Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette irriterer oss mest i trafikken

Og det er ingen god ide å bråbremse om du synes bilen bak ligger for nær.

FOR NÆR Hittil i år har forsikringsselskapene registrert 20 000 ulykker etter påkjørsel bakfra. Og ingenting irriterer oss mer i trafikken enn å ha en bil for tett opp i bakenden. Foto: Politiet
FOR NÆR Hittil i år har forsikringsselskapene registrert 20 000 ulykker etter påkjørsel bakfra. Og ingenting irriterer oss mer i trafikken enn å ha en bil for tett opp i bakenden. Foto: Politiet Vis mer

«Road rage», er et amerikansk uttrykk som har gått rett inn i språket. I USA har det vært langt flere episoder av "veiraseri" enn godt er. Men også her hjemme, er irritasjon over andre bilisters oppførsel i trafikken ikke noe nytt.

Den største kilden til irritasjon bak rattet er at bilen bak ligger altfor nær, viser en fersk undersøkelse utført av InFact på vegne av Codan Forsikring.

Så langt i år melder norske forsikringsselskaper om mer enn 20.000 skadesaker etter påkjøring bakfra.

Ikke bråbrems - Mange blir irriterte og bråbremser for å signalisere for føreren bak at han ligger for nært. Men hvis en kollisjon skjer på grunn av at bilen foran bråbremser uten grunn, kan det ende med skylddeling mellom de to sjåførene.

Det er en del som bli overrasket over dette og vi vil derfor henstille folk til å ta det rolig, og kanskje heller legge seg inn i høyre fil og slippe forbi den stressede sjåføren, sier Arild Lund skadesjef for motor i Codan Forsikring.  

Antallet ulykker med påkjøring bakfra utgjorde i første halvår i år mer enn 14 prosent av alle ulykker med personbil, og har ligget konstant rundt 14-15 prosent de siste tre årene.

Kvinner irritert på fart Av undersøkelsen går det også fram at kvinner langt lettere lar seg irritere over brudd på fartsgrensene enn menn.

Menn derimot, er langt mer gretne enn kvinner over bilister som ligger under fartsgrensene. Menn er også langt mer irriterte enn sine kvinnelige medbilister over folk som ligger i venstre felt på motorveien.
 
Nordleninger mest irritert Men det at bilen bak ligger for nært er generelt sett det flest bilister irriterer seg over. Hele 35 prosent av de spurte oppgir dette, kvinner i noe større grad enn menn.

Men blant de andre irritasjonsmomentene er det regionale forskjeller.

Særlig er nordlendingene mye mer irritert over at deres medtrafikanter kjører feil i rundkjøringer enn i resten av landet.

Hele 22,2 prosent av de spurte, nesten like mange som irriterer seg over at bilen bak ligger for tett på, sier dette er det som irriterer dem mest i trafikken.