller små boder florerer i den internasjonale interiørbloggverdenen. Noen lager seg praktiske matboder, om man har skap eller bod i nærhet av kjøkkenet.

MINI VASKEROM: I denne lille boligen har man fått laget et smart og funksjonelt lite vaskerom bak to skapdører. Foto: Produsenten/Fine Home Building
MINI VASKEROM: I denne lille boligen har man fått laget et smart og funksjonelt lite vaskerom bak to skapdører. Foto: Produsenten/Fine Home Building Vis mer

Andre igjen har laget et vaskerom i miniatyr. Praktisk i store byer, som for eksempel New York, hvor de færreste leiligheter er utstyrt med egne vaskerom, og man benytter seg av lokale renserier og vaskerier for å få gjort klesvasken sin.

Nettstedet ehow forklarer hvordan man går fram for å lage seg en praktisk matbod av et ubenyttet skap:

Pass på at dørene er praktiske og funksjonelle, kanskje må du bytte dører eller fjerne helt for enda bedre tilgang til rommet. Utnytt høyden på rommet eller skapet ved å montere hyller helt opp til taket. Ting du ikke benytter til daglig, kan settes høyere opp. Husk på å installere praktisk belysning inne i skapet. Ekstra soveplass Hos det eksklusive svenske meglerfirmaet Alvhem Mäkleri, som spesialiserer seg på å selge flotte leiligheter i de beste delene av Göteborg, fant vi eksempler hvor man hadde laget en ekstra soveplass i stua av det som opprinnelig var et stort innebygget skap.

En seng ble bygget inn i den lille nisjen etter at dørene ble fjernet, noe som ved behov gir overnattingsplass for gjester, og ellers fungerer som en lese/kosekrok i dagligstua.

Sov i et skap For mange blir plassproblemene forverret når det er familieforøkelse på gang. Bor man i en liten leilighet, hvor det kanskje i utgangspunktet bare er ett soverom, ser mange seg nødt til å flytte for å i det hele tatt å ha soveplass til babyen.

MATBOD ELLER BIBLIOTEK: Huset ditt kan romme mer enn du tror du har plass til. Foto: Produsenten og Pinterest
MATBOD ELLER BIBLIOTEK: Huset ditt kan romme mer enn du tror du har plass til. Foto: Produsenten og Pinterest Vis mer

Det trenger du ikke om du har et skap til overs, ifølge både Interior Holic og bloggeren Oh Happy Day, som mener at det ikke er noe problem å få plass til både ett og to barn i det som i realiteten er et skap.

Som vist på nettstedet Apartment Therapy har bloggeren Jordan Ferney med bloggen Oh Happy Day laget et fargerikt, funksjonelt og lekkert barnerom for sønnene Moses og Roman i det som en gang var et skap i den lille leiligheten i San Francisco der familien bor.

Først og fremst må man fjerne dører. Om man vil ha et skille både for å kunne sørge for dempet belysning og unngå å forstyrre de som sover, kan man jo om man ønsker henge opp en gardin eller et annet forheng, som kan dras til siden på dagtid.

UTNYTT PLASSEN: Et innebygd klesskap eller en liten bod du ikke trenger, kan fint få nytt liv som lesekrok eller hjemmekontor. Foto: Produsenten, Coco Kelly
UTNYTT PLASSEN: Et innebygd klesskap eller en liten bod du ikke trenger, kan fint få nytt liv som lesekrok eller hjemmekontor. Foto: Produsenten, Coco Kelly Vis mer

Få en snekker til å bygge spesialtilpassede senger, eller er du handy, så gjør det selv. Hold pynt og rot nede på et minimum, tenk funksjon i alt som skal inn på rommet.

Bloggeren skriver: «Hver gang jeg har dårlig samvittighet for at sønnene mine har rom i et skap, minner jeg meg selv på at Harry Potter også bodde i et skap. Og han vokste jo opp til å bli en flott ung mann!»


Les også: Gjem kontoret i skapet
Guide til smarte skoskap
Slik lyver du for barna

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

TIL VINELSKEREN: Utnytt en liten bod og skaff deg din egen vin«kjeller». Foto: Pinterest/Houzz
TIL VINELSKEREN: Utnytt en liten bod og skaff deg din egen vin«kjeller». Foto: Pinterest/Houzz Vis mer
BARNEVENNLIG: Et ekstra lite soverom eller bare en liten lesekrok, det er mye som kan lages av et gammelt skap. Foto: Pinterest
BARNEVENNLIG: Et ekstra lite soverom eller bare en liten lesekrok, det er mye som kan lages av et gammelt skap. Foto: Pinterest Vis mer
NYTT LIV: Du kan få plass til mangt og mye om du har et innebygd klesskap eller en liten bod i huset ditt. Foto: Interiorholic og Älvhem Mäkleri
NYTT LIV: Du kan få plass til mangt og mye om du har et innebygd klesskap eller en liten bod i huset ditt. Foto: Interiorholic og Älvhem Mäkleri Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling