HAAA... TSJO! Våren kan være en stri tørn for pollenallergikeren. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
HAAA... TSJO! Våren kan være en stri tørn for pollenallergikeren. Illustrasjonsfoto: colourbox.comVis mer

Dette hjelper mot pollenallergi

Heldigvis er det hjelp å få - men du bør sette i gang nå.

Våren kan være en stri tørn for pollenallergikeren. Om lag 15-20 prosent av oss er nemlig allergiske mot bjørkepollen . Men trolig er det enda flere som plages når våren kommer.

Regner man med mørketall er prosenten enda større, og antallet som får stilt diagnosen øker, noe som man mener kan ha sammenheng med økende forurensninger, stress og matvaner .

Men fortvil ikke om du er én av de mange som sliter når løvet spretter. Det finnes nemlig løsninger, både innen tradisjonell skolemedisin og det alternative. Du kan jo begynne med å sjekke om du spiser mat som kryssreagerer med pollentypen du er allergisk mot.

Arvelig betinget

Selve fenomenet pollenallergi er en form for overfølsomhet mot stoffer i luften, som oftest luftbåren pollen. Pollen kan nærmest sammenlignes med en usynlig «fiende» som angriper slimhinnene i nesen og bihulen, og skaper irritasjon i øynene.

Som oftest merker man denne overfølsomheten allerede som barn, og ikke sjelden er fenomenet arvelig betinget.

Om én av foreldrene har allergi, som atopisk eksem eller pollenallergi, øker risikoen for at også barnet får slike problemer.

Symptomer og årsaker

I enkelte tilfeller kan pollenallergi også gi symptomer som astma. Og hos personer som har astma eller atopisk eksem forekommer som oftest også allergi. Er man først allergisk mot bjørkepollen, øker risikoen for at man også reagerer allergisk på gress og burot.

De meste typiske symptomene på pollenallergi er kløe i nesen, tett og rennende nese, kløende, røde og rennende øyne.

Man kan også oppleve kløe i brystet og at man blir tungpustet, samt hoste i forbindelse med slimdannelse.

Årsaken til plagene skyldes at når pollen kommer inn i nesen og øynene, reagerer kroppen hos allergikerne med å produsere antistoffer.

Disse antistoffene kalles histamin og fungerer som en form for motgift. Histamin virker igjen slik at slimhinnene i nesen og luftveiene blir irritert og hovner opp, og at øynene blir irritert og røde.

Kilde: Norges astma- og allergiforbund og HelseDoktoren.no

I dag benyttes blant annet kortisoninnsprøytninger - til og med vaksine - som behandling av dem som er hardest rammet.

Allerede i slutten av februar/begynnelsen av mars merker de som er allergiske mot bjørkepollen symptomer, spesielt om det er mildvær og trærne danner knopper. Pollen slippes med andre ord ut i luften allerede før løvet spretter. Tradisjonell skolemedisinsk behandling av pollenallergi er øyedråper og nesespray som inneholder antihistamin. Plagene reduseres - for virkningene av allergimedisinene blir mest effektive dersom man begynner tidlig med behandlingen. Når allergien gir symptomer kan det være nødvendig med nesesprayer som inneholder kortison, og/eller allergitabletter som inneholder antihistamin. Antihistamin hindrer nemlig utviklingen av histamin. En del allergimedisiner selges reseptfritt på apoteket.

Kortison

For dem som er hardt rammet av pollenallergi og ikke får nok hjelp med tradisjonelle medikamenter, kan legen gi sprøyter med kortison, et stoff som virker betennelsesdempende på slimhinnene. Injeksjonene gir som regel hurtig effekt, men hjelper bare mot visse typer pollen, blant annet pollen fra bjørk og gress. Noen ganger virker en injeksjon med kortison mot hele pollensesongen, men som oftest er den bare effektiv i noen uker.

Allergivaksine

Ved alvorlig allergi finnes det også muligheter for allergivaksine.

Da sprøytes det inn små mengder av den type pollen man er allergisk mot i huden, og behandlingen gjentas med jevne mellomrom. Etter hvert økes dosen, slik at man oppnår å bli immun. Er vaksinen vellykket, forsvinner symptomene. Ulempen med denne formen for behandling er at den må foretas over et lengre tidsrom, gjerne over flere år, og behandlingen utføres også bare på enkelte klinikker.

Overlege Ragnhild Halvorsen er skeptisk til pollenvaksine .

Ayurvedisk medisin

Ayurvedisk medisin, basert på gammel indisk folkemedisin, går ut på å behandle sykdommer og symptomer gjennom en holistisk innfallsvinkel ved hjelp av urter, krydder og eteriske oljer. Allergier er blant de plagene som ayurvedisk medisin hevdes å kunne hjelpe mot.

Blant virkestoffene i ayurvediske tilskudd er basilikum, som skal virke smertelindrende og betennelsesdempende, og gurkemeie, som skal virke som et antihistamin, det vil si at det lindrer kløe og nysing og roer slimhinnene.

Også ingefær, lakrisrot, kanel, timianfrø og urten emblica officinalis inngår i allergitilskuddene.

Mot tørre og hovne slimhinner brukes blant annet sesamolje som dryppes i nesen med en pipette.

Mer informasjon om ayurvedisk medisin og ayurvediske produkter på: www.bliss-info.com eller www.gaianett.no

Soneterapi

Soneterapi, eller reflekssoneterapi, dreier seg om massasje av områder som har en reflektorisk kontakt med organer eller kroppsdeler. Mest vanlig er det å behandle sonene på foten, men tilsvarende soner finnes også på andre kroppsområder. Soneterapi bygger på samme teori som øreakupunktur.

Ved lidelser i organer eller kroppsdeler, vil det danne seg et smertefullt område i reflekssonen på foten. I tillegg til å være smertefulle ved trykk er disse områdene ofte annerledes å trykke på enn området rundt. En kropp i full harmoni vil ikke ha slike ømme soner på foten.

Forebygging av pollenallergi er ett av områdene soneterapi brukes til å behandle.

Homeopati

Mange med pollenallergi har også tydd til homeopatiske midler for å komme seg gjennom pollensesongen. Den homeopatiske behandlingen kan sammenlignes med at man gradvis tilfører homeopatiske stoffer som tilsvarer pollen slik at kroppen til slutt lar være å reagere på det. I tillegg anbefales ekstra tilskudd av vitaminer, mineraler og fettsyrer for å styrke kroppen, som forsøker å «beskytte seg» mot det den opplever som fremmed og nytt - pollen - og gjør det den skal gjøre i den forbindelse, nemlig lage antistoffer og histaminer.

Akupunktur

Akupunktur kan brukes til å forebygge pollenallergi, ved å styrke forsvarsenergien i kroppen for å forhindre eller redusere pollenplagene, eller ved å fjerne eller dempe akutte plager når pollensesongen har startet. Forebyggingen kan gjøres på høsten, fire til seks uker før årets sesong eller etter at sesongen er avsluttet. Blant de alternative metodene som kan ha god dokumentert virkning er akupunktur. Dette gjelder både ved behandling av symptomer og forebyggende før pollensesongen starter.

Akupunktur er tilgjengelig de fleste steder i landet, men et godt råd er å sjekke at den som utfører behandlingen har grundig skolering. I dag er det flere akademier i Norge som utdanner akupunktører, og det finnes til og med leger som har spesialisert seg på akupunktur.

Sjekk mer om akupunkturløsninger og andre alternative behandlingsmetoder på Nasjonalt Senter for alternativ behandling: www.nifab.no

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

IRRITASJON: Når pollen kommer inn i nesen og øynene, reagerer kroppen med å produsere antistoffer som irriterer slimhinnene i nesen og luftveiene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
IRRITASJON: Når pollen kommer inn i nesen og øynene, reagerer kroppen med å produsere antistoffer som irriterer slimhinnene i nesen og luftveiene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer