Dette har du krav på hvis det bli flyplass-streik

Fra søndag kan det bli flystreik. Disse tipsene kan spare deg for tusenlapper.

STREIK PÅ BAKKEN GIR TRØBBEL I LUFTA: Flesland er en av de fire flyplassene som kan bli rammet av streik. Da blir det trøbbel for Widerøe og SAS. <br>Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector&nbsp;
STREIK PÅ BAKKEN GIR TRØBBEL I LUFTA: Flesland er en av de fire flyplassene som kan bli rammet av streik. Da blir det trøbbel for Widerøe og SAS.
Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

(Dagbladet): Fra søndag morgen kan norsk luftfart rammes av streik. Det er ikke de ansatte i flyselskapene som streiker, men bakkemannskaper - og det kan bli store konsekvenser for deg som skal ut og fly.

- Det er skikkelig irriterende å få reisen ødelagt på grunn av forsinkelser og innstillinger på grunn av streik, men du har gode rettigheter. Blir flyet innstilt, eller kansellert, kan passasjerene enten få pengene tilbake, eller kreve alternativ reise så snart som mulig, sier Ingeborg Flønes, direktør forbrukerservice hos Forbrukerrådet.

Risiko for streik: Derfor skal du ikke sende barnevogn eller skiene dine med flyet

Det skjer hvis det ikke blir enighet i forhandlingene mellom NHO Luftfart og fagforeningen Junit som organiserer medlemmer i blant annet Widerøe Ground Handling og SAS Ground Handling.

Disse jobber med innsjekking og ombordstigning for primært Widerøe og SAS.

Automatisk innsjekk: Bruk innsjekkingsautomatene når du reiser. Men unngå spesialbagasje.Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector&nbsp;
Automatisk innsjekk: Bruk innsjekkingsautomatene når du reiser. Men unngå spesialbagasje.
Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector  Vis mer

Her blir det streik

Det er rundt 200 bakkeansatte ved Bergen lufthavn Flesland, Stavanger lufthavn Sola, Trondheim lufthavn Værnes og Bodø lufthavn som i første omgang blir tatt ut i streik ved brudd i forhandlingene. Forhandlingene finner sted hos Riksmegleren lørdag 4. februar, og dersom partene ikke kommer til enighet vil flytrafikken fra søndag morgen bli rammet.

Det er foreløpig uklart hvordan flytrafikken blir påvirket. Flyselskapene reduserer hjelpen til de som trenger assistanse, og tar ikke med barn som reiser alene og som trenger assistanse. Her er muligheten å møte opp ved flyplassen og se om av de andre reisende passasjerene kan ta med seg barnet ditt. Dette er selvsagt lettere ved små flyplasser enn de store.

Dette har du krav på når flyet er forsinket.

Avinor henviser til flyselskapene for informasjon om eventuelle konsekvenser og ytterligere informasjon.

Mat og drikke

- Blir flyet forsinket skal flyselskapet ta vare på deg. Ved de fleste innlandsreiser vil du for eksempel få en matbit etter to timer, sier Ingeborg Flønes.
Gå til serviceskranken for å hente en "matkupong". Beløpet på denne kan bli for lite til et helt måltid (moderat og uten alkohol), og da kan du ta vare på kvitteringen og kreve restbeløpet dekket ved å sende kravet til flyselskapet.

FORBRYKERRETTIGHETER: Ingeborg Flønes er direktør for forbrukerrettigheter i Forbrukerrådet.
FORBRYKERRETTIGHETER: Ingeborg Flønes er direktør for forbrukerrettigheter i Forbrukerrådet. Vis mer

Pengene tilbake

Å frykte at det kan bli flystreik er ikke nok til at du får pengene tilbake på ikke-refunderebare billetter, men flyselskapene vil ofte strekke seg langt for å booke om til andre avganger. Men dersom det virkelig blir streik så er rettighetene på din side.

- Hvis flyavgangen blir forsinket med mer enn fem timer, kan du også få pengene tilbake for den resterende turen, eller for hele reisen hvis den ikke lenger har en mening. Flyrettigheter er kompliserte og Forbrukerrådet har derfor laget en flyrettighetskalkulator hvor du kan plotte inn hva problemet er for selve reisen. Kalkulatoren vil så vise hva du har rett på, fortsetter forbrukerdirektøren.

Kalkulatoren finner du her.

Kø ved flyplassen: SAS og Widerøe blir rammet dersom fagforeningen Junit tar ut sine medlemmer i streik. &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector &nbsp;
Kø ved flyplassen: SAS og Widerøe blir rammet dersom fagforeningen Junit tar ut sine medlemmer i streik.                                                                                        Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector   Vis mer

Følg med - og møt opp

- Hvis streiken fører til at fly blir innstilt, kansellert eller forsinket så vil du ha de samme rettighetene, selv om ikke selskapet kan noe for det. Rekker du ikke flyet, fordi du er for seint ute, så har du ingen rettigheter. Så her gjelder det å møte opp i god tid, sier Ingeborg Flønes.

Har du kjøpt en gjennomgående reise, det vil si med mellomlandinger, skal reiseselskapet ta vare på deg hele tiden om du ikke når frem i tide. Det kan bety alternativ transport, mat og overnatting om det trengs. Det samme gjelder for dem som ikke kommer seg hjem på grunn av den eventuelle streiken.
For den som har kjøpt punkt-til-punkt-reiser har bare rettigheter i forhold til hver enkelt reise.

PS: Norwegian Air Shuttle vil trolig ikke bli rammet av streiken i slikt omfang at det berører deres passasjerer.

Nå er det lettere enn noen gang å finne de billige flybillettene.