TØFFE VINKLER: Det arkitektegnede huset i Melbourne har særegne detaljer og minimalistisk interiør Foto: John Gollings
TØFFE VINKLER: Det arkitektegnede huset i Melbourne har særegne detaljer og minimalistisk interiør Foto: John GollingsVis mer

Dette huset er et psykologisk eksperiment

Her er det ikke mange rette vinkler.


I dette huset har arkitekten lagt vekt på rare vinkler, industrielle elementer og særegne løsninger.

Eieren, en direktør for et kunstgalleri, ønsket et moderne hjem kombinert med et galleri på en liten tilmålt plass i den indre bykjernen av Melbourne.

Resultatet er et særeget, smalt hus, fult av rare rom og vinkler, og med store vinduer som slipper inn mye lys. Den gjennomgående hvite fargen ble valgt på bakgrunn av kundens behov for rene vegger til kunsten sin.


Kantet og dynamisk De videre kravene til kunden var en bolig med to soverom og et ekstra værelse som galleriets besøkende kunne bo på. Hun ønsket også et privat, underjordisk kunstgalleri. Med hjelp fra en arkitekt sto drømmehuset klart i januar 2010

HVITT OG ENKELT: Interiøret er hovedsakelig hvitt med unntak av enkelte møbler og gjenstander i brunt og tre. Foto: John Gollings
HVITT OG ENKELT: Interiøret er hovedsakelig hvitt med unntak av enkelte møbler og gjenstander i brunt og tre. Foto: John Gollings Vis mer

Det kreative og kantede huset er designet av Nervegna Reed Arhitecture i samarbeid med ph Architects.

Ligner på et flipperspill - Huset strekker seg over tre plan. Inngangen er på det midterste planet, og her flyter oppholdsrommene rundt en åpen plass formet som en halvsirkel, forklarer arkitekten Anna Nervegna.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Plasseringen av objektene og elementene i rommet fungerer omtrent som på oppsettet av et flipperspill.

- Hver overflate viser mulige ruter som man kan ta gjennom huset, og noen ganger oppmuntrer de til en viss bevegelse, andre ganger ikke.

Bruk av betong Kunden foreslo selv at gulvet og badekaret skulle være i betong. Hun ønsket industrielle elementer i huset.

STORE VINDUER: Vinduene ut mot bakgården dekker nesten hele sørsiden av veggen på huset. Foto: John Gollings
STORE VINDUER: Vinduene ut mot bakgården dekker nesten hele sørsiden av veggen på huset. Foto: John Gollings Vis mer

- Hun ønsket et industrielt uttrykk, som også var komfortabelt, understreker Nervegna.

Elementene i betong er også en spennende kontrast til dørene og vinduene i heltre. Arkitekten valgte en kjøkkenbenk i betong for å videreføre det industrielle uttrykket, og siden det er et praktisk materiale i forhold til matlaging, som kunden er svært opptatt av.

Underjordisk kunstgalleri I kjelleretasjen lagde arkitekten et kunstgalleri, etter ønske fra kunden.

- Galleriet blir indirekte opplyst fra hagen på nordsiden av bygget gjennom et takvindu. Takvinduet fungerer også som en slags skulptur, eller sitteplass i hagen, forklarer Nervegna.

Psykologisk arkitektur Arkitekren omtaler konseptet sitt som et psykologisk eksperiment, der besøkende selv kan analysere det arkitektoniske uttrykket

STUE: Fra stuen ser man inn på det stilrene, men kantede kjøkkenet. Foto: John Gollings
STUE: Fra stuen ser man inn på det stilrene, men kantede kjøkkenet. Foto: John Gollings Vis mer

- Huset fungerer litt som en Rorschac test, i den forstand at den gir folk muligheten til å tolke det de selv vil, forklarer Nervegna.

Enten det er virtuelle illustrasjoner av et spørsmålstegn og et to-tall på fasaden til bygget, eller de andre arkitektoniske bildene i huset, skjulte, som svake refleksjoner.

- På den måten blir huset et eksperiment på det hårfine skillet mellom figurativ billedbruk og ren abstrakt form, avslutter hun. Og uansett hvor abstrakt formene er vil den stadig skape nye, varierte meninger og tolkninger hos beboerne og besøkende.

RØFT BADEKAR: Det tøffe badekaret i betong var eierens egen idé. Foto: John Gollings
RØFT BADEKAR: Det tøffe badekaret i betong var eierens egen idé. Foto: John Gollings Vis mer


Les også:

Dette huset vokser ut av bakken

Dette tilbygget i Asker er kanskje Norges tøffeste

GALLERI: I kjelleren på huset er det et underjordisk kunstgalleri Foto: John Gollings
GALLERI: I kjelleren på huset er det et underjordisk kunstgalleri Foto: John Gollings Vis mer

Det kuleste huset i skogen

Her er årets båtnyhet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

STILRENT: Interiøret er preget av enkle men spesielle detaljer slik som denne trappen. Foto: John Gollings
STILRENT: Interiøret er preget av enkle men spesielle detaljer slik som denne trappen. Foto: John Gollings Vis mer
MYE LYS: De store vinduene slipper godt med lys inn i huset. Takvinduet på bakkeplan sørger for lys i det underjordiske kunstgalleriet Foto: John Gollings
MYE LYS: De store vinduene slipper godt med lys inn i huset. Takvinduet på bakkeplan sørger for lys i det underjordiske kunstgalleriet Foto: John Gollings Vis mer