Dette inspirerte kokkene mest i 2015

- Det å være på kjøkkenet inspirerer i seg selv.

LEKING MED TRADISJONER: Andreas Viestad ble inspirert av det nordiske kjøkkenet i år. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
ØKOLOGISK: Bent Stiansen inspirers av øko-utvalget i Danmark. Foto: HENNING LILLEGÅRD / Dagbladet
GODE KOLLEGAER: Ikke bare restaurantbesøk inspirerer Karla Siverts. Foto: METTE MØLLER
GOD LUKT: Sven Erik Renaa inspireres av mye - gjerne en god lukt. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
KAMSKJELLDYKKING: Christopher Haatuft dykker etter kamskjell med leverandøren. Foto: LARS PETTER PETTERSEN

(Dagbladet): 2015 er snart forbi, og det har vært et godt og spennende matår for oss nordmenn.

Til tross for at tre norske restauranter beholdt sine stjerner i Michelin-guiden, raste norske stjernekokker. Her i Dagbladet har vi også sett på hvordan restauranter blir vurdert av de forskjellige restaurantguidene.

Kokkene som har blitt vurdert på de forskjellige restaurantene av Robinson og Fredag, har også hatt et spennende matår.

De har både inspirert - og blitt inspirert selv. Men hva var det som inspirerte kokkene, matmessig, i 2015?

Inspirert av god lukt På restaurant Renaa i Stavanger blir kjøkkensjefen Sven Erik Renaa inspirert av mye.

- Det å være på kjøkkenet er altoppslukende, og er i seg selv inspirerende. Det blir de samme tingene som i 1995 og 2005, egentlig, sier Renaa.

Han inspireres også av å reise, besøke produsenter eller oppdage en god lukt.

- Eller bare ha en perfekt råvare i hånda og tenke «hva trenger denne for å bli enda mer perfekt?», forteller han.

Flinke kollegaer Karla Siverts var nylig på tur til København, med flere restaurantbesøk.

- Det var veldig inspirerende. Ellers er det flinke kollegaer, gode kokebøker og sosiale medier, forteller Smalhans-kjøkkensjefen.

Dagbladet-kokken Andreas Viestad ble i 2015 inspirert av det nordiske kjøkkenet.

Han har blitt inspirert av at det nordiske kjøkkenet har våget å øse av sin rike historie.

- Det har vært revolusjonerende med mat som verden aldri har sett før. Det er veldig moro å tørre å leke med tradisjonene, sier Viestad.

Kamskjelldykking og rene råvarer Christopher Haatuft trekker fram én ting han synes har vært veldig inspirerende.

- Dykketurene mine med han som leverer kamskjell hos oss, sier kokken, som jobber på Lysverkene i Bergen.

Den kjente og kjære kokken Bent Stiansen er mye i Danmark. Der blir han inspirert i matbutikken.

- 20-30 prosent av maten i butikkene i Danmark er økologisk. Det savner jeg hjemme. Rene matvarer som smaker godt er jeg opptatt av, forteller han.