- Dette har vært den beste sesongen på 375 år

Den svake krona fører til rekorder på norske hoteller.

 HOTELLREKORDER:  Den svake krona har ført til rekordsommer på mange norske hoteller som her på  Walaker Hotell i Luster innerst i Sognefjorden. Foto: OLE C.H: THOMASSEN
HOTELLREKORDER: Den svake krona har ført til rekordsommer på mange norske hoteller som her på Walaker Hotell i Luster innerst i Sognefjorden. Foto: OLE C.H: THOMASSENVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

Til tross for dårlig vær har turistene strømmet til Norge i sommer. Lav kronekurs har gitt turistrush.

Hoteller over hele landet kan melde om rekordsommer, både av norske og utenlandske turister.

Hotellrekord En ringerunde Dagbladet har tatt viser at det har vært gode tider for på mange av Norges kjente hoteller.

 GEIRANGER:  Sesongen er ikke over for Hotel Union i Geiranger. Foto: Ole C.H. THOMASSEN.
GEIRANGER: Sesongen er ikke over for Hotel Union i Geiranger. Foto: Ole C.H. THOMASSEN. Vis mer

- Dette har vært den beste sesongen på 375 år på Walaker Hotell,  sier Ole Henrik Nitter Walaker, niende generasjon som driver Norges eldste hotell.

- Vi har hatt en fantastisk sesong så langt, og sesongen er på langt nær over, sier hotellsjef Finn Helge Nustad på Hotel Union i Geiranger.

Fullt Det har vært fullt i juni, juli og august, vi har noen få rom ledige akkurat nå, sier hotelldirektør Sigurd Kvikne i Kviknes Hotel i Balestrand.

- Vi har alltid hatt mange turister både norske og utenlandske, i år har det vært enda flere, sier  sier direktør Richard Grov ved Hotel Alexandra i Loen.

Små og store - Vi har hatt en økning på 25 prosent i år, sier Kristofer Torkildsen, daglig leder ved Det Lille Hotel i Risør.

 Det har vært en stor pågang av utenlandske turister, sier Marco Robeerst, eier av Herangtunget i Øystre Slidre.
- Kronekursen og filmer som den siste Disney-filmen «Frost», er slikt folk husker lenge, mener han
 
Vestlandet og Lofoten Det er ventet en vekst på mellom sju og til prosent på hotellene på Vestlandet, melder FjordNorge, en paraplyorganisasjon for reiselivsnæringen i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. I Lofoten merker de godt de gode presseomtalene verden over det siste året.

Andenes Rorbu Hotel hadde i mai, juni, juli over 1 million mer i omsetning enn i fjor, da NHO Reiseliv tok temperaturen på sommerens reiseliv tidligere denne måneden.

 TURISTREKORD:  Den svake krona har ført til turistrekorder på mange av Norges mest kjente hoteller i sommer, som Kviknes Hotel i Balestrand hvor det har vært fullt hver natt. Foto: WILLY HARADSEN / NTB scanpix
TURISTREKORD: Den svake krona har ført til turistrekorder på mange av Norges mest kjente hoteller i sommer, som Kviknes Hotel i Balestrand hvor det har vært fullt hver natt. Foto: WILLY HARADSEN / NTB scanpix Vis mer

- Belegget er 100 prosent, sier direktør Erik Taraldsen, direktør ved Thon Hotell i Lofoten.

Øker og øker I juni måned var det 2,37 millioner overnattinger ved norske hoteller, viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå . Det er ni prosent flere enn i samme måneden i 2014.

- Det er flotte tall, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Nordmenn sto for 1,5 millioner av overnattingene på norske hoteller og overnattingssteder i juni. Mens 834 000 var utenlandske turister.

Bekrefter Disse tallene bekrefter det vi har sett i vår ferieundersøkelse, hvor sju av ti nordmenn svarte at de planla å feriere i Norge denne sommeren, sier Kristin Krohn Devold.

RISØR:   Det har vært en økning på 25 prosent på Det Lille Hotel i Risør, sier Oddvar Halvorsen og Barbro Printzell. Foto: OLE C. H: THOMASSEN
RISØR: Det har vært en økning på 25 prosent på Det Lille Hotel i Risør, sier Oddvar Halvorsen og Barbro Printzell. Foto: OLE C. H: THOMASSEN Vis mer

- Norge er et fantastisk land å reise i. Det at både nordmenn og reisende fra utlandet har fått øynene opp for Norge er godt nytt  for norsk reiseliv, mener Krohn Devold.

Fornøyd - Dette ser bra ut. Det har vært en veldig god sommer over hele landet, sier reiselivsdirektør Per Arne Tuftin i Innovasjon Norge.

Markedsføringen har slått til, mener han. En sviktende norsk krone var det som skulle til for at folk skulle endre beslutningen om å reise til Norge.

- Før har vi vært sett på som dyre, nå ser vi at vi er blitt mer konkurransedyktige.

Aktiv ferie NHOs sommerundersøkelse viste også at opplevelsesbransjen er den som som vokser raskest i reiselivsnæringen.

VESTLANDET:  Det har vært rekordmange gjester på Hotel Alexandra i Loen. Foto: HOTELLET
VESTLANDET: Det har vært rekordmange gjester på Hotel Alexandra i Loen. Foto: HOTELLET Vis mer

Nordmenn som er på jakt etter en spennede og aktivbasert ferie har mye å velge i Norge, mener Kristin Krohn Devold.

Trysils turistkontor melder at det har vært høy etterspørsel etter familieaktiviteter ute i naturen i sommer, til tross for ustabilt vær.
Stisykling, rafting, fjellturer, rideturer, golf og fiske er populære aktiviteter.

Bygdeturisme Lokalmat og bygdeturisme frister også stadig flere. I sommer har Hanen, en næringsorganisasjon for bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge opplevd sterk økning på samlenettstedet hanen.no.

Spørretjenesten har vært populær i sommer, både blant norske og utenlandske turister.

 LOFOTEN:  Rekordbesøk på Thon hotell Lofoten i Svolvær. Foto: BJØRN JØRGENSEN/NTB scanpix
LOFOTEN: Rekordbesøk på Thon hotell Lofoten i Svolvær. Foto: BJØRN JØRGENSEN/NTB scanpix Vis mer

- Publikum er ofte på utkikk etter unike opplevelser og overnattingssteder, mener Wathne Gelink som har hatt ansvar for Hanens netttjeneste i sommer.