Dette huset kan lukkes på et blunk

Sjekk hvordan arkitekten utnyttet en umulig tomt.

LUKKES PÅ ET BLUNK: Villa Riise kan lukkes totalt med fire rader solide brede persienner. De styres med en fjernkontroll.  Foto: Jiri Havran
LUKKES PÅ ET BLUNK: Villa Riise kan lukkes totalt med fire rader solide brede persienner. De styres med en fjernkontroll. Foto: Jiri HavranVis mer

Byggherren tegnet og satte opp dette oppsiktsvekkende tegl- og betonghuset i moderne arkitektur på 230 kvadratmeter på en såkalt ubebyggelig, bratt tomt som er 50 meter lang og 14 meter bred.

Et tidligere forsøk på å tilpasse et ferdighus til denne skråningen på Jar viste seg vanskelig, så det lå i kortene at her måtte det skreddersøm til.

Det betyr at Villa Riise kommer i selskap med denne murvillaen som går i flere nivåer signert Morfeus arkitekter og Wallpaper-favoritten White House tegnet av Jarmund&Vigsnæs arkitekter.

Stilrent anlegg Ideen bak denne teglbygningen er blant annet at anlegget skal gli maksimalt inn i terrenget med en langsmal, renlinjet huskropp som avsluttes i retning hovedveien med rause terrasser i plan med stua.

Her er også et svømmebasseng føyd sømløst inn i bakken.

Teglstein er et unikt byggemateriale Arkitekten, som også er byggherre, ville lage dette huset i teglstein fordi tegl er et svært holdbart, nesten vedlikeholdsfritt, brannhemmende og vakkert byggemateriale med århundrelange tradisjoner, sier han til Bonytt.no.

Spesielt kostbar er tegl heller ikke, mener Nicolai Riise.

Steinen han valgte til dette privatprosjektet, var langt fra tilfeldig. Her er det brukt en håndbanket, hollandsk teglstein av typen Klampaert Classic, levert av BMC AS.

- Med vekslende ruhet og sjatteringer i terrakotta gir denne steinen fasaden et levende og variert lysspill, sier Nicolai Riise til Bonytt.no.

Denne svakt brunrøde til nesten grå teglsteinen har også den egenskapen at den trekker til seg lite fuktighet.

MANGE KVALITETER: Her på terrassen kan det bli sydenstemning midt i Bærum.  Foto: Jiri Havran
MANGE KVALITETER: Her på terrassen kan det bli sydenstemning midt i Bærum. Foto: Jiri Havran Vis mer

Den kan derfor legges helt ned til bakken slik at man slipper en sokkel og platebeslag nederst på huset.

Av estetiske grunner la arkitekt Riise likevel en renne med elvegrus helt ned mot bakken på familievillaen.

Oppholdsrommene på solsiden Måten byggherren disponerte og designet rommene på inne i huset, var også grundig gjennomtenkt.

Riise delte boligen på langs og samlet de viktigste oppholdsrommene, stue og kjøkken i en sammenhengende sone like ved de himmelhøye fasadevinduene i den mest solrike delen av huset.

På motsatt side, inn mot den bratte åsen, ligger inngang til huset og trapperom ned til underetasjen.

Her nede ligger blant annet et stort bad kledd med store, lyse kalksteinfliser på veggene.

Solide persienner Hele den tolv meter lange, himmelhøye glassfasaden som åpner stua mot sørvest, skjermes effektivt av solide, svært brede persienner.

De er omhyggelig innebygget i fasaden på huset, og de kan vinkles og styres opp og ned individuelt med en fjernkontroll.

Persiennene kan også gå helt ned til bakken. Da dekker de også alle de høye vinduene i husets underetasje.

Les også: Dette huset er kåret til landets flotteste
Slik kvitter du deg med knirk i gulvet
Bryn deg på en quiz om ved
Arkitektens drømmesauna ligger midt i skogen

STUE I SÆRKLASSE: Svømmebassenget ligger som en naturlig forlengelse av stua.  Foto: Jiri Havran
STUE I SÆRKLASSE: Svømmebassenget ligger som en naturlig forlengelse av stua. Foto: Jiri Havran Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SKREDDERSYDD, TØFF VILLA: Villa Riise er tegnet av arkitekt Nicolai Riise i MAD arkitekter. Legg merke til den skånsomme måten det ekstremt renlinjete teglsteinhuset er plassert på i den bratte åsen.  Foto: Jiri Havran
SKREDDERSYDD, TØFF VILLA: Villa Riise er tegnet av arkitekt Nicolai Riise i MAD arkitekter. Legg merke til den skånsomme måten det ekstremt renlinjete teglsteinhuset er plassert på i den bratte åsen. Foto: Jiri Havran Vis mer