BÆREDYKTIG: Kompakte Villa Alstrup henter energien den trenger og mer til fra naturen ved hjelp av solfangere, solceller og jordvarmeanlegg. C.F.Møller har kontorer i mange land, og i Norge har de i det siste blant annet signert restaureringen av Aulaen ved UiO, landets fornemste møte- og konsertsal og tunge prosjekter som sykehus. Foto: Helene Mikkelsen
BÆREDYKTIG: Kompakte Villa Alstrup henter energien den trenger og mer til fra naturen ved hjelp av solfangere, solceller og jordvarmeanlegg. C.F.Møller har kontorer i mange land, og i Norge har de i det siste blant annet signert restaureringen av Aulaen ved UiO, landets fornemste møte- og konsertsal og tunge prosjekter som sykehus. Foto: Helene MikkelsenVis mer

Dette huset lager mer energi enn det bruker

Villa Alstrup leverer varme til andre hus.

Villa Alstrup er tegnet av et av Nordens eldste og mest respekterte arkitektfirma, C.F. Møller. Mange, ikke minst fagfolk på kontinentet, ser på denne plusshustypen som arkitektene har laget på vestkysten av Danmark, som klimadebattens vinner.

Produserer energi Ved å hente energi til drift av boligen fra solfangere, solceller og jordvarmeanlegg produserer denne bygningen på 330 kvm mer energi enn den bruker.

Vi har også flere slike spennende, lavenergi-pionerprosjekter her til lands, for eksempel de prisbelønte solenergihusene midt i Oslo. Titt også på dette miljøhuset helt uten spiker og lim.

Mer energieffektivt enn passivhus Plusshus som Villa Alstrup skal være mer energieffektive enn til og med de mye omtalte passivhusene som det satses så sterkt på for tida, ikke minst i ferdighusbransjen.

Plusshus mot passivhus Aktiv- eller pluss-huset skiller seg fra passivhuset på flere måter.

Mens passivhusene normalt er åpne mot sør og har begrensete vindusflater, har plusshuset store vinduer i flere retninger for nettopp å utnytte sollyset og solenergien maksimalt.

SOLIDE OVERFLATER: Fasaden er kledd med mørke fiberbetongplater. De tåler kystklimaet og sparer beboerne for vedlikehold.  Foto: Helene Mikkelsen
SOLIDE OVERFLATER: Fasaden er kledd med mørke fiberbetongplater. De tåler kystklimaet og sparer beboerne for vedlikehold. Foto: Helene Mikkelsen Vis mer

Både radiator- og vaskevann varmes i store solpaneler, og solceller gir energi til elektriske apparater. Vinduene i plusshuset kan styres automatisk for å redusere varmetapet ved utlufting.

Funker de i praksis? Det diskuteres om pluss/aktiv/passiv-husene kan bli for tette og for avhengige av avansert teknologi for å fungere.

Tilhengere påstår blant annet at ventilasjonsanleggene veier opp for dette.

Bellona er positiv - Plusshus er et positivt bidrag, en viktig liten brikke i det store, dramatiske klimabildet, sier Sindre Østby Stub, rådgiver i energieffektivisering i Bellona.

- Men det er ikke sikkert at det er plusshusalternativet vi bør satse for fullt på her til lands. Dette må ses i et kost/nytte-perspektiv, utdyper Østby Stub.

MILJØRIKTIG: Villa Alstrup tegnet av arkitektfirmaet C.F. Møller er oppført med bæredyktige materialer. Blant annet er det isolert med papirganulat som er et gjenbruksprodukt. Huset er kledd med fiberbetong, noe som gjør bygningen nærmest vedlikeholdsfri. Legg merke til solcellepanelene på taket.  Foto: Helene Mikkelsen
MILJØRIKTIG: Villa Alstrup tegnet av arkitektfirmaet C.F. Møller er oppført med bæredyktige materialer. Blant annet er det isolert med papirganulat som er et gjenbruksprodukt. Huset er kledd med fiberbetong, noe som gjør bygningen nærmest vedlikeholdsfri. Legg merke til solcellepanelene på taket. Foto: Helene Mikkelsen Vis mer

- Men slike pionerprosjekter er utrolig viktige for å komme seg framover. Både i bevisstgjøringen av alle boligbyggere nå i dag, og for bevaringen av livsmiljøet vårt på lengre sikt, sier han.

Et steg videre - Plusshuskonseptet er det neste, naturlige steget videre fra passivhusene som nå dukker opp mange steder i Norge, sier prosjektleder og arkitekt Stein Stoknes i Futurebuilt.

Han henviser til at blant annet i Drammensområdet utvikles det nå prosjekter i denne retning, men ennå mangler det systemer for kjøp og salg av overskuddsenergi fra boliger her til lands.

Både stilrent og bærekraftig - Villa Alstrup er det vi kaller miljødesign, sier arkitekt og partner i C.F.Møller, Julian Weyer.

- Her tok vi vare på miljøaspektet helt fra fra plasseringen av bygningen på tomta, formen på huset og til de enkelte, tekniske byggdetaljer og installasjoner.

Bæredyktig bolig - Summen er en bæredyktig helhet som ikke begrenser, men utvider beboernes opplevelse av samspillet mellom miljø, komfort og arkitektur, avslutter Julian Weyer.

Tre typer miljøvennlig arkitektur A. Energi-pluss eller aktivhus. Ved hjelp av solceller produserer denne hustypen mer energi enn den bruker, og eierne kan selge overskuddsenergien sin.

ROM I SAMSPILL: Arkitektene laget en grunnplan der rommene flyter over i hverandre i ulike, skjermete soner som matsjer hverandre. Foto: Helene Mikkelsen
ROM I SAMSPILL: Arkitektene laget en grunnplan der rommene flyter over i hverandre i ulike, skjermete soner som matsjer hverandre. Foto: Helene Mikkelsen Vis mer

B. Nullenergihus. Forbruker ingen energi fordi det produserer like mye energi som det bruker. Huset samler opp energi via et solcellesystem. Nullenergihuset leverer overflødig energi til det ordinære strømnettet om sommeren, og får det igjen i energi om vinteren.

C. Passivhus. Trenger 25 prosent av energien sammenliknet med et tradisjonelt hus. Ordet passiv henspeiler på at energibehovet blir holdt nede med passive tiltak som ekstra god isolasjon i vegger og tak, tetthet, reduserte vindusflater og varmegjenvinning.

Kilder: lavergiboliger.no, SINTEF Byggforsk

Se mer: Råere naust må du lete lenge etter
Her vil nordmenn flest ha hytte
Sjekk ut de moderne ferdighyttene
Her er nettets beste interiørbutikker


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FULL ÅPNING: Stua er også lagt der lysinnfallet er størst. Her er det vinduer fra gulv til tak, og fra vegg til vegg.  Foto: Helene Mikkelsen
FULL ÅPNING: Stua er også lagt der lysinnfallet er størst. Her er det vinduer fra gulv til tak, og fra vegg til vegg. Foto: Helene Mikkelsen Vis mer
SOLHUSET:< Her ser du hvordan huset åpner seg raust mot sola og sjøen.  Foto: Helene Mikkelsen
SOLHUSET:< Her ser du hvordan huset åpner seg raust mot sola og sjøen. Foto: Helene Mikkelsen Vis mer
FRA ALLE KANTER: I tillegg til lys fra siden får stua dagslys fra en vindusnisje i taket.  Foto: Helene Mikkelsen
FRA ALLE KANTER: I tillegg til lys fra siden får stua dagslys fra en vindusnisje i taket. Foto: Helene Mikkelsen Vis mer