Dette huset er laget av en gammel container

Sjekk de små, smarte husene som dukker opp i England, USA og Canada.

BYGGEKLOSS: Det lille MEKA-huset midt i New Yorks West Village er satt sammen av to gamle shippingcontainere. Foto: Produsenten
BYGGEKLOSS: Det lille MEKA-huset midt i New Yorks West Village er satt sammen av to gamle shippingcontainere. Foto: ProdusentenVis mer

Folk flest bor i by. Sånt blir det folksomt av. Og der mange kjemper om plassen, blir det også ofte dyrt.

Arkitekter og eiendomsutviklere har lenge klødd seg i hodet for å komme opp med alternative boløsninger for storbyene, og behovet for smarte småhus med kreative løsninger og multifunksjonell design øker raskt.

Urbane byboere vil gjerne ha det beste av to verdener; bolig med plass til det de trenger, gjerne med privat inngangsdør og med umiddelbar nærhet til alle byens fasiliteter.

Og ifølge disse kreative sjelene kan man faktisk få både i pose og i sekk. Ikke trenger du flytte på landet, og ikke trenger nybygget ditt å verken komme fra en katalog eller se likt ut som naboens.

Beboelige skur I Storbritannia har firmaet Dwelle tegnet en serie «miniresidenser» som på en smart måte kombinerer arkitektur, interiør og møbeldesign i en beboelig pakke. De prefabrikkerte husene rangerer i størrelse fra det veldig kompakte på 7,5 m2, til det litt mer «luftige» på 24 m2.

HØYT HENGER DE: En heisekran heiser containerne på plass, klare til å settes sammen. Foto: Produsenten
HØYT HENGER DE: En heisekran heiser containerne på plass, klare til å settes sammen. Foto: Produsenten Vis mer

De minste modellene koster knapt mer enn du må betale for en bil, og tar i likhet med bilen ikke opp stort mer plass enn en parkeringsplass.

De smarte småhusene har fått mye oppmerksomhet og vant også prisen Small House of the Year på den prestisjetunge British Home Awards i 2010.

- Vi ønsket å finne en løsning som gjorde det mulig å lage kompakte tilpasningsdyktige hus som både er raske å sette opp, prisgunstige og som også passer inn nær sagt overalt, forteller Richard Frankland hos Dwelle.

Løsningen ble «Sheds for Living» som senere ble omdøpte til «Dwelle».

DRØMMEHUS: Man trenger ikke store tomten for å få plass til et MEKA-hus. Foto: Produsenten
DRØMMEHUS: Man trenger ikke store tomten for å få plass til et MEKA-hus. Foto: Produsenten Vis mer

- Boliger i Storbritannia er ekstremt dyre og mulighetene så begrenset, spesielt i større byer. Derfor ønsket vi å lage en bolig som kunne tilpasses folks ulike behov.

- Etterspørselen etter eco-hus, hjemmekontorer, anneks, lekerom og gjesterom øker, og vi ser for oss at våre «Dwellings» kan inneha mange funksjoner som kan endres ved behov, forklarer Frankland til Klikk.no.

At husene skulle ha sunt inneklima og være så miljøvennlige som mulig, var en viktig prioritet.

- Alle våre modeller er produsert med tanke på at de skal være miljøvennlige, bærekraftige, ha sunt inneklima, være raske å sette sammen og ikke minst være prisgunstige, avslutter Frankland.

Miljøvennlige byggeklosser På andre siden av Atlanteren har MEKA i Canada utviklet mange av de samme ideene som Dwelle.

KLAR, FERDIG, GÅ: Det går unna når husbygging vil si å sette sammen to gamle containere. Foto: Produsenten.
KLAR, FERDIG, GÅ: Det går unna når husbygging vil si å sette sammen to gamle containere. Foto: Produsenten. Vis mer

MEKA (Modular Environmental Kinetic Assembly) ble utviklet av tre venner, en designer, en arkitekt og en eiendomsutvikler, som alle hadde et ønske om å lage veldesignede, alternative boliger som kunne produseres og selges til rimelige priser.

Trioen var fullstendig klar over at det allerede fantes en hav av forskjellige typer boliger bygget av containere, som de lot seg inspirere av, men forkastet også mange ideer som før har vært brukt på denne typen boliger.

- Vi ønsket å lage luksuriøse boenheter, som var både skånsomme mot miljøet, hyperfunksjonelle og som kom med en prislapp som gjorde dem oppnåelige for mange, forteller Michael de Jong hos MEKA til Klikk.no.

Det har ikke manglet på oppmerksomhet for MEKA etter at et av deres nyutviklede småhus ble satt opp midt i New Yorks trendy nabolag, West Village.

GAMMELT BLIR NYTT: Luksuriøse småboliger laget av gamle shippingcontainere. Foto: Mekaworld
GAMMELT BLIR NYTT: Luksuriøse småboliger laget av gamle shippingcontainere. Foto: Mekaworld Vis mer

MEKA ALP320, som modellen heter, er på knappe 30 m2, er lagd av en shippingcontainer og består av 70 prosent resirkulert materiale.

Med eksteriør i naturlig bambus og sedertre har designerne Christos Marcopoulous og Jason Halter skapt huset alle snakker om i en av verdens hippeste bydeler.

Miniputter I Toronto, Canada, har man forsøkt en annen løsning på storbyens plass- og prisproblemer.

I nabolaget Tiny Town er alle husene bitte små, men både funksjonelle og beboelige på alle måter.

Eneboligen Mini House på knappe 53 kvadratmeter har fått mye oppmerksomhet.

INNEKLEMT: Mini House i Toronto passer godt inn i nabolaget Tiny Town. Foto: Produsenten
INNEKLEMT: Mini House i Toronto passer godt inn i nabolaget Tiny Town. Foto: Produsenten Vis mer

Arkitekt Andrew Reeves hos LineBox, et av Torontos mest nytenkende arkitektfirma, var med på å skape Mini House og forteller:

- Det var fantastisk å få være med på å skape en bolig som måtte være så definert av omgivelsene. Tomtene i dette nabolaget er alle svært små, så huset måtte passe inn både fysisk og estetisk.

Og eieren av huset, en dedikert minimalist som bare eier en håndfull klær og sover på en yogamatte, kunne ikke vært mer fornøyd med sitt nye hjem.

- Jeg drømte om et hjem som var totalt strippet for pynt og dekor, nesten industrielt i stilen og som passet til min enkle livsstil. Dette lille minihuset er alt det, og på toppen svært miljøvennlig, forteller Patrick Flynn om sitt bitte lille betonghus midt i byen.

Containerbyen I London har man i Container City tatt steget enda lenger og ikke bare produsert enkelthus av containere, men hele bydeler.

MINIPUTTLAND: I nabolaget Tiny Town i Toronto, Canada, ligger byhuset Mini House. Foto: Produsenten
MINIPUTTLAND: I nabolaget Tiny Town i Toronto, Canada, ligger byhuset Mini House. Foto: Produsenten Vis mer

Den første originale Container City ble bygget og installert ferdig i løpet av fem måneder i 2001. Konstruksjonen er fire etasjer høy, og huser både atelierer og boliger.

Urban Space Management, som er eier av prosjektet og modulsystemet Container City, mener bestemt at containere er perfekt til å lage boliger av.

- For det første er det jo miljøvennlig, for vi snakker jo om å resirkulere gamle skipscontainere, og for det andre går det svært fort å sette sammen, fordi modulene man bygger med allerede er ferdige, forklarer Eric Reynolds i Urban Space Management.

Shippingcontainere linkes sammen til solide, prefabrikkerte stålmoduler som kan kombineres til en nesten uendelig variasjon av bygningsformer og kan tilpasses både private og kommersielle behov. Modulteknologien gjør at byggeprosesser og kostnader reduseres vesentlig og er mer miljøvennlig.

BEBOELIG SKUR: Dwelle produserer funksjonelle småhus som kan brukes til mange formål. Foto: Produsenten
BEBOELIG SKUR: Dwelle produserer funksjonelle småhus som kan brukes til mange formål. Foto: Produsenten Vis mer

Til nå er det bygget kontorer, ungdomssentre, barnehager og privatboliger av systemet i England.

Containerhus i Norge I Norge har arkitektfirmaet MMW architects of norway også vært banebrytende med sin bruk av containere i byggeprosjekter.

Allerede så langt tilbake som i 1998 laget arkitekt Magne Magler Wiggen et utstillingsrom av to containere for Momentumfestivalen i Moss.

Siden den gang har han brukt containere i flere prosjekter, blant annet til galleriet GAD i Oslo, hvor ti standard stålcontainere utgjør grunnlaget for prosjektet.

- Ideen var jo at det skulle være et semitemporært galleri, som enkelt skal kunne demonters og flyttes til alternative steder etter behov og etterspørsel. Tanken bak bruk av containere er jo at det først og fremst er bærekraftig, forteller arkitekten til Klikk.no.

SMARTE SMÅHUS: I Toronto er nabolaget Tiny Town et eksempel på å bo smått i en urban setting. Container City i London var et nyskapende prosjekt og i Canada lager MEKA smarte kompakte eneboliger. Foto: Linebox, MEKA, Urban Space Management
SMARTE SMÅHUS: I Toronto er nabolaget Tiny Town et eksempel på å bo smått i en urban setting. Container City i London var et nyskapende prosjekt og i Canada lager MEKA smarte kompakte eneboliger. Foto: Linebox, MEKA, Urban Space Management Vis mer

- Her bruker man jo restmaterialer.

At dette også er en fleksibel måte å bygge på, tror arkitekten er positivt.

- Om et containerbygg må fjernes trenger det ikke kastes - det kan flyttes med alt inventar og brukes et annet sted. Så her snakker vi virkelig om resirkulering.

Les også:
70-talls huset ble drømmebolig
Bygde på ferdighuset
Slik innreder du på få kvadratmetre
Arkitektens smarte toroms

ORDNING OG REDA: Man må ha orden i sakene når man lærer seg å bo kompakt. Foto: Produsenten
ORDNING OG REDA: Man må ha orden i sakene når man lærer seg å bo kompakt. Foto: Produsenten Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.