FØRERENS MARERITT: Irriterende passasjerer som blander seg inn i kjøringen, er det som irriterer oss mest.  Foto: ESPEN STENSRUD
FØRERENS MARERITT: Irriterende passasjerer som blander seg inn i kjøringen, er det som irriterer oss mest. Foto: ESPEN STENSRUDVis mer

Dette irriterer oss mest i bilen

«Baksetesjåfører», matsøl eller de som kjører for tett oppi bak? Her er svaret.

DinSide.no: Hva er verst av baksetesjåfører, matsøl, treiginger eller de som kjører for tett oppi bak?

Det er lett å bli irritert bak rattet. Nå har analyseselskapet YouGov gjennomført en undersøkelse på vegne av Codan Forsikring. Og svaret er klart: «Baksetesjåfører» er det vi irriterer oss mest over. Og partneren er den mest irriterende passasjeren.

Fire av ti nordmenn sier «at andre i bilen kommenterer min kjøring» er det som irriterer og stresser dem mest, og det er flere kvinner (47 %) enn menn (37 %) som blir irritert av «baksetesjåførene».

- Det er vel gjerne sånn at mange menn tror de er bedre til å kjøre bil enn kvinner, og at de gjerne vil «lære» oss hva man skal gjøre. Det er klart man kan bli litt irritert av sånt, sier Hanne Steffensen, skadesjef motor i Codan Forsikring.

Røyking på andreplass Mer enn hver tredje av oss blir irritert av at andre røyker. Her er menn og kvinner ganske like i sin irritasjon. Andre ting som stresser og irriterer, er at det søles og grises i bilen.

Menn blir mer irritert og stresset av matsøl og oppkast enn kvinner, mens kvinner irriterer seg over høy musikk og mobilbruk. Og apropos musikk, visste du at noen hevder at hip-hop gjør deg til en mer aggressiv sjåfør?

Men mange koker også over av andres oppførsel.

TALLENES TALE: Analyseselskapet YouGov har spurt 1000 norske bilfører på vegne av Codan Forsikring.
TALLENES TALE: Analyseselskapet YouGov har spurt 1000 norske bilfører på vegne av Codan Forsikring. Vis mer

At bilføreren bak kjører for nær, er det verste. At andre kjører under fartsgrensen, ikke overholder vikeplikt eller kjører feil i rundkjøringer er også noe som vekker stor irritasjon. Også syklister vekker stor harme.

Kvinner mest irritert over andre Jevnt over er kvinner mer irritert over andre trafikanter. Mens 30 prosent av mennene sier det stresser eller irriterer dem at bilen bak kjører «oppi rompa», svarer 41 % av kvinnene det samme.

Derfor blir vi sinte bak rattet Når vi er ute og kjører bil er det jo vanligvis for at vi skal et sted, og helst skal vi komme fram så fort som mulig. Forventningene til at ting går som det skal, at andre skal følge regler og oppføre seg som det passer oss, gjør oss enda mer irriterte om ting ikke står til forventningene.

Feilparkering er også noe vi hisser oss opp over.

Noen har også en ubevisst idé om at «veien er min», og blir irriterte over at folk i det hele tatt er på den, sier psykolog John Petter Fagerhaug.

- I tillegg har vi noe som jeg kaller «det trygge angrepet». Det er trygt og godt å sitte inne i en bil og få ut sin frustrasjon høyt uten at det får konsekvenser. Kanskje det ikke egentlig er sjåføren bak man er irritert på, men kona eller sjefen, sier Fagerhaug.

Han mener også at irriterte sjåfører i utgangspunktet ikke utgjør noen trafikkfare - kanskje heller tvert imot.

- De følger mer med på trafikkbildet, for å se om ting går riktig for seg. Det er derfor de blir irriterte når det ikke går som forventet. Faren oppstår når de blir overdrevet stresset eller handler unødvendig dumt, påpeker Fagerhaug.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.