Dette huset har bare vinduer i taket

Arkitektene veltet huset over på siden for å få inn nok lys.

I Japan er man kjent med å bo trangt. Det er mange som skal bygge og bo på relativt liten plass, og det er ikke slik at store flotte tomter vokser på trær, spesielt ikke i de overbefolkede byene.

Da denne unge familien, som var på jakt etter et hjem med sentral beliggenhet i byen Yokohama, kjøpte en liten tomt midt mellom store høyhus og annen urban bebyggelse, ble utfordringen å kunne utnytte tomta og bygge et hjem som skulle både fungere og skape trivsel i en hektisk hverdag.

For familien på fire, som ønsket seg et funksjonelt og barnevennlig hjem, kom løsningen i form av arkitektene fra anerkjente Takeshi Hosaka Architects.

Etter å ha blitt satt på saken med å tegne familiens nye hus, kom de opp med en spennende løsning som har høstet oppmerksomhet langt utenfor landets grenser.

Satte huset på hodet Den lille tomta huset skulle bygges på bød på flere arkitektoniske utfordringer for arkitektene.

- Det største problemet var jo først og fremst at tomta i seg selv var såpass liten, forklarer arkitekt Takeshi Hosaka til nettstedet inHabitat.

- I tillegg til den begrensede størrelsen, ligger tomta også inneklemt mellom høyhus, annen urban bebyggelse og infrastruktur.

Tomta familien kjøpte befinner seg bare fem minutters gange fra byens hovedjernbanestasjon, og er omringet av boligbebyggelse og høye kontorbygg. Hele boligen ligger derfor inneklemt i en slags dal mellom annen bebyggelse.

Naturlig dagslys som var tilgjengelig var begrenset. Men arkitektene fant raskt en mulig løsning på problemet:

- Lyset som strømmet ned direkte fra den blå himmelen over tomta, føltes for viktig til å bare skulle overse, forklarer Hosaka.

Daylight House Løsningen arkitektene kom opp med, var å skape et hus hvor tilgangen på naturlig dagslys var optimal.

På den lille tomta har arkitektene fra Takeshi Hosaka Architects skapt et smart, kompakt og funksjonelt hjem på 85 kvadratmeter for familien på fire.

Under bakken Arkitektene bestemte raskt at de måtte senke huset ned i bakken for å få best mulig utnyttelse av tomta. Husets grunnmur er derfor nedsenket til under gatenivå. Utvendige trapper leder til en smal hage foran boligen, noe som skaper en privat og delvis skjult inngang for beboerne.

Det mest spesielle grepet arkitektene foretok seg, var å tegne huset fullstendig uten vinduer på noen av veggene. Men huset framstår langt fra som en mørk bunker. I stedet for vanlige vinduer sørger nå 29 store takvinduer for at dagslys slipper inn i den mye omtalte boligen.

- Huset har, til tross sin begrensede størrelse, en følelse av lys og luft, forklarer Takeshi Hosaka.

Sammen med sitt arkitektteam tegnet Hosaka inn 29 skylight-vinduer som nå er installert utvendig i det flate taket. Disse filtrerer lyset inn i boligen gjennom buede pleksiglassplater på innsiden.

- Nå strømmer lyset inn fra skylightvinduene, som er synlige uansett hvor i boligen man befinner seg. Og alle husets rom fylles av mykt naturlig lys fra de buede akrylvinduene i taket.

I tillegg tegnet arkitektene inn kunstige hvite lys, som ligger skjult oppe i det hvelvede taket.

Praktisk og funksjonelt - Dette er et hjem hvor beboerne lever under et naturlig lys fra himmelen over, forklarer arkitekt Takeshi Hosaka til nettstedet Designboom.

Tømmerveggene inne i boligen er helt uten vinduer. Fire soverom og et lite hjemmekontor er sentrert rundt et oppholdsrom med åpen planløsning.

Et bord midt i dette allrommet har glassplate som reflekterer lyset som kommer inn i huset.

Små stiger fører opp til to av soverommene som ligger på en messanin, noe som både er praktisk og i tillegg et spennende interiørelement for familiens barn.

Høye foldedører skiller soverom, bad og et lite hjemmekontor fra allrommet.

Lyset forandrer interiøret - Når man kommer inn i boligen, er det så lyst at det er vanskelig å forestille seg at huset i praksis ligger inneklemt i en mørk «dal» mellom andre høye bygninger, forklarer Hosaka.

- Vi kalte huset Daylight House, ikke bare på grunn av dagslyset fra sola, men også fordi av kvaliteten på lyset forandres så mye og er så vakkert i måten det forandrer seg på i løpet av dagen.

Taket og strukturen av pleksiglassplater på innsiden hjelper også til med å regulere miljøet inne i boligen.

Ved å benytte luftrommet mellom plaksiglasshvelvene og selve taket manipuleres lufta slik at om sommeren slippes varmen ut, mens om vinteren fanges varmen inne i hulrommet og opptrer som en buffer som skaper en stabil innetemperatur i huset.

Les også: Dette huset ble kåret til verdens beste i 2011
Gymsal ble til luksusbolig
Gravid? Lær deg denne lista nå

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

PÅ SIDEN: Dette huset har alle vinduene i taket. FOTO: Takeshi Hosaka Architects
TAKVINDU: I dette huset er alle vinduene plassert i taket. FOTO: Takeshi Hosaka Architects
ALLROM: Fra det store allrommet midt i huset har man tilgang på soverom og hjemmekontor. FOTO: Takeshi Hosaka Architects
BLI LYS: Inne i boligen er det taket som trekker oppmerksomheten. Her fyller takvinduer den vindusløse boligen med lys. FOTO: Takeshi Hosaka Architects
HEMMELIG DØR: Boligen ligger under bakkenivå og nås via en trapp ned til inngangsdøren. FOTO: Takeshi Hosaka Architects
FOLDEDØRER: Smarte dører som kan foldes tilbake skjuler soverommene på dagtid når de ikke er i bruk.
STRAM: For å øke romfølelsen i det kompakte huset har arkitektene holdt en stram stil i interiøret. FOTO: Takeshi Hosaka Architects
SKYLIGHT: Når man titter rett opp kan man skimte himmelen fra alle husets rom. FOTO: Takeshi Hosaka Architects
GJENNOMLYST: I taket skaper en konstruksjon av buet pleksiglass med innlagt hvitt lyst husets spesielle interiør. FOTO: Takeshi Hosaka Architects
UNDER JORDEN: Husets hovedetasje ligger ett nivå under gatenivå, noe som gjør at man må gå ned for å komme seg inn. FOTO: Takeshi Hosaka Architects
SIDELEIE: Fra høyden ser Daylight House ut som om noen har tippet det over på siden. Foto: Takeshi Hosaka Architects
SIDELEIE: Fra høyden ser Daylight House ut som om noen har tippet det over på siden. Foto: Takeshi Hosaka Architects Vis mer