Dette huset har 100 vinduer

For familien er det nødvendig.

HULL I HULL: Mer enn hundre vinduer perforerer veggene i Room Room House. FOTO: Koji Fujii / Nacasa & Partners
HUNDRE VINDUER: For denne familien ble løsningen på plass- og kommunikasjonsprobler dette spesielle huset. FOTO: Koji Fujii / Nacasa & Partners
TRANGT OM PLASSEN: I Tokyo er det ikke flust med store ledige tomter. FOTO: Koji Fujii / Nacasa & Partners
HULL I TAKET: Selv taket har fått satt inn flere "vinduer". Praktisk når man skal snakke med noen som sitter på taket... FOTO: Koji Fujii / Nacasa & Partners
STEMNINGSFULLT: PÅ kveldstid vises nesten de 100 vinduene enda bedre. FOTO: Koji Fujii / Nacasa & Partners
FRA UTE TIL INNE: Gjennom vinduene slipper dagslyset inne. Og foreldrene kan til enhver tid kommunisere med barna som de har innen synsvidde. FOTO: Koji Fujii / Nacasa & Partners
LUFT OG LYS: Alle de små vinduene gjør at lyset flyter mellom etasjene., FOTO: Koji Fujii / Nacasa & Partners
SMARTE LØSNINGER: Dette huset er perforert med små smarte vinduer. FOTO: Koji Fujii / Nacasa & Partners
STRAMT: Interiøret i Room Room House er holdt i naturtoner og hvitt. FOTO: Koji Fujii / Nacasa & Partners
SPESIELT: Fra utsiden ser man rask at dette ikke er noe vanlig hus. FOTO: Koji Fujii / Nacasa & Partners

I Japan er man godt kjent med å bo både kompakt og til tider trangt, spesielt i de store og overfylte byene.

Resultatet av befolkningstettheten er at det skjer spennende ting på arkitekturfronten ettersom mange skal bo smart på liten plass.

Og i dette huset har fusjonen mellom arkitektur og funksjon nådd nye høyder.

God kommunikasjon I Itabashi, en tett befolket del av Japans hovedstad Tokyo, fikk arkitektene fra Takeshi Hosaka arkitektkontor jobben med å tegne et hus til en familie som består av to voksne og to barn.

- Utfordringen her var at begge foreldrene var sterkt hørselshemmede, mens begge guttene har normal hørsel, forklarer arkitekt Takeshi Hosaka til Bonytt.no.

- Og huset skulle fungere for alle, og ikke minst gjøre kommunikasjon og mulighetene for dette bedre.

Room Room House skulle settes opp på en liten tomt som lå i tilknytning til et hovedhus, hvor tre generasjoner av samme familie bor sammen, noe som er svært vanlig i Japan.

- Room Room House, som vi endte opp med å kalle prosjektet, ble som et tilbygg til dette hovedhuset, forklarer Hosaka.

- Bare det at tomten i dette ekstremt tett befolkede området var liten og på mange måter uegnet gjorde jobben til en utfordring. Og det var før vi begynte å få funksjonene huset måtte ha på plass.

Utvidet huset med smart anneks Det nye bygget, som skulle fungere som oppholdsområder og soverom for den lille familien, består av to små rom i første etasje som brukes til soverom, ett stort oppholdsrom i andre etasje og den flate takterassen.

- Det vi gjorde var å tegne en boks-lignende konstruksjon som vi "satte fast" på hovedhuset, forklarer Takeshi Hosaka.

- Hovedbygningen som var bygget for flere år siden var blitt for liten og smal for de tre generasjonene som bodde der, noe som resulterte i at eierne kjøpte litt av naboens tomt for å bygge et moderne "anneks" på.

Ifølge designnettstedet Dezeen fungerer på mange måter Room Room house rett og slett som et separat stue/oppholdsrom for å gjøre plass til en voksende familie.

Barna har tumleplass og er ikke så hindret av møbler og andre elementer. I tillegg har man fått laget plass til to ekstra soverom.

Fasiliteter som kjøkken og bad finnes ikke i det nye bygget, her benytter man fortsatt hovedhuset.

Vinduer for kommunikajson Når man ser på Room Room House fra utsiden er det ikke så vanskelig å forstå at det noe spesielt utseende huset har høstet mye oppmerksomhet i både inn- og utland.

- På to av sidene vender huset ut mot de smale gatene i boligområdet hvor huset ligger, forklarer arkitekten til Bonytt.no.

- Her leker ofte familiens to barn, og foreldrene ønsket seg et hus som gjorde det lettere å kommunisere med barna sine, både når de befant seg inne i huset, og når de var ute og lekte.

Løsningen ble å perforere huset med små vinduer, både ute og inne, noe som skulle gjøre kommunikasjon mellom voksne og barn både lettere og mer praktisk.

- Barna kommuniserer verbalt seg imellom gjennom disse vinduene, mens kommunikasjon mellom foreldrene eller foreldre og barn foregår med tegnspråk, står det forklart på arkitektenes nettside.

- Noen ganger tilkaller barna oppmerksomheten til en av foreldrene ved å slippe en liten leke, for eksempel en liten plastbil, gjennom ett av hullene i gulvet fra andre og ned i første etasje.

Lys og luft Det er ikka bare verbal og non-verbal kommunikajson som foregår gjennom husets mange små vinduer. De mer enn hundre småhullene fyller også huset med lys og luft fra utsiden, noe som gjør at interiøret i boligen har et lett og luftig preg.

- Åpningene i gulvet mellom første og andre etasje bidrar ikke bare til at foreldre og barn kan snakke sammen, men også til at lyset spres på en spesiell måte i dette huset, forklarer arkitekten.

- Mer enn hundre små vinduer letter prosessen med kommunikasjon og samhold i denne familien.

Inne-hage Åpningene gjør det også mulig for grønne planter å vokse opp gjennom vinduene i gulvet og opp i andre etasje, hvor familiens stue/allrom er plassert.

- Vinduene bidrar helt klart til å skape en slags kontiunitet og tilhørighet mellom etasjene, mener Hosaka.

Ute og inne Det er ingen tvil om at dette huset på alle måter er praktisk for denne familien, hvor begge foreldrene er funksjonshemmet med svært nedsatt hørsel/døvhet.

Det som også er spennende er den visuelle interessen disse hundre små vinduene skaper på utsiden av huset.

- På kvelds- og nattestid har dette huset en helt spesiell stemning, forklarer arkitekten.

- Både sett fra utsiden, men også ikke minst inne i huset.

Form og funksjon Flere steder i første etasje har man laget forhøyninger i gulvet under en åpning opp inn i byggets andre etasje. Her har man satt store og høye potteplater, som får lov å vokse seg fra én etasje og inn i neste.

- Det var viktig for oss da vi tegnet huset av disse 200 x 200 mm små vinduene skulle ha flere praktiske funksjoner, forklarer Hosaka.

- Nå fungerer de som klatre-hull for aktive barn, sluser for lyd og luft og lys mellom etasjene, og ikke minst letter hverdagen med kommunikasjon for denne familien.

I dette huset kan barn og foreldre kommunisere på tvers av både vegger, tak og gulv, og enten man nå befinner seg ute eller inne.

- Det er et dynamisk hus, avslutter Takeshi Hosaka.

- Her i dette huset sirkulerer lys, luft og tegn og tale mellom inne og ute, oppe og nede, på en naturlig, om enn ny og spennende, måte.

Room Room House er et spennende eksempel på hvordan funksjon og form sammen kan bryte grenser, og hvordan gode og praktiske løsninger når der gjelder arkitektur virkelig kan gjøre livet enklere.

Les også: Dette huset er bygget med flere lag utenpå hverandre
Finn massevis av lekker interiørinspirasjon her
Beryktet fengsel ble luksushotell
Færre norske kvinner ammer barna sine

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.